Χταπόδι κρασάτο
1 κιλό χταπόδι, μισό κιλό κρεμμύδια, ένα ποτήρι κρασί μαύρο, λίγη τομάτα πελτέ λιωμένο, πιπέρι και λάδι.
Ξυδοελιές
Παίρνουμε μαύρες ελιές που είναι για ξύδι. Τις χαράσσουμε κάθετα σε 3 σημεία χωρίς να φτάνουμε στο κουκούτσι. Τις βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό. Το αλλάζουμε συχνά γλυκαίνοντάς τις μερικές μέρες. Όταν είναι σχεδόν γλυκαμένες ( να τραβάνε μια ελαφρά πικράδα γιατί αν τις γλυκάνουμε εντελώς «σαχλιάζουν») τις βάζουμε σε άλμη 2-3 μέρες να τις δοκιμάσουμε και να είναι αλατισμένες. Μετά τις τραβάμε και τις ρίχνουμε σε δυνατό ξύδι από το βράδυ ως το πρωί. Τις τραβάμε από το ξύδι και τις ρίχνουμε σε βάζο που το γεμίζουμε με λάδι. Κλείνουμε ερμητικά και φυλάμε σε σκιερό μέρος.
Λαχανοντολμάδες με άσπρη σάλτσα
Ένα λάχανο, ένα κιλό χοιρινό κιμά, 100γρ. ρύζι, μαϊντανό και άνηθο ή μαϊντανό, δυόσμο και μάραθο, 5 κρεμμύδια και αλατοπίπερο (αν σας αρέσει βάζετε λίγο πελτέ ή ντομάτα)
Για τη σάλτσα : 3 κουταλιές σούπας βούτυρο, 4 κουταλιές αλεύρι, το ζουμί ενός λεμονιού, 1 ποτήρι γάλα και ένα κρόκο αυγού.
Καθαρίζουμε το λάχανο και το ζεματάμε. (Κόβουμε το κοτσάνι γύρω-γύρω και το ρίχνουμε ολόκληρο στο νερό). Το ζεματάμε ίσα –ίσα να μαραθούν, χωρίς να βράσουν τα φύλλα. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά πολύ ψιλά και μαζί με τον κιμά και το ρύζι (αφού τα ζεματίσουμε και τα στραγγίξουμε) αλατοπιπερώνοντας και βάζουμε σε λεκάνη και λάδι.
Τους γεμίζουμε σε μέγεθος που μας αρέσει. Στρώνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα με φύλλα και πάνω σε μια το πολύ δυό στρώσεις βάζουμε από πάνω λίγο ακόμα αλάτι και ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Τους αφήνουμε να βράσουν και να τραβήξουν το νερό οπότε ξαναρίχνουμε τόσο νερό όσο να μισοσκεπαστούν. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο και αφήνουμε να ψηθούν ακόμα μια ώρα. Τότε ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και το αλεύρι να λιώσουν χτυπώντας με το σύρμα. Ρίχνουμε μέσα το ζουμί από τους ντολμάδες προσέχοντας να ρίξουμε τόσο ώστε να μην γίνει ούτε πολύ πηχτή ούτε αραιή. Το ζεστό γάλα και το ζουμί του λεμονιού και μόνο τον κρόκο του αυγού χτυπημένο. Όταν γίνει η σάλτσα αποσύρουμε από την φωτιά, βάζουμε σε πιατέλα τους ντολμάδες και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα.
Ρεβίθια με το ρύζι (πολύ νόστιμα)
Βράζουμε τα ρεβίθια να μαλακώσουν. Βάζουμε λάδι και κρεμμυδάκι και τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Ρίχνουμε και τα ρεβίθια και τα τσιγαρίζουμε λίγο. Ψιλοκόβουμε ντοματούλα φρέσκια και λίγο ντοματοπελτέ και κοκκινίζουμε. Ρίχνουμε νερό να ψηθούν τα ρεβίθια σχεδόν εντελώς. Το νερό από λίγο. Όχι σούπα! Όταν τα ρεβίθια θέλουν ένα «αέρα» για να χυλώσουν μετράμε τέσσερις φλιτζάνες τα ρεβίθια με το ζουμί τους μια φλιτζάνα ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να ψηθεί και το ρύζι και να γίνει σαν πιλάφι. Τρώγεται ζεστό!
Άμα θέλετε να είναι πιο «βλοσερό» βάζετε παραπάνω νερό ή λιγότερο ρύζι.
Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * Αμέσως μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας (12/2/1945) συνήλθε στην Κρήτη η…
«Στην τριετία 2023-2025 η Ελλάδα θα έχει σωρευτική ανάπτυξη 6,9% και η ευρωζώνη 2,5%». Τάδε…
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε τη διακοπή, αντί για αναβολή, στη δίκη της υπόθεσης…
Η εκπρόσωπος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Georgia Marjorie Taylor Greene πρότεινε ότι…
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ιδέα που αιωρείται σε ορισμένους κύκλους ότι η…
'Ενα νέο οπτικό τηλεσκόπιο απέκτησε το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, η κοινή ερευνητική υποδομή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος…
This website uses cookies.