Μπουγάτσα
Έξι φύλλα μπακλαβά, 400 γραμμ. μυζήθρα, 1 φλιτζάνα τσαγιού λάδι ραφινέ, 1 φλιτζάνα τσαγιού γάλα, 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι.
Για ψήσιμο λαδώνουμε κανονικό ταψί με μπόλικο λάδι. Μετά τοποθετούμε μπρούμυτα τη μπουγάτσα.
Τοποθετούμε πρώτα δύο φύλλα καλά βουτυρωμένα και ρίχνομε το μείγμα. Πιάνομε τις άκρες των φύλλων και τις διπλώνομε αντικριστά. Έχομε απλώσει και βουτυρώσει το επόμενο φύλλο δίπλα. Πιάνομε το μείγμα με τα δύο πρώτα φύλλα πολύ προσεκτικά και το τοποθετούμε μπρούμυτα στο τρίτο φύλλο. Διπλώνομε αντικριστά το τρίτο φύλλο ξαναρίχνομε μπρούμυτα στο τέταρτο φύλλο και συνεχίζουμε όλα τα φύλλα με τον ίδιο τρόπο.
Πυρώνομε τον φούρνο πάνω – κάτω στον μεγαλύτερο βαθμό. Τοποθετούμε την μπουγάτσα με αλουμινόχαρτο πάνω. Χαμηλώνουμε τον φούρνο και άμα ψηθεί από κάτω βγάζουμε το αλουμινόχαρτο. Στα είκοσι λεπτά την περιχύνομε με το βραστό λάδι της. Αυτό γίνεται 3-4 φορές.
Μηλόπιτα (ταψί Νο 32)
Παντεσπάνι: Τέσσερα αυγά, μιάμιση φλιτζάνα αλεύρι, ένα μπέικι, μια φλιτζάνα ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού.
Στρώνουμε στο ταψί μιάμιση φλιτζάνα του καφέ ραφινέ πασπαλίζομε μια κουταλιά κοφτή ζάχαρη κοπανισμένη , στρώνομε τα μήλα ένα δάκτυλο στο πάχος. Περίπου 4 μήλα. Τα πασπαλίζομε με κανέλλα ρίχνομε το παντεσπάνι και το φουρνίζομε, όταν το βγάλομε το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
Σιρόπι: Δύο νεροπότηρα νερό, ένα ζάχαρη, λίγο βούτυρο.
Κακαβιά
Βάζομε τα ψάρια σε στρώσεις στην χύτρα, ενδιάμεσα πατάτες, κρεμμύδια αλάτι δύο νεροπότηρα λάδι δύο νερό (αν είναι 3 νεροπότηρα λάδι μπορούμε να βάλομε 4 ποτήρια νερό).
Μόλις ψηθούν τα ψάρια πάντα σκεπασμένα το κατεβάζομε το αφήνομε λίγο και σερβίρομε. (ωάρια σφυρίδα, ροφός και διάφορα πετρόψαρα, όσο πιο πολλά ψάρια τόσο πιο καλή γίνεται).
Μαργαρίτες
640 γραμμ. βούτυρο, 12 κρόκοι, 480 γραμμ. ζάχαρη, ένα κιλό αλεύρι, βανίλια.
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με την ζάχαρη προσθέτομε τους κρόκους και την βανίλια. Χτυπάμε λίγο ακόμη τα υλικά και τέλος βάζομε το αλεύρι. Τις πλάθομε σαν μικρά καρύδια και από πάνω βάζομε ή αμύγδαλα χονδροκομμένα και ασπρισμένα ή μισό κερασάκι.
Κρίταμον
Πολύ ωραία σαλάτα. Φύεται στις βραχώδεις ακτές της Κρήτης. Δεν πρόκειται για την σαλάτα της θάλασσας η οποία είναι φύκι. Το Κρίταμο είναι χόρτο.
Δεν φυτρώνει στα βράχια μέσα στη θάλασσα όπως η σαλάτα της θάλασσας αλλά στα βράχια στις ακτές.
Πηγαίνετε σε απόμακρες βραχώδεις ακτές και μαζέψτε το. Είναι υπέροχο. Το καθαρίζετε, το πλένετε και το ζεματάτε. Έπειτα βράζετε νερό και το ρίχνετε να πάρει δύο ή τρεις βράσεις, όχι παραπάνω να λιώσει. Να μείνει τραγανό. Το βάζετε σε βάζο με ξύδι και μια χούφτα αλάτι της θάλασσας χοντρό. Πηγαίνει υπέροχα μέσα στην ντοματοσαλάτα. Πιο καλύτερο και απ’ τις πιπεριές τουρσί.
Τσικουδιά με εστραγκόν
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ωραία που γίνεται. Μου το ‘πε ένας πωλητής στην λαϊκή. Πήγα ν’ αγοράσω φρέσκο κόλιαντρο και μου ‘πε: Πάρε και εστραγκόν. Μπαίνει σε φαγητά σε σαλάτες αλλά βάλε τόσο (και μου ‘δειξε) στη τσικουδιά και θα δεις. Άστο μιάμιση δύο μέρες και βγάλτο και θα δεις.
Πράγματι έβαλα μισό ματσάκι σε στενό μπουκάλι του νερού, τσικουδιά. Η τσικουδιά πήρε ένα θαυμάσιο ελαφρά πράσινο χρώμα μια ιδιαίτερη γεύση και ωραίο άρωμα. Κάντε το και σεις.
Τσικουδιά με μανταρίνι
Μια οκά τσικουδιά (1.230 γραμμ.) , τέσσερα μανταρίνια ολόκληρα μισό δράμι, γαρύφαλλο μισό δράμι γλυκάνισο ένα δράμι κανέλλα, 1 δράμι τσάι (3 γραμμ.) δεκαπέντε μέρες όλα μαζί καλά σφραγισμένα. Μετά τις 15 μέρες βάζομε 60 δράμια ζάχαρη να λιώσει και φιλτράρουμε.
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
Εικόνες ντροπής εκτιλύχθηκαν σε ματς της ιταλικής Serie B καθώς μερίδα οπαδών της Γιούβε Στάμπια, πανηγύρισαν με…
Ακόμα πιο «τσουχτερό» αναμένεται φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως επιβεβαιώνει η μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο…
This website uses cookies.