Νεράντζι γλυκό (1):
(για πενήντα κομμάτια – πολύ καλή συνταγή)
Διαλέγομε τα νεράντζια να είναι χονδρόφλουδα, σφιχτά, όχι εντελώς κίτρινα γιατί το φύλλο τους τότε είναι μαλακό. Τα τρίβομε στον ψιλό τρίφτη , τα χαράζομε στα 3 και βγάζομε τις φέτες φλούδας. Τα βάζομε να βράσουν σε μπόλικο νερό. Τα βάζομε σε κρύο νερό. Τα τραβάμε τα τυλίγουμε ρολό και τα συγκρατούμε με οδοντογλυφίδες. Τα γλυκαίνομε αλλάζοντας συχνά το νερό (δύο μέρες). Βάζομε 2 κιλά ζάχαρη και ενάμιση νεροπότηρο νερό να λιώσει ίσα η ζάχαρη. Βάζομε το γλυκό σ’ αυτό το σιρόπι και το αφήνομε 12 ώρες. Μετά το βράζομε να δέσει το σιρόπι. Το τραβάμε απ’ την φωτιά και αφήνομε πάλι 12 ώρες. Το βράζομε λίγο ακόμα μήπως έχει βγάλει το γλυκό και άλλα υγρά και έχει αραιώσει το σιρόπι του. Αφήνομε να κρυώσει, φυλάμε σε γυάλινα βάζα.
Νεράντζι γλυκό (2):
Ξύνουμε τα νεράντζια στον ψιλό τρίφτη να φύγει η εξωτερική όψη και κόβουμε τη φλούδα στα 4. Μετά κάνουμε τις φέτες της φλούδας ρολό, τις περνάμε σε γερή κλωστή και τις ζυγίζομε.
Χρειαζόμαστε: 1 κιλό νεράντζι, 1 ½ κιλό ζάχαρη, 1 κιλό νερό, 1 λεμόνι ή μισή φλιτζάνα ζουμί από νεράντζια.
Εκτέλεση: Πλένουμε τις φλούδες και τις βράζομε σε νερό να τις σκεπάζει μέχρι να μαλακώσουν και να πέφτουν από τη βελόνα. Τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε σε κρύο νερό για 2 μέρες και αλλάζουμε 4-5 φορές το νερό τους. Τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά και να στεγνώσουν στον ήλιο. Βράζουμε για 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και ρίχνουμε μέσα το νεράντζι να βράσει 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε 3-4 ώρες. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και το αφήνουμε να δέσει. Προ το τέλος προσθέτομε 2 κουταλιές λεμόνι ή το ζουμί νεραντζιού.
Τσικουδιά:
Μια οκά (1.230 γραμμ.) τσικουδιά , τέσσερα μανταρίνια ολόκληρα, μισό δράμι γαρύφαλλα, μισό δράμι γλυκάνισο, 1 δράμι κανέλα, 1 δράμι τσάι (3 γραμμ.). Δεκαπέντε μέρες όλα μαζί καλά σφραγισμένα. Μετά τις 15 μέρες βάζομε 60 δράμια ζάχαρη να λιώσει και φιλτράρομε.
Γλυκό πορτοκάλι φλούδα:
Τρίβομε στον ψιλό τρίφτη τα πορτοκάλια. Τα κόβομε φέτες χωρίς ν’ αφαιρέσομε τις σκελίδες. Μαζί φλούδα και σκελίδες. Τα βράζομε ένα τέταρτο. Τα τραβάμε, τα βάζομε σε κρύο νερό. Αλλάζομε το νερό κάθε 2 ώρες. Όταν γλυκάνει, το σουρώνομε και το τοποθετούμε, σε χονδρή πετσέτα. Μετά μια ώρα το ζυγίζομε. Όσο πορτοκάλι τόση ζάχαρη και κάτι παραπάνω. Και σε κάθε κιλό ζάχαρη, 2,5 φλιτζάνια νερό. Βράζομε επί 10 λεπτά σιρόπι και ρίχνομε το γλυκό να πάρει 1-2 βράσεις. Κατεβάζομε απ’ την φωτιά. Τ’ αφήνομε μια νύχτα στο σιρόπι. Την άλλη μέρα βράζομε ώσπου να δέσει το σιρόπι να βγάλει φούσκες πάνω. Ρίχνομε μισό βαζάκι γλυκόζη.
Σοβαρές ανησυχίες για την έγκαιρη υλοποίηση κρίσιμων ψηφιακών έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης…
Εξεμάνη ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ μετά την απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία χρήση όπλων μεγάλου…
Μια επιστήμονας που αντιμετώπισε με επιτυχία τον δικό της καρκίνο του μαστού της, κάνοντας ένεση στον όγκο…
Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων και της ΑΝΕΚ επιφέρει η 24ωρη απεργία που αποφάσισε η Πανελλήνια…
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να «τρέξουν» από το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, τρία…
Περισσότεροι από 15 πλειστηριασμοί ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων παραμένουν προγραμματισμένοι για τον μήνα Νοέμβριο, εφόσον φυσικά…
This website uses cookies.