Μαγιονέζα νηστίσιμη
Δύο φλυτζάνια νερό, μισό φλυτζάνι αλέρι, μία κουταλιά της σούπας ξύδι, μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, μία κουταλιά του γλυκού μουστάρδα, αλάτι, δύο κουταλιές της σούπας κάπαρη ψιλοκομμένη, μια φλυτζάνα ραφινέ λάδι, χυμό λεμονιού.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το νερό και τα ανακατεύομε συνέχεια σε μέτρια φωτιά έως να γίνει μια πηχτή κρέμα. Αφήνομε να κρυώσει και βάζομε στο μπλέντερ. Προσθέτομε ξύδι, ζάχαρη, μουστάρδα και αλάτι και ρίχνομε σιγά – σιγά το λάδι και τον χυμό του λεμονιού λειτουργώντας τη συσκευή. Προσθέτομε την ψιλοκομμένη κάπαρη.
Κρεμμυδοτήγανα
Δύο κιλά κρεμμύδια, τέσσερα αυγά, ένα φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι, αλάτι.
Κόψτε τα κρεμμύδια ψιλά – ψιλά, βάλτε τα σ’ ένα μπωλ και προσθέστε τα αυγά, το αλεύρι, το αλάτι. Αφήστε τα κρεμμύδια να μαραθούν αφού τα ανακατέψετε καλά. Βάλτε μπόλικο λάδι σ’ ένα τηγάνι μικρό, και όταν κάψει ρίξτε λίγο μείγμα, απλώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του τηγανιού και τηγανίστε και από τις δύο πλευρές. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Αν θέλετε αντικαταστήστε τα κρεμμύδια με πράσσα.
Μπακαλιάρος κροκέτες
Διακόσια πενήντα gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μισό κιλό μπακαλιάρος παστός, ενάμιση ποτήρι νερό, λάδι για τηγάνισμα.
Ξαρμυρίστε τον μπακαλιάρο αφήνοντάς τον 24 ώρες (τον αλλάζετε πέντε ή έξι φορές). Μετά αφαιρέστε το δέρμα, τα κόκκαλα και ξεψαχνίστε τον. Ρίξτε σ’ ένα μπωλ το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι, νερό και δουλέψτε να γίνει ένας ρευστός χυλός. Προσθέστε τον μπακαλιάρο και ανακατέψτε. Βάλτε στο τηγάνι το λάδι να κάψει καλά. Ρίξτε με το κουτάλι τις κροκέτες, γυρίστε τις. Τραβάτε σε απορροφητικό χαρτί.
Χαλβάς χωρίς σιμιγδάλι
Μισό βιτάμ (125 gr) μια χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα, ένα άνθος αραβοσίτου βανίλια, δύο νεροπότηρα ζάχαρη, πέντε ποτήρια νερό.
Βάζομε το βιτάμ με αμύγδαλα στη φωτιά να καβουρδιστούν. Σε λεκανίτσα διαλύομε το νερό, το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη και το ρίχνομε στο μείγμα αμυγδάλων και ανακατεύομε μέχρι να πήξει. Το κατεβάζομε και ρίχνομε ξύσμα λεμονιού ή περγαμόντο. Το βάζομε στην φόρμα και όταν κρυώσει ψυγείο.
Σάμαλη (2)
Μισό γιαούρτι φάγε, μισό κιλό σιμιγδάλι χοντρό, ένα ποτήρι ζάχαρη δύο κουταλιές της σούπας ούζο ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μαστίχα Χίου, κοπανισμένη.
Τα ανακατεύομε όλα μαζί στον φούρνο στους 180 βαθμούς. Μόλις βγει χαράσομε ελαφρά, συριπιάζομε. Σιρόπι: 3 φλυτζάνια ζάχαρη, 4 φλυτζάνια νερό, 1 λεμόνι, 1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη. Πρέπει να κοπεί μετά από ώρες ή την επομένη.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.