Το Πάσχα κοκορέτσι

Δύο συκωταριές, γλυκάδια, σπλήνες και πλεμόνια αν είναι το ζώο δικό μας. Τη σκέπη του αρνιού και τα έντερα

Γυρίζομε τα έντερα ως συνήθως τα πλένομε πολύ καλά και τα βάζομε σε τρυπητό να στραγγίσουν. Κόβομε τα εντόσθια σαν μεγάλα κάστανα τα πλένομε και τα βάζομε και αυτά να στραγγίξουν. Τα αλατοπιπερώνομε ν’ «ακούγεται» βάζομε κύμινο, λεμόνι, ρίγανη. Τα περνάμε στη σούβλα εναλλάξ. Δηλαδή: συκώτι, σπλήνα, πλέμονες, καρδιά, γλυκάδι και ξανά. Αφού τα περάσομε πέρνομε την μπόλια (σκέπη) και τα τυλάμε. Αν δεν φτάνει μία, βάζομε και δεύτερη. Επάνω απ’ τη σκέπη τυλάμε τα έντερα, τυλάμε όλη τη σούβλα έτσι απ’ την αρχή έως το τέλος. Από πάνω και παντού αλατοπίπερο, κύμινο, ρίγανη, λεμόνι. Η σούβλα όρθια. Το ψήνομε σε σιγανή φωτιά. Ψησταριά που έχει υποδοχή για κοκορέτσι και γυρνά απάνω απ’ την θράκα στην πρίζα γύρω – γύρω σιγανά – σιγανά μόνο του. Πολύ νόστιμος μεζές. Πουλάνε και σε κάποιες ταβέρνες αλλά σαν το σπιτικό κοκορέτσι δεν είναι. Παλιά, που μαζευόμαστε πολλά άτομα στο σπίτι μου έφτιαχνα φοβερό κοκορέτσι το Πάσχα.
Σπληνάντερο

Το ωραιότερο που έχω φάει ήταν του Αλίκαμπου. Το ‘φτιαχνε η μητέρα της νύφης μου.
Γυρίζομε το σπληνάντερο και το πλένομε πολύ καλά μέσα σε αλατισμένο χλιαρό νερό. Το ξεπλένομε πολλά νερά και το γυρίζομε απ’ την καλή. Το ξαναπλένομε και το βάζομε να στραγγίξει. Πλένομε τις σπλήνες και τις κόβομε. Τις αλατοπιπερώνομε, κύμινο, ρίγανη. Γεμίζομε το έντερο με τις σπλήνες. Το αίμα που βγαίνει απ’ τις σπλήνες μαζί με τα μπαχαρικά το ξαναγυρνάμε στο έντερο. Δένομε τις δύο άκρες το περνάμε σε σούβλα μικρή και το γυρνάμε όπως το κοκορέτσι.

Συκωτάκια τηγανητά
Πολύ νόστιμα

Πέρνομε τη συκωταριά. Την πλένομε, την κόβομε σε στενόμακρα κομμάτια, αλατίζομε και στραγγίζομε. Αλευρώνομε. Βάζομε άφθονο λάδι να γίνει καυτό και τηγανίζομε χαμηλώνοντας λίγο την φωτιά. Να ροδίσουν αλλά να μην ξεροψηθούν μέσα.

Μαγειρίτσα με συκώτι

1 συκωταριά αρνιού, 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ένα τέταρτο φλυτζάνι ρύζι γλασέ, 2 αυγά, 1 μαρούλι ψιλοκομμένο, 1 λεμόνι χυμό, αλάτι, πιπέρι.

Κόβομε τη συκωταριά σε κομματάκια. Τα ρίχνουμε σε βραστό νερό, τ’ αφήνομε να ζεματιστούν λίγο και τα στραγγίζουμε. Σε κατσαρόλα σωτάρομε στο λάδι τα κρεμμυδάκια με τον άνιθο, ρίχνουμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε προσθέτοντας και το μαρούλι. Συμπληρώνομε νερό, σκεπάζομε την κατσαρόλα και αφήνομε να βράσουν 45 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό). Χτυπάμε τα αυγά και το λεμόνι, το ζουμί από λίγο κατεβάζομε το φαγητό από την φωτιά και ρίχνουμε το αυγολέμονο, κουνώντας την κατσαρόλα να πάει παντού.
Μαγειρίτσα με ποδαράκια, πατσά και εντεράκια

4 ποδαράκια αρνιού, 1 κοιλιά (πατσά), έντερα, 1 κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, 1 φλυτζάνα λάδι, 2 αυγά χτυπημένα, λεμόνι.

Τρίβομε με αλάτι λεμόνι τα ποδαράκια, την κοιλιά σχολαστικώς πλυμένη και τα έντερα γυρισμένα και πλυμένα σχολαστικώς. Τα σωτάρομε με λάδι και κρεμμύδι και στη συνέχεια τυλάμε τα ποδαράια και την κοιλιά κομμένη κομματάκια με τα έντερα καιτ α ξανασωτάρομε όλα μαζί. Προσθέτομε 2-3 ποτήρια νερό και αλάτι και τ’ αφήνουμε να σιγοβράσουν. Βάζομε αν θέλομε μαρούλι και άνιθο. Προσθέτομε ένα φλυτζάνι ρύζι. Όταν είναι έτοιμα τα αυγοκόβομε ως συνήθως

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Metron Analysis: Άρχισαν τα «όργανα», έως 25% αθροιστικά η ακροδεξιά – «Bουτιά» στην αξιολόγηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…

7 hours ago

Ν. Κανέλλου: Το εργαστηριακό ψάρι δεν είναι απομίμηση ψαριού

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…

9 hours ago

Απειλές Τραμπ κατά Πούτιν αν δεν σταματήσει ο “γελοίος πόλεμος” στην Ουκρανία

Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…

9 hours ago

Αποκαλυπτική έρευνα για την ακρίβεια: 63% ακριβότερο το καλάθι με βασικά τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021 – Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση, αυξήθηκαν τα επιτόκια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…

9 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παράλογο τα κέρδη των τραπεζών να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»

«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…

9 hours ago

Λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών στο κύκλωμα βρεφών: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη ‘βιομηχανοποίηση’ των γεννήσεων

Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…

9 hours ago

This website uses cookies.