Σπιτικές προτάσεις

Χταπόδι κρασάτο

1 κιλό χταπόδι, μισό κιλό κρεμμύδια, ένα ποτήρι κρασί μαύρο, λίγη τομάτα πελτέ λιωμένο, πιπέρι και λάδι.

Παίρνουμε το χταπόδι, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και στη φωτιά για να πιεί το νερό του ανακατεύοντας το για να κοκκινίσει απ’ όλα τα μέρη. Κόβουμε μετά τα κρεμμύδια πολύ ψιλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για να γιαχνιστούν μαζί με τοα χταπόδι. Μετά σβήνουμε με το κρασί και την ντομάτα και ύστερα ρίχνουμε το λάδι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε συχνά έως ότου ψηθεί.

Ξυδοελιές

Παίρνουμε μαύρες ελιές που είναι για ξύδι. Τις χαράσσουμε κάθετα σε 3 σημεία χωρίς να φτάνουμε στο κουκούτσι. Τις βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό. Το αλλάζουμε συχνά γλυκαίνοντας τις μερικές μέρες. Όταν είναι σχεδόν γλυκαμένες (να τραβάνε μια ελαφρά πικράδα γιατί αν τις γλυκάνουμε εντελώς «σαχλιάζουν») τις βάζουμε σε άλμη 2-3 μέρες να τις δοκιμάσουμε και να είναι αλατισμένες. Μετά τις τραβάμε και τις ρίχνουμε σε δυνατό ξύδι από το βράδυ ως το πρωί. Τις τραβάμε από το ξύδι και τις ρίχνουμε σε βάζο που το γεμίζουμε με λάδι. Κλείνουμε ερμητικά και φυλάμε σε σκιερό μέρος.

Λαχανοντολμάδες με άσπρη σάλτσα

Ένα λάχανο, ένα κιλό χοιρινό κιμά, 100 γρ. ρύζι, μαϊντανό και άνηθο ή μαϊντανό, δυόσμο και μάραθο, 5 κρεμμύδια και αλατοπίπερο (αν σας αρέσει βάζετε λίγο πελτέ ή ντομάτα)

Για τη σάλτσα: 3 κουταλιές σούπας βούτυρο, 4 κουταλιές αλεύρι, το ζουμί ενός λεμονιού, 1 ποτήρι γάλα και ένα κρόκο αυγού.

Καθαρίζουμε το λάχανο και το ζεματάμε. (Κόβουμε το κοτσάνι γύρω-γύρω και το ρίχνουμε ολόκληρο στο νερό). Τα ζεματάμε ίσα – ίσα να μαραθούν , χωρίς να βράσουν τα φύλλα. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά πολύ ψιλά και μαζί με τον κιμά και το ρύζι (αφού τα ζεματίσουμε κα τα στραγγίξουμε) αλατοπιπερώνουμε  και βάζουμε σε λεκάνη και λάδι. Τους γεμίζουμε σε μέγεθος που μας αρέσει. Στρώνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα με φύλλα και πάνω σε μια το πολύ δύο στρώσεις βάζουμε από πάνω λίγο ακόμα αλάτι και ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Τους αφήνουμε να βράσουν και να τραβήξουν το νερό οπότε ξαναρίχνουμε τόσο νερό όσο να μισοσκεπαστούν. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο και αφήνουμε να ψηθούν ακόμα μια ώρα. Τότε ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και το αλεύρι να λιώσουν χτυπώντας με το σύρμα. Ρίχνουμε μέσα το ζουμί από τους ντολμάδες προσέχοντας να ρίξουμε τόσο ώστε να μην γίνει ούτε  πολύ πηχτή ούτε αραιή. Το ζεστό γάλα και το ζουμί του λεμονιού και μόνο τον κρόκο του αυγού χτυπημένο. Όταν γίνει η σάλτσα αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε σε πιατέλα τους ντολμάδες και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα.

Ρεβίθια με το ρύζι (πολύ νόστιμα)

Βράζουμε τα ρεβίθια να μαλακώσουν. Βάζουμε λάδι και κρεμμυδάκι και τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Ρίχνουμε και τα ρεβίθια και τα τσιγαρίζουμε λίγο. Ψιλοκόβουμε ντοματούλα φρέσκια και λίγο ντοματοπελτέ και κοκκινίζουμε. Ρίχνουμε νερό να ψηθούν τα ρεβύθια σχεδόν εντελώς. Το νερό από λίγο. Όχι σούπα! Όταν τα ρεβύθια θέλουν ένα «αέρα» για να χυλώσουν μετράμε τέσσερις φλιτζάνες τα ρεβύθια με το ζουμό τους μια φλιτζάνα ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να ψηθεί και το ρύζι και να γίνει σαν πιλάφι. Τρώγεται ζεστό! Άμα θέλετε να είναι πιο «βλοσερό» βάζετε παραπάνω νερό ή λιγότερο ρύζι.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Η Κολομβία της Ευρώπης»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα καρτέλ και το πώς λειτουργούν

Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…

22 mins ago

Με αφορμή το ρεκόρ νεκρών από τροχαία στα Χανιά, οι ιστορικές καταβολές της έκφρασης “θυσία στον Μολώχ της ασφάλτου”

Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…

3 hours ago

Επίθεση Ανδρουλάκη προς την κυβέρνηση: Εξοντωτικές οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας

Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…

4 hours ago

Τάιλερ ΜακΜπέθ: «Ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει μια μέρα ο επόμενος πρωθυπουργός»

Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…

4 hours ago

Η Άννα Βίσση χόρεψε σούστα και πεντοζάλι με τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης!

Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…

4 hours ago

“Το Αυγό”: Μεγάλη έρευνα του Bloomberg για την παγκόσμια βιομηχανία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ειδική αναφορά στο σκάνδαλο στα Χανιά | Βίντεο

Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…

4 hours ago

This website uses cookies.