Πουτίγκα
Φτιάχνομε δύο ρολά με μαρμελάδα βερύκοκο στο ένα και στο άλλο βύσσινο ή μύρτιλο ή βατόμουρο.
Το παντεσπάνι στο ρολό γίνεται: 4 αυγά 1 φλυτζάνα ζάχαρη 1 αλεύρι βανίλια ή ξύσμα περγαμόντο, ή λεμόνι. Τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη μαρέγκα, η υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους και μετά εναλλάξ ρίχνομε ασπράδια από λίγο αλεύρι κνισαριστό και φούρνο στους 180 βαθ. επί 12-15 λεπτά. Να μην ροδίσει πολύ. Απλώνομε σ’ όλη την επιφάνεια την μαρμελάδα. Βρέχομε μια πετσέτα και την στίβομε καλά και βάζομε πάνω το παντεσπάνι που μαζί με την πετσέτα το γυρνάμε ρολό χωρίς βέβαια να την πάρομε μέσα στο παντεσπάνι. Την επομένη τα κόβουμε φέτες πάχους ενάμιση εκατοστό. Πέρνομε μισή φλυτζάνα τσαγιού κόντιτα (ψιλοκομμένα ξερά φρούτα) και τα μουσκεύομε σε λίγο κονιάκ. Βράζομε ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού γάλα. Χτυπάμε σε μπαιν – μαρί τρία κροκάδια αυγών με τέσσερις κουταλιές ζάχαρη και ρίχνομε από λίγο ενάμιση φλυτζάνι ζεστό γάλα. Προσθέτομε ελάχιστο αλάτι και ανακατεύομε πάντα στο μπαιν – μαρί έως να πήξει η κρέμα. Την κρυώνουμε και προσθέτομε βανίλια.
Βάζομε σε μεγάλη γυάλινη ή κρυστάλινη μπολιέρα στον πάτο και στα τοιχώματα τις μισές φέτες απ’ τα ρολά και απ’ τα δύο χρώματα. Σκορπάμε μερικά κόντιτα ρίχνομε λίγη κρέμα και βάζομε κατόπιν σε σειρές τις υπόλοιπες φέτες με λίγη κρέμα και κόντιτα ανάμεσα. Αφήνομε την πουτίγκα στο ψυγείο μερικές ώρες μετά σερβίρομε. Σκέτη ή με σαντιγύ ή με παγωτό.
Κρέπες με σολομό
Δύο αυγά, 2 κουταλιές λάδι μία φλυτζάνα τσαγιού γάλα 1 φλυτζάνα αλεύρι ελάχιστο αλάτι μισό φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο, κρέμα γάλακτος λεμόνι σολομός καπνιστός.
Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι και με το γάλα. Προσθέτομε το αλεύρι και το αλάτι. Συνεχίζομε το χτύπημα ωσότου γίνει λείος χυλός. Αφήνομε στο ψυγείο 2 ώρες.
Ζεσταίνομε τηγανάκι διαμέτρου 15 περίπου εκατοστών, ελάχιστο βούτυρο. Ρίχνομε δύο κουταλιές από τον χυλό. Γέρνομε να πάει παντού. Αν χρειαστεί βάζομε λίγο παραπάνω χυλό. Ψήνομε ελαφρά και από τις δύο μεριές. Φτιάχνομε όλες τις κρέπες έτσι.
Σε μια φλυτζάνα κρέμα γάλακτος προσθέτομε δύο κουταλιές χυμό λεμονιού. Βάζομε μια κουταλιά σε κάθε κρέπα και ένα φετάκι καπνιστό σολομό. Τυλίγομε ρολό. Όταν είναι να σερβίρομε τις βάζομε σε χλιαρό φούρνο για μερικά λεπτά.
Κουνουπίδι ωγκρατέν
1 μέτριο κουνουπίδι 1 φλυτζάνα γάλα λίγο αλάτι μισή φλυτζάνα βούτυρο εξ κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι αλάτι πιπέρι δυόμιση φλυτζάνες γάλα 1 φλυτζάνα κεφαλογραβιέρα δύο αυγά.
Αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια απ’ το κουνουπίδι και το αφήνομε σε αλατόνερο επί μισή ώρα. Το ξεπλένομε πολλά νερά. Βάζομε το κουνουπίδι σε κατσαρόλα και ρίχνομε γάλα μία φλυτζάνα, λίγο αλάτι και νερό αρκετό να το σκεπάζει. Το βράζομε μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζομε. Το βάζομε σε ταψάκι και το περιχύνομε με το μισό βούτυρο. Ζεσταίνομε σε μικρή κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο και ρίχνομε το αλεύρι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύομε το μίγμα και ρίχνομε τμηματικά το γάλα. Όταν γίνει σάλτσα πηχτή την αποσύρετε και προσθέτετε τα τρία τέταρτα απ’ το τυρί και τ’ αυγά χτυπημένα. Ρίχνομε τη σάλτσα πάνω στο κουνουπίδι το πασπαλίζομε με το υπόλοιπο τυρί και το ψήνομε σε μέτριο φούρνο επί μισή ώρα περίπου.
Κύριε διευθυντά, Από Ανεξάρτητες Αρχές που κάθε άλλο από ανεξάρτητες είναι. Αλλά, τι σημαίνει ανεξάρτητος;…
Σε μια απρόσμενη κίνηση, δεδομένου της μέχρι τώρα στάσης του, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα…
«Αυτός ο ΣΥΡΙZA δεν μπορεί να εμπνεύσει, δεν είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντα που…
Το αγαπημένο περιοδικό των μαθητών, "Τα Χανιωτάκια", κάνει την εμφάνισή του για μια ακόμα χρονιά,…
Την Δευτέρα 18 /11 ξεκινούν οι εκλογικές διαδικασίες στο εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Χανίων .Σε ένα κρατικό…
Τη Δημοτική Ενότητα Κεραμιών επισκέφθηκε πρόσφατα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο…
This website uses cookies.