Κουνέλι
Τσιγαρίζουμε σε λάδι με βούτυρο κρεμμύδια και καρότα. Τα τραβάμε και τσιγαρίζουμε το κουνέλι. Το βάζουμε σε πήλινα σκεύη με καπάκι, αλάτι, πιπέρι, άσπρο κρασί. Τα βράζουμε μέχρι να πιει το κρασί και περιχύνουμε με σάλτσα ντομάτα, σκεπάζουμε και στο φούρνο για μιάμιση ώρα. Προσθέτουμε κομμένα φρέσκα μανιτάρια και φουρνίζουμε ακόμα μισή ώρα προσθέτουμε μαϊντανό και διαλυμένο βούτυρο με αλεύρι για να δέσει η σάλτσα.
Καρότα, μανιτάρια κονσέρβα, μπέικον, κρασί, κονιάκ, κύβους Maggi (2-3) πιπέρι, ολόκληρο θυμάρι, κρεμμύδια. Τηγανίζουμε το κουνέλι, βάζουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια, αρκετά κομμένα φέτες, λίγο λάδι και το μπέικον και τα τσιγαρίζουμε. Μετά ρίχνουμε το κουνέλι, ένα ποτήρι κονιάκ, δύο ποτήρια κρασί, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και τους κύβους. Όταν βράσει λίγο το κουνέλι προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και τα μανιτάρια.
Μπουρέκι
Αλείφουμε το ταψί και βάζουμε τα μισά από μισό κιλό φύλλο του μπακλαβά κάτω και τα μισά πάνω βουτυρωμένα.
Γέμιση: Ένα κιλό μυζήθρα, ανθότυρο, ανακατεμένα δύο αυγά, κανέλλα, ζάχαρη κατά βούληση.
Σιρόπι : Τριάμισι φλιτζάνια νερό, δύο φλιτζάνια ζάχαρη και χυμό μισό λεμόνι.
Λουκουμάδες διαφορετικοί
Ένα ποτήρι γιαούρτι, στη μύτη του κουταλιού σόδα, ένα αυγό, λίγο αλάτι, αλεύρι για χυλό αραιό.
Ινδοκάρυδο
150 γρ. γάλα, 100 γρ. βιτάμ. Οκτώ αυγά, δυόμισι ποτήρια φαρινάπ, μισό ποτήρι κρασιού σιμιγδάλι ψιλό. Το αφήνουμε με γάλα για μισή ώρα να φουσκώσει, δύο ποτήρια ζάχαρη συν ένα φακελάκι ινδοκάρυδο. Το μισό μέσα και το άλλο από πάνω.
Σιρόπι : Δύο ποτήρια ζάχαρη, τρία νερό, χυμό λεμονιού.
Σουφλέ
Βάση για σουφλέ
(για 6 άτομα)
150 γραμ. αλεύρι
100 γρμ. φρέσκο βούτυρο
½ λίτρο φρέσκο γάλα
6 αυγά
½ κουτ. τσαγιού μοσχοκάρυδο
½ κουτ. τσαγιού αλάτι και πιπέρι
Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατώνουμε καλά με σύρμα. Πριν ροδίσει προσθέτουμε το γάλα χλιαρό. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ’ την φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, χτυπάμε καλά με το σύρμα.
Κάνουμε σφιχτή μαρέγκα με τα ασπράδια και την προσθέτουμε προσεκτικά ανακατώνοντας από κάτω προς τα πάνω ελαφριά.
Σουφλέ με τυρί – ζαμπόν
1 δόση βάση για σουφλέ
150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη χοντρά
150 γραμ. παρμεζάνα
6 φέτες λεπτές ζαμπόν κομμένες μικρά τετράγωνα
1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Λίγο βούτυρο
Βουτυρώνουμε 6 ατομικά πυρέξ. Στρώνουμε διαδοχικά το 1/3 της βάσης για σουφλέ, τη μισή παρμεζάνα, το μισό ζαμπόν, το 1/3 της βάσης, την υπόλοιπη παρμεζάνα, το υπόλοιπο ζαμπόν, τη γραβιέρα, το τελευταίο 1/3 της βάσης. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, αν είναι μεγάλο πυρέξ στους 200 βαθμούς, και 20 λεπτά αν είναι ατομικά πυρέξ, στους 200 βαθμούς.
Σερβίρεται αμέσως.
Σουφλέ με σπανάκι & τυρί
1 δόση βάση για σουφλέ
150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη χοντρά
150 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κιλό σπανάκι
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο
Πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι. Πετάμε τα κοτσάνια και ζεματάμε τα φύλλα σε καυτό νερό. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε ρηχή κατσαρόλα, σοτάρουμε το σπανάκι, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
Το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια βάση, λίγη γραβιέρα, και λίγη παρμεζάνα. Ανακατώνουμε καλά.
Βουτυρώνουμε 6 ατομικά πυρέξ και στρώνουμε διαδοχικά : βάση, την υπόλοιπη παρμεζάνα, όλο το σπανάκι καλά απλωμένο, την υπόλοιπη γραβιέρα, και στο τέλος την υπόλοιπη βάση. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς αν είναι μεγάλο πυρέξ και για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς, αν είναι ατομικά πυρέξ. Σερβίρεται αμέσως.
Σουφλέ με ψάρι & γαρίδες
600 γραμ. γλώσσες
500 γραμ. γαρίδες
25 εκ. λίτρου λευκό ξηρό κρασί
2 κοκκάκια ψιλοκομμένα
150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη χοντρά
150 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
100 γραμ. αλεύρι
50 γραμ. βούτυρο
4 αυγά
3 κόκκοι πιπέρι
Αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο
1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Βράζουμε τις γλώσσες με το κοκκάρι, το κρασί και τους κόκκους πιπέρι για 8 λεπτά. Στραγγίζουμε το ζωμό, τον κρατάμε σε μπολ. Βράζουμε τις γαρίδες χωρίς νερό, με λίγο ξύδι και αλάτι. Στραγγίζουμε το ζωμό, τον κρατάμε σε μπολ.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες κοπανίζουμε τα κεφάλια, περνάμε το μείγμα από σήτα, κρατάμε το ζωμό που μένει σε μπολ.
Ξεχωρίζουμε τα φιλέτα της γλώσσας.
Σε ρηχή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατώνουμε καλά με σύρμα και πριν ροδίσει προσθέτουμε το ζωμό της γλώσσας, το ζωμό της γαρίδας, το ζωμό των κεφαλιών, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
Κατεβάζουμε την μπεσαμέλ απ’ τη φωτιά προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπάμε μαρέγκα τα ασπράδια και την προσθέτουμε ανακατώνοντας ελαφριά από πάνω προς τα κάτω.
Βουτυρώνουμε 6 ατομικά πυρέξ. Στρώνουμε διαδοχικά : 1 στρώμα μπεσαμέλ, τη μισή παρμεζάνα, τα φιλέτα γλώσσας, 1 στρώση μπεσαμέλ, την υπόλοιπη παρμεζάνα, τις γαρίδες, όλη τη γραβιέρα και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, αν είναι μεγάλο πυρέξ, τους 200 βαθμούς και 20 λεπτά, αν είναι ατομικά πυρέξ, στους 200 βαθμούς. Σερβίρεται αμέσως.
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…
Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
This website uses cookies.