Οματιές Χοιρινές:

Υλικά: Έντερα γουρουνιού, συκωταριά, σπλήνα, φλέμονα, 2 κούπες ρύζι, 1 κούπα σταφίδες, κύμινο, πιπέρι, αλάτι, λεμόνι.

Αφού πλυθούν τα έντερα (το χοντρό) τα βάζουμε στο νεράντζι ή στο λεμόνι για κάμποσες ώρες. Βράζουμε το συκώτι, τη σπλήνα , τον φλέμονα μέχρι να ψηθούν καλά. Μετά το κόβομε σε πολύ μικρά κομμάτια και βάζουμε το ρύζι, τις σταφίδες, το κύμινο, το πιπέρι και το αλάτι και τα ανακατεύομε.

Τα έντερα είναι κομμένα περίπου 30 πόντους. Βάζουμε τη γέμιση και τα δένουμε στις άκρες. Στη συνέχεια τα βράζουμε με πολύ νερό μέχρι να ψηθούν, τα στραγγίζομε και τ’ αφήνομε να κρυώσουν. Τα κόβομε σε μερίδες. Τα τρυπάμε για να μην σπάσουν στο βράσιμο και δεν τα γεμίζομε καλά γιατί το ρύζι φουσκώνει και θα σκάσουνε.

Κοτόπιτα:

Υλικά: 2 κιλά κρεμμύδια, 1 κότα ελεύθερης βοσκής (περίπου 2 κιλά), 2 φύλλα δάφνης πιπέρι χοντροκομμένο, αλάτι , μισό φλιτζάνι ρύζι, 2 αυγά, φύλλο σπιτικό ή πακέτο χοντρό φύλλο για πίτες, ελαιόλαδο και βούτυρο.

Χαράξτε τα κρεμμύδια και βάλτε τα σε βραστό νερό να ζεματιστούν για 5 λεπτά. Βγάλτε τα σουρώστε τα και ξεφλουδίστε τα . Κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια. Βάλτε σε μεγάλη κατσαρόλα την κότα και τα κρεμμύδια μαζί με την δάφνη και μπόλικο χοντροκομμένο πιπέρι. Νερό να σκεπάζει τη κότα. Ξαφρίζομε. Σιγοβράζουμε για μιάμιση ώρα μέχρι να ξεκοκαλίζεται το κρέας. Σουρώνομε την κότα και τα κρεμμύδια, πετάμε την δάφνη, κρατάμε το ζουμί που δεν πρέπει να είναι περισσότερο από ένα φλιτζάνι.

Ζεσταίνομε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Λιώστε τα κρεμμύδια στο μπλέντερ ξεκοκαλίστε την κότα πετάτε τις πέτσες κόβομε το ψαχνό της κότα ψιλά – ψιλά κομμάτια. Ανακατεύομε τον πολτό των κρεμμυδιών με τον ζωμό προσθέτομε το ρύζι αλατίζομε να πάρει βράση. Κατεβάζομε από την φωτιά, ανακατώστε με τα κομμάτια της κότας δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύομαι καλά. Διαλέγομε μέγεθος ταψιού τέτοιο ώστε η γέμιση να μην έχει πάχος πάνω από ενάμιση εκατοστό.

Στρώνομε τα μισά φύλλα, αλείφοντας με μείγμα ελαιολάδου και βουτύρου και απλώνομε πάνω τους τη γέμιση. Σκεπάζομε με τα υπόλοιπα φύλλα στρίβοντάς τα γύρω – γύρω σαν κορδόνι. Χαράζομε και ψήνομε 10 λεπτά πριν χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς για να ψήσομε άλλα 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Αφήνομε γύρω στα 20 λεπτά και μετά την κόβομε.

Κοτόπουλο με τζίντζερ και μανιτάρια:

2 φιλέτα κοτόπουλο κομμένα σε μεγάλες μπουκιές, 1 ποτηράκι λευκό κρασί, 1 κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζιντζερ, 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο , 1,5 κούπα φρέσκα μανιτάρια σε φέτες, ελαιόλαδο λίγο, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο κόλιαντρο.

Σοτάρομε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο, το σβήνουμε με το κρασί και προσθέτομε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Το σκεπάζομε και το αφήνομε 5-6 λεπτά να ψηθεί. Το γαρνίρομε με τον μαϊντανό ή τον κόλιαντρο και σερβίρομε με ριζότο μπασμάτι.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι ορτανσίες μου

Όμορφες, τόσο όμορφες και αγαπημένες! Λευκές, ροζ, μωβ, κόκκινες, μπλε! Τι χάρμα να τις βλέπεις!…

32 mins ago

Ο Πέτρος Παππάς έπεσε έξω… 27 δισ. στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Διορθωτική δήλωση έστειλε το πρωί της Τετάρτης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, μετά την εμφάνισή…

2 hours ago

Χανιά: Μεγάλη άσκηση ευρείας κλίμακας στο Ναύσταθμο Κρήτης

Άσκηση ευρείας κλίμακας για την αντιμετώπιση καταστάσεων Μείζονος Ατυχήματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην…

2 hours ago

Χανιά: «Της φύσης περπατήματα» – Διαδρομή πεζοπορίας και παρατήρησης στο αστρομονοπάτι στα Κεραμειά

Έπειτα από την εξαιρετικά επιτυχή διοργάνωση του 2ο Φεστιβάλ Εναλλακτικού Τουρισμού και Εμπειριών- 260Kmemories, ο Δήμος Χανίων…

2 hours ago

Εγκληματική οργάνωση εφοριακών στη Χαλκίδα με επικεφαλή την Διευθύντρια της ΔΟΥ – Εκβίαζαν επιχειρηματίες κερδίζοντας χιλιάδες ευρώ

Τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας είχαν πέσει θύματα της εγκληματικής οργάνωσης την…

2 hours ago

Χανιά: Τιμήθηκε η 83η επέτειος της Μάχης της Κρήτης στα Σφακιά

Ο Δήμος Σφακίων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τίμησε την 83η Επέτειο της…

2 hours ago

This website uses cookies.