Πιπεριές με σάλτσα σκόρδο:

Υλικά (για 4-6 άτομα): 4 πιπεριές διαφορετικών χρωμάτων (πράσινες, κίτρινες & κόκκινες), ελαιόλαδο.
Υλικά για τη σάλτσα: ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο και 2 σκελίδες κομμένες στα 3, 3 φιλέτα αντζούγιας σε ελαιόλαδο, μια πρέζα κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά), φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 5-6 κλωνάρια μαϊντανό.

Εκτέλεση: Κόψτε κάθε πιπεριά στη μέση, κατά μήκος, κόψτε και πετάξτε το κοτσάνι και τα σπόρια. Απλώστε τις με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω σε λαμαρίνα ή στη σχάρα που έχετε στρώσει με αλουμινόχαρτο, και ψήστε τις κάτω από το γκριλ μέχρι να φουσκώσει και να μαυρίσει η φλούδα τους. Μεταφέρετε τις πιπεριές σε γαβάθα, σκεπάστε τις με αλουμινόχαρτο και αφήστε να μείνουν 10-15 λεπτά. Βγάλτε τη φλούδα και αν θέλετε, κόψτε τις πιπεριές σε λουρίδες. Απλώστε τις σε πιατέλα και περιχύστε με μερικές κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σε μικρό βαθύ τηγάνι ζεστάνετε, σε χαμηλή φωτιά, για 4-5 λεπτά, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, με το ψιλοκομμένο σκόρδο και τις αντζούγιες. Με πιρούνι λιώστε τις αντζούγιες, να πάρετε πολτό. Ανακατώστε καλά, βάλτε πιπέρι, το υπόλοιπο σκόρδο και δοκιμάστε.  Η σάλτσα δεν θα γίνει κρεμμώδης. Το λάδι θα αιωρείται στο πάνω μέρος. Αφήστε ην να κρυώσει λίγο και περιχύστε τις πιπεριές. Αφήστε να μείνουν και να μαριναριστούν τουλάχιστον μια ώρα. Στολίστε με το μαϊντανό και σερβίρετε μαζί με φρέσκο κριτσανιστό ψωμί.

Κολοκυθάκια με ζάχαρη:

½ κιλό φύλλο κρούστας, 5 φλιτζάνια τσαγιού κολοκύθι τριμμένο, 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι καλό, 2-3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι χοντρό, 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδι τριμμένο (ή και λιγότερο), 1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα τριμμένη.

Τρίβουμε το κολοκύθι αφού αφαιρέσουμε το πράσινο από έξω και το βάζουμε στο τρυπητό με λίγο αλάτι για να μαραθεί. Κατόπιν το στύβουμε και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το καρύδι, την κανέλλα, τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι λάδι. Στρώνουμε 3 φύλλα στο ταψί του φούρνου  και συνεχίζουμε με λίγο υλικό και ανά φύλλο κρατώντας 3 φύλλα για το τέλος. Ραντίζουμε τα φύλλα αυτά ανά ένα με λίγο νερό για να μην χωρίσουν, καθώς και το τελευταίο. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια της αρεσκείας μας και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι. Την ψήνουμε αρκετά για να απορροφηθεί το υγρό της.

Σημείωση: Λαδώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα καθώς τα στρώνουμε.

«Χούμους» και ρεβίθια, σκόρδο & καυτερή πιπεριά:

Υλικά για 6 άτομα: 2 φλιτζάνια ξερά ρεβίθια μουσκεμένα αποβραδίς στο νερό , 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να περιχύσετε το χούμους, 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2-5 κουτ. γλυκού μπούκοβο ή χαλέπικο πιπέρι, αλάτι όσο θέλετε, 1 ½ – 2 κουτ. γλυκού καυτερή ουγγαρέζικη πάπρικα, ½ – 2/3 φλιτζανιού ταχίνι – 2-3 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού, ½ – 1 κουτ. γλυκού φρεσκοκοπανισμένο κύμινο (προαιρετικά) , 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά).

Εκτέλεση: Στραγγίστε τα ρεβίθια και βάλτε τα σε κατσαρόλα, καλύψτε τα με νερό και βάλτε τα στη φωτιά να πάρουν βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να βράσουν για 1 ½  ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας αν χρειαστεί κι άλλο νερό. Στραγγίστε τα. Σε βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε τη μισή ποσότητα σκόρδου μαζί με το μπούκοβο μέχρις ότου πάρει χρώμα το σκόρδο, γύρω στο 1 λεπτό. Προσθέστε 1 ½ φλιτζάνι από τα στραγγισμένα ρεβίθια και λίγο αλάτι. Σοτάρετέ τα μέχρις ότου εξατμιστεί όλο το υγρό. Δοκιμάστε , διορθώστε τη γεύση και αφήστε τα ρεβίθια σκεπασμένα στο ψυγείο, έως και 5 ημέρες περίπου.

Βάλτε τα υπόλοιπα ρεβίθια στο μίξερ ή στο μπλέντερ και δουλέψτε τα να γίνουν  σαν αλοιφή. Προσθέστε το υπόλοιπο σκόρδο, λίγη πάπρικα, το ταχίνι, 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, αλάτι και το κύμινο. Δουλέψτε όλα τα υλικά να αναμειχτούν, δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι, αν χρειάζεται.

Μπορείτε να διατηρήσετε το χούμους στο ψυγείο, σκεπασμένο, περίπου για 5 ημέρες. Όταν πρόκειται να σερβίρετε, μεταφέρετε το χούμους σε ρηχή γαβάθα. Φτιάξτε μια λακκούβα στο κέντρο και τοποθετήστε τα ολόκληρα ρεβίθια με το σκόρδο. Πασπαλίστε με πάπρικα και μαϊντανό, αν θέλετε και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Χτύπησε στρατιωτικούς με το αυτοκίνητό του και τους εγκατέλειψε

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…

1 hour ago

Κρήτη: Με θετικό πρόσημο έκλεισε η σεζόν – Στραμμένα τα βλέμματα στο 2025

Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…

1 hour ago

Κρήτη: Γυναίκα που δεχόταν σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της για 7 χρόνια από τα 11 χρόνια της έγινε δικηγόρος και τον δικάζει

Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…

1 hour ago

Ισοβαθμία στην 3 η θέση για την ομάδα της ΣΑΧ – ΣΑΜΑΡΙΑ! Χρυσό μετάλλιο για την Όλγα Βολάνη και τον Βασίλη Βολάνη σε Διεθνές Τουρνουά στη Θεσσαλονίκη

Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…

1 hour ago

Βουλή: Κατατέθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ»

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…

2 hours ago

«Γέφυρες Συμπερίληψης»: Εκπαιδευτικό σεμινάριο από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά

Το Κέντρο Κοινότητας του  Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…

2 hours ago

This website uses cookies.