Πουρές κουκιά
Ένα κιλό ξερά κουκιά, 3 κρεμμύδια, μία πατάτα μεγάλη ή δύο μικρές, λάδι, αλατοπίπερο ,κάρυ.
Μουλιάζετε τα κουκιά σε ζεστό νερό από βραδύς. Τα ξεφλουδίζετε. Τα βράζετε μαζί με την πατάτα και το ένα κρεμμύδι. Τα σουρώνετε. Τα αλέθετε στο μπλέντερ και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε από πάνω λίγο λάδι, λεμόνι, κάρυ, ωμά ψιλοκομμένα δύο κρεμμύδια και μπόλικο μαϊντανό.

Καλιτσούνια λυχναράκια
Μισή φλυτζάνα βούτυρο, ένα αυγό και ένα κροκάδι άλειμμα μισή φλυτζάνα ζάχαρη, μισό φακελάκι μπέικι, μία φλυτζάνα και ένα τέταρτο γάλα, αλεύρι Μύλων Κρήτης όσο σηκώσει. Η ζύμη 1 ώρα στο ψυγείο.
Γέμιση: 750 gr ανθότυρο, μία φλυτζάνα ζάχαρη κοπανισμένη μαστίχα Χίου, κανέλλα μισή κουταλιά βούτυρο, ένα αυγό και ένα ασπράδι μέσα στη γέμιση.

Καλιτσούνια με μυζήθρα
Από το κρέας που βράζετε για τις κρεατότουρτες κρατάτε κρεατόζουμο. Πρέπει να ζώο να είναι θηλυκό να μην μυρίζει το ζουμί. Το σουρώνετε και κάνετε ζύμη με αλεύρι Μύλων Κρήτης για όλες τις χρήσεις που δεν λασπώνει. Βάζετε λίγο αλάτι και αφήνετε το ζυμάρι σκεπασμένο μισή ώρα. Ανοίγετε φύλλο όχι πολύ λεπτό, ούτε χονδρό (του τηγανιού τα καλιτσούνια θέλουν πολύ λεπτό φύλλο, όχι του φούρνου). Στην μηχανή το πέντε θα βγάλετε το φύλλο.
Η γέμιση: Δύο – τρία κιλά μυζήθρα, ένα κιλό μαλάκα, ένα αθότυρο σουρωμένο. Τα μαλάσσετε όλα μαζί, τ’ αφήνετε όλα μαζί 2-3 μέρες στο ψυγείο. Ψιλοκόβετε δυόσμο και σπάτε τρία αυγά μέσα. Τα αναμιγνύετε ξανά. Ανοίγετε φύλλο, το κόβετε τετράγωνα, βάζετε στο κέντρο γέμιση και διπλώνετε αντικρυστά. Τα αλοίφετε με αυγό και σισάμι. Δυνατός φούρνος μέχρι να ροδίσουν.

Καλιτσούνια με σπανάκι και τυριά
Πλένετε, κόβετε το σπανάκι 3 κιλά για τα τυριά της προηγούμενης συνταγής. Το τρίβετε με αλάτι και το αφήνετε 2-3 ώρες να στραγγίξει. Το στίβετε και το αναμιγνύετε με τις αναλογίες των τυριών της προηγούμενης συνταγής. Βάζετε δυόσμο. Ανοίγετε φύλλο στο πέντε (στο έξι φύλλο για τηγανητά καλτσούνια στο 7 για ξεροτήγανα) και τα κόβετε τετράγωνα. Γέμιση βάζετε στο κέντρο, διπλώνετε τις άκρες αντικρυστά, βάζετε πάνω χτυπημένο αυγό και σισάμι. Φουρνίζετε σε δυνατό φούρνο

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ) αλλά και κάτω από…

15 hours ago

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά την Μ. Τετάρτη, 1 Μαΐου…

15 hours ago

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με πυροβολισμούς σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας.…

1 day ago

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά και ο κάμπος τους, με δεκάδες…

1 day ago

Νοσοκομεία: Νέες επιβαρύνσεις για ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς – Οι παγίδες στις δημόσιες δομές

Nέες επιβαρύνσεις περιμένουν τους Έλληνες ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη ρύθμιση του υπουργού Υγείας Άδωνι…

1 day ago

Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Νικαράγουας για κυρώσεις κατά της Γερμανίας επειδή στέλνει όπλα στο Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, απέρριψε σήμερα το αίτημα που είχε…

1 day ago

This website uses cookies.