Σύκο μαρμελάδα
Παίρνουμε σύκα ώριμα με καθαρά φλούδια χωρίς μαυριλάδια. Τα πλένομε καλά – καλά, τα κόβομε κομματάκια με τα φλούδια μαζί, βάζομε τρία μέρη σύκα ένα μέρος ζάχαρη και λίγο νερό όσο χρειάζεται για να λιώσουν τα φλούδια.
Ανακατεύομε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυρίσει και να βγάλει το «γυαλί» της.
2ος τρόπος: Ξεφλουδίζομε τα σύκα και τρία μέρη σύκα ένα ζάχαρη και καθόλου νερό.
Είναι πολύ ωραία μαρμελάδα.
Κρέας με σταμναγκάθι αυγολέμονο
Βράζομε το σταμναγκάθι το τραβάμε. Βάζομε στο τσικάλι το κρέας με 1,5 φλυτζάνα τσαγιού λάδι και το τσιγαρίζομε μ’ ένα κρεμμυδάκι. Το ψήνομε σχεδόν προσθέτοντας όταν χρειάζεται νερό. Ρίχνομε το σταμναγκάθι να ψηθούν και κρέας και χόρτα. Και τραβάμε ένα φλυτζάνι ζωμό για να κάνομε το αυγολέμονο ως συνήθως αλλά και χωριστά με το οποίο περιχύνομε το φαγητό μετά που θα το βάλομε στην πιατέλα για να το σερβίρομε. Αυτό το αυγολέμονο γίνεται: Χυμός από δύο λεμόνια ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού γάλα ένα φλυτζάνι ζωμό δύο κρόκοι αυγών δύο κουταλάκια κορν φλάου δύο κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι.
Λιώνομε το βούτυρο και προσθέτομε το γάλα και τον ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και βράζομε σε σιγανή φωτιά. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με το χυμό λεμονιού. Κατεβάζομε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτομε τ’ αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβράζομε το αυγολέμονο λίγο και τέλος προσθέτομε το κορν φλάου διαλυμένο σε λίγο νεράκι. Ανακατεύομε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σερβίρομε το φαγητό σε πιατέλα περιχυμένο με το αυγολέμονο
Μουσταλευριά
(Πολύ ωραία !)
Παίρνουμε τον μούστο αμέσως μόλις πατηθούν τα σταφύλια και ρίχνουμε μέσα στάχτη καθαρή χωρίς καρβουνάκια.
Περίπου 17 κιλά μούστος, ένα κιλό στάχτη. Τον αφήνουμε με την στάχτη πέντε – έξι ώρες. Τον βάζουμε στη φωτιά και ξαφρίζουμε μόνο μια φορά. Τον ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα. Τον βράζουμε μέχρι να γλυκάνει. Δοκιμάζουμε να είναι γλυκός χωρίς να μας λιγομαριάζει. Τν σουρώνουμε σε τρυπητό με τουλπάνι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξανασουρώνουμε σε τρυπητό με βαμβάκι.
Μετράμε πέντε μέρη μούστο, ένα μέρος αλεύρι. Μέσα στο τσικάλι με τον μετρημένο μούστο βάζουμε το τρυπητό και μέσα στο τρυπητό το μετρημένο αλεύρι και με ξύλινη κουτάλα διαλύουμε το αλεύρι. Ο μούστος πρέπει να είναι εντελώς κρύος για να διαλυθεί το αλεύρι χωρίς να σβολιάσει. Όταν διαλυθεί ρίχνουμε το διαλυμένο αλεύρι απ’ το τρυπητό μέσα στον μούστο. Τον ψήνουμε μέχρι να δέσει. Δύο τρεις βράσεις πριν το τέλος ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γεμάτη κανέλλα, μια κουταλιά της σούπας κοφτή γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι του τσαγιού πιπέρι, ένα κουταλάκι του τσαγιού κύμινο φρεσκοτριμμένο, μια κουταλιά κοφτή της σούπας μαστίχα Χίου.
Μια βράση πριν το τέλος ρίχνουμε μέσα ένα κιλό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κομμένα στην μέση και καβουρντισμένα και μισό κιλό καρύδια χοντροκομμένα. Πασπαλίζουμε τις πιατέλες και τα πιάτα στον πάτο με ελάχιστο πιπέρι, κανέλα και σησάμι. Ρίχνουμε την μουσταλευριά πασπαλίζουμε με κανέλλα και σησάμι
Μουσταλευριά 2
Μούστος, αλεύρι, καρύδια, κανέλα. Βάζουμε τον μούστο να βράσει. Μέσα στην κατσαρόλα βάζουμε χώμα άσπρο τυλιγμένο σε βαμβακερό άσπρο πανί. Ξαφρίζουμε τον μούστο περίπου για δέκα λεπτά. Μετά τον περνάμε από τουλπάνι. Στη συνέχεια τον βράζουμε να γλυκάνει αρκετά αλλά όχι να γίνει σιρόπι. Τον αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι. Για τέσσερα φλιτζάνια μούστο ένα φλιτζάνι αλεύρι. Τη σερβίρουμε σε μπολ. Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.