Κοπεγχάγη ( πολύ ωραίο γλύκισμα)
Πάστα: Τριακόσια είκοσι γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, 240 γρ. ζάχαρη, έξι αυγά, 250 γρ. φύλλο, εκατόν εξήντα γρ. φυτίνη
Σιρόπι: εννιακόσια εξήντα (960) γρ. ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό, λεμόνι, βανίλια.
Εκτέλεση: Κτυπάμε λίγο το φρέσκο βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε λίγη ώρα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και κάνουμε μια ζύμη την οποία απλώνουμε σε ταψί Νο 34. Αυτή είναι η κρούστα. Για να κάνουμε την πάστα χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή, στη συνέχεια τους κρόκους με την ζάχαρη. Όταν οι κρόκοι είναι καλοχτυπημένοι προσθέτουμε λίγα αμύγδαλα, λίγη μαρέγκα, ενώ χτυπάμε πολύ ελαφρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνουμε την πάστα πάνω στην κρούστα και τελειώνουμε το γλυκό με τα φύλλα τα οποία βρέχουμε με την φυτίνη ένα – ένα. Ψήνουμε το γλυκό σε μέτριο φούρνο και όταν έχουν ροδίσει τα φύλλα είναι έτοιμο. Όταν κρυώσει το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε από πάνω. Πριν το βάλουμε στο φούρνο για ψήσιμο, χαράζουμε τα φύλλα ελαφρά σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Όταν βγει από το φούρνο και κρυώσει το χαράζουμε μέχρι κάτω και μετά βάζουμε σιρόπι.
Σουμάδα
Διακόσια πενήντα (250) γρ. άσπρη ψίχα αμύγδαλα, ενάμιση έως δύο κιλά ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, ανθόνερο, εσανς πικραμύγδαλου.
Αλέθουμε τα αμύγδαλα, πολύ ψιλά και τα βάζουμε σε ένα πανί σμιχτό ή και διπλό. Αφού βράσουμε 2,5 λίτρα νερό τα ρίχνουμε λίγο – λίγο και σφίγγουμε το πανί μέχρι να τελειώσει το νερό και να μην βγάζει άσπρο ζουμί. Βράζουμε το ζουμί με την ζάχαρη και στο γύρισμα ρίχνουμε την πρέζα, το αλάτι, ανθόνερο, εσάνς , πικρό αμύγδαλο. Διατηρείται στο ψυγείο. Πίνεται ζεστή ή παγωμένη.
Φρουτοσαλάτα Πορτοκαλιού
Πορτοκάλια μέτρια σε μέγεθος (Αν έχουμε 1-2 πορτοκάλια σαγκουίνια είναι ωραία για το χρώμα τους). Τα καθαρίζουμε καλά – καλά. Βγάζουμε τις ίνες και τα κόβουμε σε οριζόντιες ροδέλες ενός εκατοστού. Τα βάζουμε σε γυάλινο μπολ ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε και στα ενδιάμεσα κόβουμε ψιλά – ψιλά κομμάτια από γλυκό περγαμόντο ή νεράντζι. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γεμίσει το μπόλ. Κόβουμε τώρα από την φλούδα μικρά κομμάτια σαν σπιρτόξυλα μια χούφτα γεμάτη. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε 5-6 λεπτά. Χύνουμε το νερό και βάζουμε στην κατσαρόλα μια φλιτζάνα τσαγιού περίπου ζάχαρη και άλλο τόσο νερό και τα’ αφήνουμε ακόμη να δέσει το σιρόπι. Πριν ρίξουμε αυτά στα πορτοκάλια τα έχουμε πρωτοραντίσει με ένα λικέρ της αρεσκείας μας. Περιχύνουμε με την σιροπιασμένη φλούδα. Τα σκεπάζουμε, τα βάζουμε στο ψυγείο. Φτιάχνεται μια μέρα πριν χρησιμοποιηθεί.
Φινίκια
Δύο (2) φλιτζάνια τσαγιού λάδι ή ένα λάδι ένα φυτίνη, ένα φλυτζάνι ζάχαρη, ½ φλυτζάνι κονιάκ, ½ φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού, κανέλλα, λίγα γαρύφαλα, 2 κουταλιές κοφτές μπέικη, μια κουταλιά κοφτή σόδα που διαλύω σε πορτοκάλι.
Όλα τα υγρά στο μπλέντερ. Μετά θα ρα ρίξω σε λεκάνη και θα βάλω περίπου 8 φλυτζάνια αλεύρι. Θα τα πλάσω και απλώνω στον τρίφτη. Μέσα θα βάλω περίπου ½ κουταλάκι καρύδια με κανέλλα.
Σιρόπι: 2 ποτήρια ζάχαρη, 2 μέλι, 2 νερό και αφού ξαφρίσει το γυρνώ στο μισό.
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.