Σαλιγκάρια με κρεμμύδια

Τα σαλιγκάρια τα ταΐζομε πρώτα για να «καθαρίσουν». Τα βάζομε σε τσουβαλάκι που να ‘χει τρύπες όχι μεγάλες να φύγουν, ίσα – ίσα να παίρνουν αέρα. Τους βάζομε μερικά κλωνάρια θυμάρι ή μακαρόνια σπασμένα. Μετά από δύο μέρες τα βγάζομε, τα καθαρίζομε επιφανειακά, τινάζομε το τσουβάλι και τα ξαναβάζομε μέσα. Τους ρίχνομε πάλι μερικά κλωνάρια θυμάρι ή μακαρόνια και τα ταΐζομε ανά δύο μέρες επί 10 μέρες περίπου. Στο διάστημα αυτό έχουν στουμπώσει, όσα είναι άρρωστα έχουν ψοφήσει, τα πετάμε.

Πέρνομε όσα θέλομε να μαγειρέψομε. Μ’ ένα μαχαιράκι βγάζομε την τσίπα που έχουν κάνει.

Τα πλένομε καλά – καλά. Τα βάζομε σε νερό. Τ’ αφήνομε να βγάλουν τις μύτες τους. Όταν τις έχουν βγάλει όλα τα βράζομε σε αλατισμένο νερό. Όταν βγει ο αφρός τους τα τραβάμε και τα ξαναπλένομε (περίπου 15 λεπτά βράσιμο). Μετά βάζομε σε τσικάλι 1 φλυτζάνα λάδι και τα σαλιγκάρια και τσιγαρίζομε ένα κιλό κρεμμύδια, προσθέτομε μισό κιλό φρέσκες ντομάτες ξυσμένες, 2-3 φύλλα δάφνη και τσιγαρίζομε. Προσθέτομε λίγο νερό και όταν δέσει βάζομε πιπέρι, λίγη ρίγανη και μισό ποτηράκι άσπρο κρασί. Βράζομε λίγο ακόμα περίπου 5 λεπτά. Συνοδεύομε με τηγανητές πατάτες.

(Τους χοχλιούς μετά που θα στουμπώσουν τους βράζουν και τους διατηρούν στην κατάψυξη. Αυτή η μέθοδος έχει επικρατήσει τελευταία γιατί είναι πολύ βολική. Την έχω εφαρμόσει κάποιες φορές αλλά προτιμώ και συνεχίζω με την παλιά μέθοδο. Να τα διατηρώ ζωντανά στουμπωμένα. Γιατί λέω ότι είναι να ψοφήσει ας ψοφήσει. Αν είναι άρρωστο αν έχει φάει φυτοφάρμακο, αν γενικά δεν είναι γερό ας ψοφήσει. Ενώ αν τα βράσω στις 10 μέρες που χρειάζεται να στουμπώσουν δεν προλαβαίνει να ψοφήσει και το τρώμε. Ίσως να κάνω λάθος, αλλά έτσι προτιμώ)

Παστέλι

Μισό κιλό μέλι, μισό κιλό σισάμι.

Βράζομε το μέλι σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύομε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες. Σε λαδόκολλά απλώνομε το μείγμα, φροντίζοντας να μην υπερβαίνει στο πάχος τα δύο εκατοστά. Μόλις κρυώσει το κόβομε κομμάτια.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Eurovision 2025: Η Κρητικιά Evangelia ξεσήκωσε το κοινό με το “Vále” και σάρωσε στον Εθνικό Τελικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η βραδιά του Εθνικού Τελικού στην ΕΡΤ, από τον οποίο θα αναδειχθεί το…

6 hours ago

Δημοσκόπηση MRB: Δύσπιστοι 8 στους 10 πολίτες απέναντι σε κυβέρνηση και δικαιοσύνη για τα Τέμπη – Εκτόξευση για Φωνή Λογικής και Πλεύση Ελευθερίας

Αξιοσημείωτες μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό αποτυπώνει η τελευταία δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN. Πιο συγκεκριμένα, η Πλεύση Ελευθερίας…

7 hours ago

Σοκάρει η εικόνα εγκατάλειψης στο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων των Χανίων – Καταγγελίες Γιαννάκου

Ηεν λόγω προνοιακή μονάδα της πόλης των Χανίων, μαραζώνει από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, το…

7 hours ago

Απομακρύνθηκε ο καθηγητής του ΠαΓΝΗ μετά τις καταγγελίες – Αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η υπόθεση του καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου…

7 hours ago

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: «Άδικη η γνωμοδότηση για τις κατασχέσεις»

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειου Φλωρίδη, σχετικά με…

7 hours ago

Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης: «Να καταπέσει η σκευωρία σε βάρος του Αντιπροέδρου μας»

Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος (ΕΦΣ) Πολυτεχνείου Κρήτης απαιτεί την πλήρη αθώωση του Γιώργου Σκαρλάτου, Αντιπροέδρου…

7 hours ago

This website uses cookies.