Σουμάδα:

Διακόσια πενήντα γραμμ. άσπρη ψίχα αμύγδαλα, ενάμιση – δύο κιλά ζάχαρη, λίγο αλάτι, ανθόνερο εσανς πικραμύγδαλου.

Αλέθουμε τα αμύγδαλα πολύ ψιλά και τα βάζομε σ’ ένα πανί σμιχτό ή και διπλό. Αφού βράσομε 2,5 λίτρα  (δυόμιση) νερό το ρίχνομε λίγο – λίγο και σφίγγομε το πανί μέχρι να τελειώσει το νερό και να μην βγάζει άσπρο ζουμί. Βράζομε το ζουμί με την ζάχαρη και στο γύρισμα ρίχνομε το  αλάτι, ανθόνερο πικραμύγδαλο. Διατηρείται στο ψυγείο. Πίνεται ζεστή με κανέλλα και σουσάμι ή παγωμένη.

Τσουρέκια (φοβερά γίνονται):

Τέσσερα κιλά αλεύρι, δέκα αυγά, δύο για άλειμμα , ένα κιλό γάλα αγνό, ένα κιλό και ένα τέταρτο ζάχαρη, δύο φακελάκια μικρά μαχλέπι, ένα φακελάκι κόλιαντρο, μαστίχα και κακουλέ.

Τα κοπανίζομε με λίγο αλεύρι. Διακόσια πενήντα γραμμάρια μαγιά μπύρας, επτακόσια γραμμ. φυτίνη, σουσάμι. Ετοιμάζω πρώτα την μαγιά μπύρας. Σ’ ένα ποτήρι χλιαρό νερό βάζω μια πρέζα ζάχαρη την μαγιά και όσο αλεύρι σηκώσει για να γίνει πηκτός χυλός. Σε μια λεκάνη 3 κιλά αλεύρι συν δύο χούφτες, τα μυρωδικά και λίγο αλάτι. Ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη ρίχνω μέσα και μετά την μαγιά.

Ζεσταίνω το βούτυρο και ρίχνω λίγο – λίγο πλάθοντας την ζύμη η οποία γίνεται μαλακή. Αφήνω λίγο βούτυρο και όταν φουσκώσουν το ξαναζυμώνω, βουτάω τα χέρια μου στο βούτυρο και πλάθω τα τσουρέκια. Τ’ αφήνω πάλι να φουσκώσουν, τ’ αυγώνω, ρίχνω σουσάμι και ψήσιμο στους 180 βαθμούς περίπου μισή ώρα. (Το κάθε τσουρέκι πρέπει  να είναι περίπου ένα κιλό και όταν ψημένο το κόψομε μέσα δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνό αλλά να διατηρεί  μια υγρασία. Αυτό είναι η επιτυχία του).

Κουλουράκια νηστήσιμα: (Στέλλας Αλευράκη)

3 νεροπότηρα λάδι, 2 βανίλιες, 1 ½ νεροπότηρο ζάχαρη, ξύσμα πορτοκαλιού, 1 νεροπότηρο πορτοκαλόζουμο, γαρύφαλλα, 2 φακελάκια μπέικη, κανέλλα, 2 κοφτά κουταλάκια σόδα, κανονική ζύμη, αλεύρι (περίπου 1300 γραμμ.)

Κάνω μικρά μπαλάκια ζύμης, πατώ με το χέρι και κάνω μικρά κουραμπιεδάκια. Τα κυλώ σε πλυμένο σουσάμι. Τα ψήνω στους 180ο για 30’ περίπου.

Λαδοκούλουρα:

Δύο νεροπότηρα λάδι, ενάμιση νεροπότηρο ζάχαρη, ένα κρασοπότηρο πορτοκαλόζουμο, ένα κουταλάκι κανέλλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλα, ένα κουταλάκι σόδα, ένα μπέικη, αλεύρι ένα κιλό και κάτι, μαλακό, εκατό γραμμ. σουσάμι.

Λάδι με ζάχαρη, να χτυπηθούν καλά, μετά κανελογαρύφαλλα, μετά πορτοκαλόζουμο, σόδα, το χυμό ενός λεμονιού, μπέικη με αλεύρι και σουσάμι. Ψήνομε στους 200 βαθμούς.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Share
Published by
Αγώνας της Κρήτης
Tags: γλυκά

Recent Posts

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γκλέτσος – «Ο Κασσελάκης δεν είχε κάνει ούτε θαλαμοφύλακας και τον βάλαμε στρατηγό»

Την υποψηφιότητα του συνοδευόμενη από 32 υπογραφές κατέθεσε ο Απόστολος Γκλέτσος κατά την διάρκεια της…

13 hours ago

ΠΑΣΟΚ: Ζητείται ελπίς

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν το ζωηρό ενδιαφέρον της κοινωνίας,…

13 hours ago

Τέμπη: Sold out η συναυλία στη μνήμη των θυμάτων

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τη συναυλία της προσεχούς Παρασκευής (11/10) στο Καλλιμάρμαρο που είναι αφιερωμένη στα θύματα της τραγωδίας…

13 hours ago

Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΝΕ Χανίων του ΠΑΣΟΚ τα εκλογικά κέντρα που θα μπορούν να…

13 hours ago

Πολάκης: Να ξεφύγουμε από τη μικροπρέπεια των καταγγελιών και να κάνουμε προγραμματικό διάλογο

«Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί από διάφορους, να…

13 hours ago

Γεωργόπουλος: Ο Κασσελάκης μου ζήτησε να υποθηκεύσω το κτίριο της Κουμουνδούρου

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος ο οποίος μιλώντας στο ATTICA…

13 hours ago

This website uses cookies.