Ψαρόσουπα
Πέρνομε ψάρι για βραστό τουλάχιστον 2 κιλά (ροφό, σφυρίδα, μπακαλιάροι). Μπορούμε να κάνομε πολύ ωραία ψαρόσουπα και με ψάρια για βραστό πιο φτηνά από τα παραπάνω. Και όταν τα ψάρια είναι φρέσκα και πολλών ειδών η ψαρόσουπα γίνεται πιο νόστιμη.
Μπορούμε λοιπόν να πάρομε ένα κιλό λοΐσιμα που είναι σκορπιδάκια, δράκαινες , μπουκανάρες χάνοι, πωλούνται ανακατεμένα και κάνουν από 5-7€ το κιλό. Και άλλο ένα κιλό ή και παραπάνω που έχουν ψαχνό. Μπεκανδρίτσα , πολύ νόστιμη ωραίο ψαχνό, καλή τιμή ιδανική για ψαρόσουπα Χριστόψαρο το πλακερό ψάρι με τη βούλα. Κι’ αυτό πολύ ωραίο ψαχνό και οικονομικό στην τιμή. Με αυτά τα ψάρια θα πληρώσετε περίπου 25 € για 2 – 2,5 κιλά ενώ τα πρώτης κατηγορίας ροφοί σφυρίδες περίπου 70€ για 2,5 – 3 κιλά ψάρι.
Λοιπόν θα τα βράσομε όλα μαζί. Τα ψιλά ψάρια τα λοΐσιμα ψήνονται πιο γρήγορα τα τραβάμε και τα λιώνομε τα περνάμε από σίτα και τα ρίχνομε στο ζωμό. Επίσης ρίχνομε μετά μέσα πατάτες κολοκύθια κρεμμύδια καρότα και σέλινο. Κομμένα σε μέτρια κομμάτια. Ρίχνομε και αλάτι. Ό,τι έχει πρωτοψηθεί ψάρι ή λαχανικά το τραβάμε το βάζομε σε πιατέλα. Τραβάμε μετά τα υπόλοιπα και αυτά στην ίδια πιατέλα. Από πάνω αλάτι, λάδι ελαιόλαδο αρκετό, λεμόνι. Σουρώνομε τώρα το ζωμό το βάζομε στην φωτιά να βράσει. Μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνομε το ρύζι πλυμένο. Υπολογίζομε για κάθε πιάτο σούπας μια χεριά ρύζι. Όταν θέλει ένα αέρα το ρύζι χτυπάμε δύο αυγά και στίβομε 2-3 λεμόνια τα ρίχνομε χρυπώντας συνέχεια στο αυγό. Κατόπιν τραβάμε το ζωμό από λίγο και το ρίχνομε στο αυγό χτυπώντας συνέχεια. Τραβάμε έτσι όλο το ζωμό. Κατεβάζομε το τσικάλι απ’ το μάτι γυρίζομε πίσω το ζωμό με το αυγό και το λεμόνι ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην ψηθεί τ’ ασπράδι. Γίνεται και με ντομάτα και τότε δεν αυγοκόβομε αλλά εγώ έχω μάθει με αυγολέμονο και μ’ αρέσει πιο πολύ.
Καλή σας όρεξη
Και μην τρέχετε να πληρώνετε ό,τι ζητούν. Με τα λεφτά αυτά μαγειρέψτε στα παιδιά σας. Το δικαιούμαστε. Και μη έχετε ενοχές. Θυμηθείτε τις λίστες Λαγκάρντ, τις Siemens, τα λεφτά με τις μαύρες σακκούλες τα χρηματιστήρια τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το πάρτυ χρημάτων . Α… και την Αγγελοπούλου που για τις διαδρομές της ήθελε αεροπλάνα από πόλη σε πόλη της Ελλάδας. Ας τα πάρουν απ’ αυτούς. Μην κωλώνετε και μαγειρέψτε στα παιδιά σας.
Νερατζολιές
Πράσινες ελιές μεγάλες. Οι ελιές Αμφίσης γίνονται πολύ ωραίες. Παλιά η μαμά μου έφτιαχνε μια ποικιλία χοντρές πράσινες στο νεράτζι που ήταν πολύ ωραίες. Ήταν στρογγυλές σα κουρούπι, χοντρές και τις λέγανε Ρεθεμνιώτικες. Τώρα πλέον δεν τις βρίσκω. Αλλά και οι Αμφίσης είναι καλές.
Τις πλένομε τις χαράζομε με ξυράφι χωρίς να φτάσομε στο κουκούτσι. Τις τοποθετούμε σε λεκάνη με κρύο νερό και αλλάζομε κάθε μέρα έως ν’ αρχίσουν να γλυκαίνουν περίπου 10 μέρες. Φτιάχνομε άρμη με το αλάτι και τις βάζομε μέσα. Μετά από μερικές μέρες αφαιρούμε ένα μέρος άρμης και συμπληρώνομε με χυμό νερατζιών. Καμμιά 10αριά νεράτζια. Ρίχνομε μέσα χυμό και φετάκια νεράτζι. Μετά από 20 μέρες περίπου τις δοκιμάζομε. Αν είναι γλυκές τις στραγγίζομε και τις βάζομε σε ελαιόλαδο.
Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη δράση του 33χρονου Γάλλου, Τζερόμ, ο οποίος κατηγορείται για…
Υπόθεση κλοπής εργαλείων αξίας 5.000 ευρώ από δημοτικές εγκαταστάσεις στον Δήμο Χανίων εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση…
Η βουλευτής Χανίων , Σέβη Βολουδάκη, εισηγήθηκε σήμερα στη Βουλή, νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και…
Ο Καθηγητής Βασίλειος Κουϊκόγλου της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης εξελέγη από…
Η Συλλογική Κουζίνα Χανίων, που δραστηριοποιείται προσφέροντας γεύματα κάθε Κυριακή στον Ρωσικό Στρατώνα, διοργανώνει μια…
Ξεκίνησε η δωρεάν διανομή κρέατος και γλυκισμάτων για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι από τη Δομή Βασικών…
This website uses cookies.