Ελιές τσακιστές
Τώρα γίνονται, μετά απ’ την πρώτη βροχή, πριν λαδώσουν καλά, γιατί μετά «σαχλιάζουν».
Ελιές πράσινες, τσουνάτες. Τις τσακίζομε με μια πλακερή πέτρα ή με το γουδοχέρι. Τις βάζομε σε μπόλικο νερό. Αλλάζομε το νερό μετά από 24 ώρες. Το αλλάζομε δύο και τρεις φορές την μέρα. Όταν γλυκάνουν και τραβούν μια πολύ ελαφριά πικράδα, τις βάζομε σε άλλη λιγότερη και χυμό λεμονιών να τις σκεπάζει. Έτσι διατηρούνται τραγανές και πράσινες. Αν τις γλυκάνομε πολύ χαλάνε αμέσως. Δεν διατηρούνται πολύ καιρό όπως οι αλατσοελιές.

Ξυδοελιές
Είναι οι μεγάλες, μακρουλές μαύρες. Τώρα είναι πρασινόμαυρες. Γίνονται. Έχουν στην Λαϊκή. Τις χαράζομε με ξυράφι σε 3 σημεία χωρίς να φτάνομε στο κουκούτσι. Το ίδιο και με τις τσακιστές. Ξέχασα να το γράψω προηγουμένως. Τις γλυκαίνομε με τον ίδιο τρόπο. Τις βάζομε μερικές μέρες σε άλμη να τραβήξουν αλμύρα και μετά σε δυνατό ξύδι.

Νερατζολιές
Είναι χοντρές ελιές στρογγυλές πράσινες. Όταν ήμουν μικρή, η μαμά μου τις έλεγε Ρεθεμνιώτικες. Ίσως είναι η ίδια ποικιλία με Αμφίσης και Βόλου. Τις χαράζομε με ξυράφι και τις γλυκαίνομε με το ίδιο τρόπο. Μετά τις βάζομε σε άλμη και νεράντζι χυμό. Από πάνω ένα δάχτυλο λάδι.

Κολυμπάδες
Πέρνομε μπουκάλια και βάζομε μέσα ελιές πράσινες τσουνάτες ατσάκιστες. Γεμίζομε με άλμη και λεμόνι χυμό. Στεγανοποιούμε μ’ ένα δάχτυλο λάδι. Σφραγίζομε τα μπουκάλια και τα τοποθετούμε σε σκοτεινό δροσερό μέρος. Δεν τ’ αγγίζομε μέχρι το Πάσχα – αρχές καλοκαιριού και είναι έτοιμες.

Αλατσολιές
Πολύ ώριμες μαύρες. Τσουνάτες αλλά και λιανές αν είναι «καλοθρεμένες» είναι πολύ νόστιμες. Πέρνομε ένα καλάθι. Βάζομε σ’ ένα ταψί δύο πέτρες και πάνω πατά το καλάθι. Σε στρώσεις ελιές αλάτι χοντρό. Μετά από 40 μέρες δύο μήνες τις ανακατεύομε. Όταν είναι αλμυρές γλυκές, υγρές ελαφρά και σταφιδιαμένες είναι έτοιμες.

 

Α.Κ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Eurostat: Νέα αρνητική πρωτιά της Ελλάδας – Πτώση 16% σημείωσε η αγροτική παραγωγή, έπεσε από την 10η θέση στην 26η της Ευρώπης

Η Ελλάδα με το ογκώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έχει πλεον απωλέσει και τα τελευταία…

45 mins ago

24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι…

52 mins ago

Παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ: “ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΠΙΑ – Εσύ μέχρι πού μπορείς να φτάσεις;”

Η παράσταση για παιδιά -και όχι μόνο- «ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΠΙΑ - Εσύ μέχρι πού μπορείς να…

1 hour ago

Τελετή Ονοματοδοσίας Αμφιθεάτρου «Ευάγγελος Γρηγορούδης» στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 13:30 θα πραγματοποιηθεί στην Πολυτεχνειούπολη η Τελετή Ονοματοδοσίας του Αμφιθεάτρου Α2 σε Αμφιθέατρο…

1 hour ago

Η Νέα Αριστερά καταγγέλει εξαπάτηση ελαιοπαραγωγών στη Σητεία από εταιρεία της Μονής Τοπλού

Σε σοβαρές καταγγελίες για εξαπάτηση ελαιοπαραγωγών προχώρησε η Νέα Αριστερά, κατηγορώντας την εταιρεία «Βιοκαλλιεργητές Σητείας…

1 hour ago

Ινδία: Υπουργός υποστηρίξει ότι η θετική ενέργεια των αγελάδων θεραπεύει τον καρκίνο

Η ταπεινή αγελάδα τιμάται εδώ και πολλά χρόνια στην Ινδία. Το ζώο είναι σεβαστό από τους ινδουιστές και…

2 hours ago

This website uses cookies.