Γλάσο σοκολάτας (1):

Χτυπάμε καλά τρία ασπράδια και προσθέτουμε ογδόντα γραμμάρια ζάχαρη και εκατό πενήντα γραμμάρια κουβερτούρα ξυσμένη. Δένουμε το γλάσο σε μπαιν – μαρί (Τα ασπράδια μαρέγκα με τη ζάχαρη τα ρίχνουμε από λίγο – λίγο στο μπαιν μαρί με την σοκολάτα).

Γλάσο σοκολάτας (2):

Μία κουβερτούρα, τρείς κουταλιές σούπας γάλα, τρεις κουταλιές σούπας βιτάμ, δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη. Λιώνουμε σε μπαιν – μαρί.

Γλάσο σοκολάτας (3):

Λιώνουμε σε μπαιν –μαρί σκέτη κουβερτούρα και την απλώνουμε στο κέικ.

Γλάσο σοκολάτας (4):

Δύο κουταλιές σούπας βιτάμ, τριακόσια γραμμάρια βανίλια γλυκό ή λίγο περισσότερο, τρεις κουταλιές κακάο, εκατό γραμμάρια κουβερτούρα σε μπαιν μαρί όλα.

Κρέμα σοκολάτας:

Ένα φλιτζάνι γάλα, μία κουταλιά ψιλή ζάχαρη, εκατό γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη, μιάμιση κουταλιά κάσταρντ πάουντερ, μια κουταλιά γάλα επιπλέον.

Ανακατώστε το γάλα με τη ζάχαρη και βράστε. Τραβάτε από τη φωτιά, προσθέστε τη σοκολάτα και ανακατέψτε έως να λιώσει προσθέστε στο μείγμα το κάσταρντ (είναι ένα είδος Γιώτης παρόμοιο με το  Κορν Φλάου) και το επιπλέον γάλα. Ανακατώστε τα σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσουν και να σφίξουν. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπήστε στο μίξερ το μείγμα με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτο. Αγοράστε κατεψυγμένες φόρμες για τάρτες, ψήστε της σε μέτριο φούρνο 15’ λεπτά αφήστε να κρυώσουν και γεμίστε με την κρέμα.

Φράουλες με σοκολάτα:

Εκατό γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη, εκατό γραμμάρια σοκολάτα λευκή ψιλοκομμένη, 250 γραμμ. φράουλες.

Λιώστε με μπαιν – μαρί χωριστά την κάθε σοκολάτα. Βουτήξτε μία – μία τις φράουλες κρατώντας τις από το κοτσάνι στην λευκή σοκολάτα μέχρι να καλυφθούν τα δύο  τρίτα της φράουλας. Αφήστε να πήξει η σοκολάτα και στη συνέχεια βουτήξτε τις στην κουβερτούρα μέχρι το μισό της επιφάνειας. Πολύ εντυπωσιακό φοντάν.

Τάρτα με σοκολάτα και αμύγδαλα:

Διακόσια πενήντα γραμμάρια λευκή σοκολάτα λιωμένη, δύο κουταλιές ραφινέ, ένα φλιτζάνι ψίχα αμύγδαλα καβουρντισμένα, διακόσια πενήντα γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη, δύο τρίτα φλιτζανιού ζαχαρούχου γάλα, τριάντα γραμμάρια βούτυρο, ξύσμα πορτοκαλιού.

Αναμειγνύουμε την λευκή σοκολάτα με το λάδι και αλείψτε το μείγμα μέσα στην λαδωμένη βάση ορθογώνιου ταψιού 19χ29 εκ. Πασπαλίστε με αμύγδαλα και βάλτε το ταψί στο ψυγείο έως να σφίξει το μείγμα. Ανακατώστε την κουβερτούρα, το γάλα και το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα και βάλτε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέστε το άρωμα πορτοκάλι. Αλείψτε το μείγμα επάνω στη βάση που έχετε ήδη στο ψυγείο και βάλτε το ξανά στο ψυγείο έως να σφίξει. Κόψτε το σε τετράγωνα κομμάτια και κατόπιν σε τρίγωνα. (Πολύ ωραίες σοκολάτες).

Κεκάκια σοκολάτας:

Ενενήντα γραμμάρια βούτυρο λιωμένο, δυόμιση φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μισό φλιτζάνι σκόνη κακάο, τρία τέταρτα φλιτζανιού ζάχαρη, ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο, ένα και ένα τρίτο φλιτζανιού γάλα, τρία τέταρτα φλιτζανιού λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη, μισό φλιτζάνι σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη.

Βουτυρώστε μια φόρμα με 12 θήκες (χωρητικότητας μισή φλιτζάνα η κάθε μία). Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατώστε τα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Μεταφέρετε μ’ ένα κουτάλι στα φορμάκια. Ψήστε σε μέτριο φούρνο περίπου 25 λεπτά.

Κέικ σοκολάτας ζουμερό:

Οκτώ αυγά, ένα βιτάμ , 250 γραμμ. ζάχαρη, 250 γραμμ. αλεύρι, δύο βανίλιες, 250 γραμμ. κουβερτούρα, μπέικη όσο πιάσει το  μαχαίρι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά το βιτάμ, τη  ζάχαρη και την κουβερτούρα. Μετά προσθέτουμε τους κρόκους ένα – ένα και την βανίλια. Όταν ανακατευτούν καλά τα κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την μαρέγκα καλά χτυπημένη εναλλάξ με αλεύρι και μπέικη. Το ψήνουμε ένα τέταρτο στην πιο δυνατή θερμοκρασία (300 ή 250 βαθμοί).

PANETTONE: (Γλυκό ψωμί)

Το panettone ήταν γνωστό σαν ένα γλυκό καρβέλι. Η κλασική παραδοσιακή συνταγή του έλκει την καταγωγή της από το Μιλάνο. Το έτρωγαν γεμιστό με παγωτό τις ημέρες των Χριστουγέννων. Με τα χρόνια, όμως, κατέληξε σε παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό των Ιταλών, που σήμερα σερβίρεται και με λευκή σος. Από έρευνες που έγιναν υπολογίζεται ότι τις ημέρες των εορτών πουλιούνται στην Ιταλία περίπου 30 τόνοι panettone.

Υλικά: 50 γραμμ. μαγιά, 40 γραμμ. χλιαρό νερό, 600 γραμμ. αλεύρι σκληρό , 150 γραμμ. ζάχαρη άχνη, 5 αυγά, 200 γραμμ. βούτυρο, ξύσμα από 1 λεμόνι, 400 γραμμ. σταφίδες (ή διάφορα ξένα φρούτα) , 1 πρέζα αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο.

Υλικά για την κρέμα ANGLAIS: 125 γραμμ. γάλα , 125 γραμμ. κρέμα γάλακτος, 3 κρόκοι αυγών, 50 γραμμ. ζάχαρη, λίγη βανίλια.

Εκτέλεση: Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι. Σκεπάζουμε αυτό το ζυμάρι για 30 λεπτά. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και προσθέτουμε και το ζυμάρι. Ζυμώνουμε στο χέρι για αρκετή ώρα ή στο μίξερ μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη, που να ξεκολλάει από το σκεύος. Αφήνουμε τη ζύμη αυτή για 8 ώρες σκεπασμένη σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν  την τοποθετούμε σε μια φόρμα κυλινδρική (της μπόμπας) και την αφήνουμε άλλες 2 ώρες  να διπλασιαστεί το ζυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 50 λεπτά. Ξεφορμάρουμε αμέσως και πριν κόψουμε το panettone, το αφήνουμε για 12 ώρες. Σερβίρουμε με κρέμα anglais.

Εκτέλεση για την κρέμα ANGLAIS: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο γάλα. Το τοποθετούμε στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και πριν αρχίσει  να βράζει δηλ. στους 84ο C κατεβάζουμε από τη φωτιά και αλλάζουμε σκεύος. Προσθέτουμε τη βανίλια και όταν κρυώσει σερβίρουμε.

*    *    *    *

Λοιπόν: «Χόρευε μωρέ παππά μα δεν θα ‘ναι πάντα ετσά!

Επί Τουρκοκρατίας (τώρα έχομε Γερμανοκρατία, καμία διαφορά) σε μια περιοχή της Κρήτης ένας Τούρκος πασάς έκανε γιορτή και κάλεσε και τον παππά του χωριού. Τι να κάνει  ο παππάς, πήγε, αν του άκουγε, ας μην πήγαινε!

Αρχίζουν λοιπόν τα όργανα, να οι λύρες, τα βιολιά, καλέσανε και τον παππά να χορέψει. Εε, φιλοξενούμενος ήταν, τι να κάνει, έπρεπε να χορέψει, σηκώθηκε! Έκανε ένα χορό, πήγε να σταματήσει.

-Οοοχι, του λέει ο πασάς, σου ‘πα εγώ να σταματήσεις; Χόρευε! Όταν πω εγώ θα σταματήσεις.

Αρχίσανε οι λύρες, τα βιολιά πιο γρήγορο ρυθμό.

-Χόρευε σκύλε παππά, χόρευε σκύλε παππά, φώναζε όλο γέλια ο Τούρκος πασάς και χτύπαγε παλαμάκια.

Χόρευε, χόρευε ο κακομοίρης ο παππάς του ‘χε βγει η γλώσσα έξω (καληώρα σαν και δα). Εκεί στα μισά της νύχτας σωριάστηκε αποκαμωμένος. Βγάζει ο Τούρκος την γιαταγάνα και  λέει:

-Χόρευε σκύλε παππά, και σου παίρνω το κεφάλι.

Τι να κάνει ο κακομοίρης ο παππάς ανασμπουκώνει τα ράσα του και αρχίζει λυσσασμένος το χορό μουρμουρίζοντας: «Χόρευε μωρέ παππά, μα δεν θα ‘ναι πάντα ετσά». Εννοώντας πως σύντομα θα ερχόταν και η ώρα του πασά και θα τον περιποιόταν τότε.

Άντε και καλά Χριστούγεννα ή μάλλον «Καλή Ανάσταση».

Υστερόγραφο: Όσοι μπορείτε ακόμα να μαγειρεύετε μαγειρέψτε κάτι παραπάνω γι’ αυτούς που δεν μπορούν.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Share
Published by
Αγώνας της Κρήτης
Tags: γλυκά

Recent Posts

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου (28/9) σε περιοχή του δήμου…

2 hours ago

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια της Γαύδου Σε νέο περιστατικό διακίνησης…

2 hours ago

Εφικτή η εκκίνηση πάνω από τα 8 ευρώ για το πρώτο ελαιόλαδο – Θετικά μηνύματα για αύξηση της παραγωγής στην Κρήτη

Σε ό,τι αφορά την επιτραπέζια ελιά, όπως εκτιμάται, μεγάλο ποσοστό πρόκειται να καταλήξει στα ελαιοτριβεία,…

2 hours ago

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση πληρωμή…

2 hours ago

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Την ώρα των βασανιστηρίων φορούσε χειροπέδες, λέει στο in η δικηγόρος της οικογένειας

Εν μέσω αντιδράσεων για τον βασανιστικό θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου, η έρευνα για…

2 hours ago

Ουραγός η Ελλάδα στην ποιότητα εργασίας – Είμαστε οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι της Ευρώπης

Μπορεί η κυβέρνηση να καυχιέται για τη μείωση της ανεργίας, υποσχόμενη «πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας»,…

2 hours ago

This website uses cookies.