Λουκουμάδες
Μαγιά μπύρας (1 πλακάκι), πενήντα γραμμ. άνθος ορύζης Γιώτης (προψημένο) – έχει ο Λαγουμιτζάκης στη οδό Περίδου – , δύο νεροπότηρα νερό βρασμένο, ένα κουταλάκι αλάτι, δύο κουταλάκια ζάχαρη, τρία ποτήρια αλεύρι.
Σιρόπι: Τρία ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό.
Τας κεμπάπ
Ένα κιλό κρέας κιλότο, τετρακόσια γραμμάρια ψιλοκομμένη ντομάτα, ενάμιση φλιτζάνι ελαιόλαδο, δύο σκελίδες σκόρδο, δύο κουταλιές γλυκού μπαχάρι, γαρύφαλλο, δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ένα φύλλο δάφνη, αλάτι πιπέρι, μισό κιλό ρυζάκι.
Σε μια κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά να ροδίσει. Προσθέτω το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύω για πέντε λεπτά. Προσθέτω ντομάτα, σκόρδο και μπαχαρικά, το ανάλογο νερό και βράζω μιάμιση ώρα περίπου. Προσθέτω το ρυζάκι προσέχοντας να υπάρχει το ανάλογο νερό και βράζω για 10 λεπτά ακόμη.
Ρολό από κιμά
Μοσχάρι και χοιρινό. Ένα κιλό κιμά, τέσσερα αυγά βρασμένα, μπέικον, τυρί και μπαχαρικά. Βάζω στο μπλέντερ ψωμί μουλιασμένο, δύο αυγά, αλάτι – πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι, βασιλικό, μαϊντανό και κρεμμύδι.
Μετά σε μια λεκάνη βάζω κιμά. Το υλικό αυτό κομματάκια μπέικον , τριμμένο κασέρι και γάλα. Τα πλάθω βάζω τα βρασμένα αυγά και το τυλίγω. Στις πατάτες λιώνω σε ζεστό νερό ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο, μουστάρδα και τις περιχύνω. Τρίβω στο μπλέντερ κρεμμύδι, μαϊντανό, ρίγανη, το ρίχνω στις πατάτες και μπόλικο λεμόνι.
Μπουρεκάκια με τυρί και μανιτάρια
Ένα πακέτο φύλλο κρούστας 450 γρ., μισό φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος, τρεις κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό, ένα φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα σοταρισμένα μανιτάρια, ένα φλιτζάνι τσαγιού τριμμένα τυριά (γκούντα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι), δύο κουταλιές σούπας τριμμένη παρμεζάνα, ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι.
Ζεσταίνω σε χαμηλή θερμοκρασία το γάλα και την κρέμα γάλακτος, προσθέτω το σιμιγδάλι και το βούτυρο και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει καλά. Κατεβάζω από την φωτιά και ανακατεύω μέσα στο μίγμα όλα τα τυριά και τα αυγά χτυπημένα. Τέλος προσθέτω τα σοταρισμένα μανιτάρια. Κόβω το φύλλο κατά μήκος σε τρεις λωρίδες. Παίρνω μια – μια τις λωρίδες τις αλείφω με βούτυρο και από τις δύο πλευρές, βάζω στην άκρη της μια κουταλιά γέμισης, διπλώνω τις άκρες του φύλλου, δεξιά και αριστερά προς τα μέσα να μη χυθεί η γέμιση και τυλίγω σε ρολό. Το αλείφω με βούτυρο και λάδι και τα ψήνω στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, περίπου είκοσι λεπτά.
Μηλόπιτα
Για τη ζύμη: Δύο φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι, τρία τέταρτα φλιτζανιού βιτάμ, δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη, ένας κρόκος αυγού, μια κουταλιά κονιάκ, ένα κουταλάκι μπέικη, ένα κιλό μήλο, μισό φλιτζάνι ζάχαρη, μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο, ένα ασπράδι αυγού.
Κοσκινίζω το αλεύρι και το ανακατεύω με την ζάχαρη και το μπέικη, προσθέτω βιτάμ, τον κρόκο και το κονιάκ, κάνω χοντρό φύλλο και τη ζύμη αυτή τη στρώνω σε βουτυρωμένο ταψί προσέχοντας να καλύψει και τα πλάγια του ταψιού. Την τρυπάω με πιρούνι σε διάφορα μέρη για να μην φουσκώσει και την βάζω σε μέτριο φούρνο. Καθαρίζω τα μήλα και τα κόβω χοντρές φέτες. Τα ανακατεώ με την ζάχαρη, κανέλλα και το ασπράδι χτυπημένο μαρέγκα. Βγάζω το ταψάκι και στρώνω επάνω στη ζύμη τα μήλα. Λιώνω το βούτυρο και ραντίζω την επιφάνεια. Βάζω σε μέτριο φούρνο να ψηθεί τριάντα λεπτά ακόμα.
Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν της 30ης/11/2024, φέρνει στη Βουλή των…
Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων της Black Friday και της…
Από το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά "Αίμα, λήθη και υποτέλεια - Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία...":…
του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση…
Το Σάββατο το βράδυ ήμουν στον Σταυρό του Νότου, όπου εμφανίστηκαν οι Σπύρος Γραμμένος και…
Φίλες και φίλοι, σας γράφω σήμερα πίτες γλυκές που έχω φτιάξει και έχουν πάντα επιτυχία.…
This website uses cookies.