Γαλατόπιτα
Πέντε φλιτζάνια τσαγιού γάλα, ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού ρυζάλευρο. Δύο τρίτα του φλιτζανιού αλεύρι, οκτώ φύλλα μπακλαβά. Ανάλογο βούτυρο για τα φύλλα, έξι αυγά, τέσσερις βανίλιες, τέσσερις κουταλιές φρέσκο βούτυρο, τρία τέταρτα του φλιτζανιού αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη, χονδρό κοπανισμένη και καβουρδισμένη.
Κουραμπιέδες:
640 γρ. βούτυρο γάλακτος, ένα κιλό αλεύρι, περίπου 300 γρ. αμύγδαλα, ένα κρασοπότηρο ραφινέ, μισό κρασοπότηρο σόδα σε λεμόνι, μια φλιτζάνα ζάχαρη, 1 αυγό και 1 κρόκο, ψήσιμο σε χαμηλό φούρνο. Κτυπάμε το βούτυρο, το ραφινέ και τη ζάχαρη, μετά προσθέτουμε τα αυγά και ρίχνουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια. Τη σόδα τη διαλύουμε στο λεμόνι και στο τέλος το αλεύρι.
Μηλόπιτα:
6-7 ξινόμηλα τρία τέταρτα το μεγάλο βιτάμ, δύο φλιτζάνια ζάχαρη, μια φλιτζάνα αλεύρι, ενάμιση κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι μπέικη, ένα ποτηράκι κονιάκ, τέσσερα αυγά. Τρίβουμε το βιτάμ με το μισό φλιτζάνι, τη ζάχαρη. Έχουμε καθαρίσει τα μήλα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Απλώνουμε το βιτάμ στο ταψί και μετά βάζουμε τα μήλα στο ταψί και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι ζάχαρη και κανέλα. Εν τω μεταξύ έχουμε κτυπήσει τα αυγά, το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μπέικη και τα ρίχνουμε από πάνω. Την ψήνουμε σε φούρνο 150 βαθμών μιάμιση ώρα περίπου. Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο την γυρίζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Χοιρινό με λάχανο:
Ένα κιλό χοιρινό, 1 λάχανο, ντομάτα, σάλτσα. Κόβω το λάχανο σε κομμάτια και το τσιγαρίζω πολύ καλά σε μια κατσαρόλα με ένα ποτήρι λάδι. Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζω πολύ καλά το κρέας σχεδόν το τηγανίζω και μετά ρίχνω αλάτι, πιπέρι και σάλτσα ντομάτας και το αφήνω να μισοψηθεί. Όταν έχει σχεδόν ψηθεί βάζω και το λάχανο, μια καυτερή πιπεριά και αλάτι αν χρειαστεί και το αφήνω να ψηθεί και να μείνει με το λάδι του.
Στάκα:
Υλικά: ½ κιλό στάκα, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ½ ποτηράκι γάλα.
Βάζουμε τη στάκα σε κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει (όχι να βράσει). Εν τω μεταξύ λιώνουμε το αλεύρι στο γάλα και το περνάμε από σουρωτήρι, Ρίχνουμε το γάλα με το αλεύρι στη στάκα και ανακατεύουμε συνεχώς σε σιγανή φωτιά μέχρι να βγάλει το βούτυρο. Τη σερβίρουμε αν θέλουμε με τηγανιτά αυγά.
Γκιουρμπαστή
Υλικά: Κρέας ζυγούρι ή μοσχάρι, τυρί (γραβιέρα και κεφαλοτύρι), σκόρδο, μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το τυρί σε κομματάκια. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και προσθέτουμε το μπαχάρι. Ανακατεύουμε το κρέας με τα τυριά και προσθέτουμε επίσης λίγο λάδι. Τα τυλίγουμε όλα μαζί σφιχτά σε λαδόκολλα διπλή. Το βάζουμε στο ταψί και το ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 3 ώρες.
Οματιές χοιρινές:
Υλικά: Έντερα γουρουνιού, 1 συκωταριά (σπλήνα, νεφρά), 2 κούπες περίπου ρύζι, 1 κούπα σταφίδες, κύμινο, πιπέρι, αλάτι, λεμόνι ή νεράντζι.
Εκτέλεση: Αφού πλυθούν τα έντερα τα βάζουμε στο νεράντζι ή στο λεμόνι για 12 ώρες. Βράζουμε το συκώτι, τη σπλήνα και τα νεφρά μέχρι να ψηθούν καλά. Μετά τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια και, βάζουμε το ρύζι, τις σταφίδες, το κύμινο, το πιπέρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Τα έντερα είναι κομμένα περίπου 30 πόντους. Βάζουμε τη γέμιση και τα δένουμε στις άκρες. Στη συνέχεια τα βράζουμε με πολύ νερό μέχρι να ψηθούν, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε σε μερίδες. Τα τρυπάμε για να μη σπάσουν στο βράσιμο και δεν τα γεμίζουμε καλά γιατί το ρύζι φουσκώνει.
«Δεν θα δείτε ποτέ από εμένα και το ΠΑΣΟΚ να πάμε στο παρασκήνιο, να κάνουμε…
«Κίνημα Δημοκρατίας» είναι το όνομα του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη όπως ανακοίνωσε, εν μέσω χειροκροτημάτων, στο Ίδρυμα…
Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του…
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
This website uses cookies.