Πελτές κυδώνι
Ένα κιλό κυδώνια, 1.300 γραμμ. ζάχαρη.
Κόβομε τα κυδώνια στα τέσσερα, τα ξεφλουδίζουμε, τα καθαρίζουμε (φυλάγοντας τα φλούδια και τα κουκούτσια). Τα ξανακόβουμε σε μικρότερα κομμάτια ρίχνοντας τα σε μια λεκάνη με νερό όπου στύβετε προηγουμένως ένα λεμόνι, για να μη μαυρίσουν. Αφού τα ετοιμάσουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τόσο νερό ώστε να σκεπάζονται, ρίχνουμε μέσα τα φλούδια και τα κουκούτσια που φυλάξαμε, δεμένα σ’ ένα τουλουπάνι και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν βράσουν καλά, τότε βγάζουμε το τουλουπάνι με τα φλούδια και τα κουκούτσια καθώς επίσης και τα κυδώνια που τα στύβουμε γι αν α βγάλουν το ζουμί που έχουν. Βάζουμε τότε στη φωτιά το ζουμί των κυδωνιών που έμεινε μέσα στην κατσαρόλα (αφού το περάσουμε από καθαρό τουλουπάνι) και το αφήνομε να βράσει αφού ρίξουμε μέσα και τη ζάχαρη (τα 1.300 γραμμ. ζάχαρη αντιστοιχούν σε 2 κιλά ζωμού). Αν το ζουμί των κυδωνιών είναι περισσότερο ή λιγότερο θα αυξήσουμε ή θα ελαττώσουμε αναλόγως τη ζάχαρη.
Βγάζουμε τον αφρό κάθε τόσο και όταν το ζουμί δέσει και γίνει σαν σιρόπι το κατεβάζουμε, το αδειάζουμε και όταν κρυώσει καλά σερβίρουμε σε κομμάτια γιατί σφίγγει και κόβεται.

Κυδώνι γλυκό
Ένα κιλό καθαρισμένο ψιλοκομμένο κυδώνι, ένα κιλό ζάχαρη, δύο φλυτζάνια τσαγιού νερό, δύο χαρτάκια βανίλιες ή μαντζουράνα (ομπερόριζα) ένα κουταλάκι χυμός λεμονιού, μισό φλυτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα. Διαλέγουμε μεγάλα κυδώνια. Τα πλένομε, τα σκουπίζουμε και τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Κατόπιν κάθε φέτα την κόβουμε σε στενά λουριδάκια (λίγο πιο χοντρά από σπιρτόξυλα) και τα ρίχνουμε σε νερό. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε με το νερό να βράσουν σκεπασμένα μέχρις ότου μαλακώσουν.
Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να δέσει γρήγορα το γλυκό χωρίς να σκουρύνει. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και τη βανίλια και αφού πάρουν 2-3 βράσεις, κατεβάζουμε, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και βάζουμε στα βάζα.

Τρουφάκια από κάστανο
Οκτακόσια γραμμάρια κάστανα, 50 χαρτάκια φοντάν, εκατό εξήντα γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα, ογδόντα γραμμάρια βούτυρο φρέσκο, οκτώ κουταλιές κοφτή ζάχαρη, μία κουταλιά σούπας λικέρ μαρασκίνο, 160 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα, δύο χαρτάκια βανίλια.
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα, τα καβουρδίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βγάζουμε την εξωτερική φλούδα από τα κάστανα και τα βράζουμε. Τα σουρώνουμε, τα ξεφλουδίζουμε από τη εσωτερική φλούδα και τα περνάμε από σίτα ή μηχανή του πουρέ. Τα βάζουμε σε λεκανίτσα, προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το λικέρ, τη βανίλια, τη σοκολάτα τριμμένη σε ψιλό τρίφτη. Ζυμώνουμε τα ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνουν μια ζύμη μαλακή Παίρνουμε μικρά κομματάκια και τα πλάθουμε στρογγυλά στο μέγεθος μικρού καρυδιού. Τα τυλίγουμε στην αμυγδαλόψιχα. Τοποθετούμε σε χαρτάκια φοντάν και αραδιάζουμε σε σειρές μέσα στην πιατέλα. Βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.

Γλυκό με κάστανα
640 γραμμ. κάστανα, 130 γραμμ. βούτυρο, 130 γραμμ. σοκολάτα ξυσμένη, 130 γραμμ. ζάχαρη ψιλή, άρωμα βανίλια.
Βράζουμε, καθαρίζουμε τα κάστανα, τα περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Ενώ ακόμα ο πουρές είναι ζεστός ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη ξυσμένη σοκολάτα. Κατόπιν τα αδειάζουμε σε τετράγωνο ταψάκι βουτυρωμένο του οποίου ο πάτος, είναι στρωμένος με χαρτί. Αφήνουμε τη φόρμα σε δροσερό μέρος μερικές ώρες. Ξεφορμάρουμε και τα κόβουμε.

Κάστανα γλασέ
25 κάστανα μεγάλα, 32 γραμμ. ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, άρωμα βανίλιας.
Βράζουμε τα κάστανα και όταν κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε και από τις δύο φλούδες χωρίς να τα χαλάσουμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια. Όταν βράσει, το σιρόπι και κάνει κλωστή ανάμεσα στα δύο μας δάκτυλα τα κατεβάζουμε και περιχύνουμε τα κάστανα τα οποία τα έχουμε απλώσει σε μια πιατέλα. Αφήνουμε έτσι τα κάστανα 23 ώρες κατόπιν χωρίς να τα κουνήσουμε, μαζεύουμε το σιρόπι που περίσσεψε, το ξαναδένουμε και το περιχύνουμε. Αυτό γίνεται ώσπου να πιουν όλο το σιρόπι, ύστερα τα αφήνουμε να στεγνώσουν και είναι έτοιμα.

Α.Κ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Νετανιάχου: Στήριξη σε Μασκ για τον ναζιστικό χαιρετισμό

Οπρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Έλον Μασκ, μετά τον σάλο…

1 hour ago

Τέμπη: Επί έξι μήνες δεν δίνουν τους φακέλους για τους ιατροδικαστές στην Μαρία Καρυστιανού

Αναπάντητες παραμένουν επί έξι μήνες οι αιτήσεις που έχει καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της Μαρίας Καρυστιανού, Γιάννης…

1 hour ago

Για την επέτειο της πυρπόλησης το 1897 των Χανίων – Δύο μαθήματα από τον βίο και την πολιτεία ενός μαθηματικού

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη * Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ Η σπουδή της ιστορίας  διδάσκει…

1 hour ago

Η πρωτοβουλια του Κισσαμίτη βενζινοπώλη γίνεται τροπολογία στη Βουλή – Καύσιμα πλέον στα μηχανάκια μόνο με κράνος!

Η τραγωδία στην Κίσσαμο, που κόστισε τη ζωή στον 16χρονο Γιάννη Χουστουλάκη, στάθηκε η αφορμή…

2 hours ago

«Σπανακόπιτα και Φλουρί» για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου – Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Χανιωτών

Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της σε…

2 hours ago

Η υπόθεση που για ογδόντα χρόνια «στοιχειώνει» το πολιτικό μας σύστημα

Του Γιώργου Ουρανού, Ψυχολόγου Είναι από όλους αποδεκτό το ότι, για να αντιμετωπιστούν τα κυρίαρχα…

2 hours ago

This website uses cookies.