Κουλουράκια για καφέ – τσάι

Ένα κρόκο αυγού , μια φλιτζάνα ζάχαρη, μισή φλιτζάνα γάλα , ένα βιτάμ, ένα μπέικη, 2-3 βανίλιες, όσο αλεύρι σηκώσουν. Τ’ αλείφουμε με το ασπράδι του.

Λαδοκούλουρα

Δύο νεροπότηρα λάδι, ενάμιση νεροπότηρο ζάχαρη, ένα κρασοπότηρο πορτοκαλόζουμο , ένα κουταλάκι κανέλλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλα , ένα κουταλάκι σόδα , ένα μπέικη , αλεύρι ένα κιλό και κάτι, μαλακό, εκατό γραμμ. σουσάμι.

Λάδι με ζάχαρη, να χτυπηθούν καλά, μετά κανελογαρύφαλλα , μετά πορτοκαλόζουμο, σόδα, το χυμό ενός λεμονιού , μπέικη με αλεύρι και σουσάμι. Ψήνομε στους 200 βαθμούς.

Μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα

Μισό κιλό φυτίνη, τέσσερα αυγά, δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα μπέικη , μια βανίλια και λίγο κονιάκ , ένα πακέτο αλεύρι μαλακό, μαρμελάδα.

Δουλεύομε την φυτίνη με την ζάχαρη καλά, χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, ρίχνομε τους κρόκους πρώτα στο βούτυρο με την ζάχαρη εν συνεχεία την μαρέγκα, το κονιάκ, τη βανίλια και σιγά – σιγά αλεύρι με μπέικη. Η ζύμη κανονική. Όταν είναι να φαγωθούν παίρνομε δύο μπισκότα βάζομε ανάμεσα μαρμελάδα και τα κολλάμε.

Βάζομε την μαρμελάδα όταν είναι για σερβίρισμα γιατί διαφορετικά «αναπαλιάζει» το μπισκότο και δεν είναι τραγανό!

Κρασοκούλουρα

Τρία νεροπότηρα λάδι, ενάμιση νεροπότηρο κρασί, δύο νεροπότηρα ζάχαρη, δύο μπέικη , δύο κουταλάκι σόδα σε χυμό λεμονιού, μισό κρασοπότηρο κονιάκ, ένα νεροπότηρο σουσάμι, αλεύρι όσο σηκώσουν.

Καλτσουνάκια με λουκούμι

100 γραμμ. φρέσκο βούτυρο , τρεις κρόκοι αυγών, τρεις κουταλιές άχνη, πέντε κουταλιές γάλα , αλεύρι όσο σηκώσει για μαλακή ζύμη, ένα μπέικη, μισό κιλό λουκούμι, μια φλιτζάνα καρύδια χοντροκομμένα.

Ανοίγουμε τη ζύμη σαν πιτάκι βάζουμε μέσα μισό λουκούμι και λίγο καρύδι και τα κλείνομε.

180 βαθμοί . Πασπαλίζομε με άχνη αφού ραντίσομε με ανθόνερο (και βέβαια μας αρέσει το ανθόνερο ειδικά όταν είναι σπιτικό με αγνή απόσταξη  ανθέων πορτοκαλιάς και νερατζιάς

Σουμάδα:

Διακόσια πενήντα γραμμ. άσπρη ψίχα αμύγδαλα, ενάμιση με δύο κιλά ζάχαρη, λίγο αλάτι, ανθόνερο, εσάνς πικραμύγδαλου.

Αλέθομε τα αμύγδαλα πολύ ψιλά και τα βάζομε σ’ ένα πανί σμιχτό ή και διπλό. Αφού βράσομε δυόμιση λίτρα νερό το ρίχνομε λίγο – λίγο και σφίγγουμε το πανί μέχρι να τελειώσει το νερό και να μην βγαίνει άσπρο ζουμί. Βράζομε το ζουμί με την ζάχαρη και γύρισμα ρίχνουμε το αλάτι, ανθόνερο, πικραμύγδαλο. Διατηρείται στο ψυγείο. Πίνεται ζεστή με κανέλλα και σουσάμι ή παγωμένη.

Καλιτσουνάκια γλυκό (2):

Δύο ποτήρια λάδι ραφινέ, ένα ποτήρι κρασί αρετσίνωτο ένα μπέικη , μια βανίλια και ξύσμα λεμονιού. Το ζυμάρι πολύ μαλακό. Περίπου ένα κιλό αλεύρι.

Το αφήνομε μια ώρα. Το κάνομε μπαλάκια και με το ξυλίκι ή το χέρι το πατάμε και γίνεται στρογγυλό.

Γέμιση: Μισό κιλό μαρμελάδα βερίκοκο. Βάζομε σε κάθε πιτάκι λίγη μαρμελάδα, αλεσμένο καρύδι και το κλείνομε, φουρνίζομε και πασπαλίζομε με άχνη.

Μαρμελάδα πορτοκάλι (2):

Διαλέγετε πορτοκάλια χονδρόφλουδα. Τα τρίβετε σε ψιλό τρίφτη να φύγει η εξωτερική τους φλούδα, τα χαράζετε κατά μήκος σε 5-6 λουρίδες και βγάζετε τις φλούδες.

Παίρνετε τα πορτοκάλια ολόκληρα καθαρισμένα και τα βάζετε σε κατσαρόλα να βράσουν με ελάχιστο νερό και να μαλακώσουν ώστε όταν τα τρυπάτε με πιρούνι να λιώσουν. Τα περνάτε από σίτα μετράτε τον  πολτό με το φλιτζάνι του τσαγιού και υπολογίζετε τη ζάχαρη δηλαδή ένα φλιτζάνι πολτός ένα φλιτζάνι ζάχαρη.

Βάζετε πολτό και ζάχαρη σε φαρδιά κατσαρόλα να βράσει και να δέσει η μαρμελάδα. Στο μεταξύ έχετε βράσει το ένα τρίτο από τις φλούδες και τις έχετε κόψει σε πολύ λεπτά φετάκια, σα σπιρτόξυλα. ΤΑ στραγγίζετε και τα ρίχνετε στην μαρμελάδα. Αφήνετε να πάρουν μερικές βράσεις κατεβάζετε και αφού κρυώσει φυλάσσετε σε γυάλινα βαζάκια.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χακάν Φιντάν για το Αιγαίο: «Να το μετατρέψουμε σε έναν παράδεισο και για τις δύο χώρες»

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη…

4 hours ago

Μητσοτάκης για Save Youth: «Αν είσαι κάτω από 18 πρέπει οπωσδήποτε να κατεβάσεις το panic button»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στο TikTok παροτρύνει οποιονδήποτε είναι από 18 ετών και κάτω να κατεβάσει τη…

4 hours ago

Διπλό «χτύπημα» Σαμαρά: Προτείνει Καραμανλή για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητά εμμέσως παραίτηση Γεραπετρίτη

Την έμμεση παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ζητά ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που…

4 hours ago

Ζελένσκι: Ο πόλεμος με τη Ρωσία πρέπει να τερματιστεί στον επόμενο χρόνο διπλωματικά

Η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος με…

4 hours ago

Ρέθυμνο: Χειροπέδες σε 31χρονο που πυροβολούσε στα σπίτια πεθερού και γαμπρού

Με τις... σφαίρες θέλησε να "λύσει" τις διαφορές που είχε με δύο άνδρες - πεθερό…

4 hours ago

H Επιτροπή Ειρήνης Χανίων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Το μήνυμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η Επιτροπή Ειρήνης…

4 hours ago

This website uses cookies.