Σάμαλη
Δυόμιση φλυτζάνια σιμιγδάλι χονδρό, ενάμιση φλυτζάνι ζάχαρη, ενάμιση φλυτζάνι αγελαδινό γιαούρτι, ένα κουταλάκι μπέικι, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη.
Σιρόπι: Δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη, ένα και ένα τέταρτο φλυτζάνι νερό, ένα κουταλάκι λεμόνι, λίγη κοπανισμένη μαστίχα.
Ανακατεύομε με κουτάλι το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικι. Τη σόδα την ανακατεύομε στα υπόλοιπα υλικά. Πρέπει να αναμειχθούν καλά. Βάζομε σε βουτυρωμένο ταψί 30άρι. Το αφήνομε 3 ώρες. Μετά το ψήνομε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Αφού ψηθεί το σιροπιάζομε.

Λικέρ περγαμόντο
Δύο χούφτες φλούδι, 300 γρ. κονιά, 600 γρ. ζάχαρη, 600 γρ. νερό, λίγα γαρύφαλλα, ξύλο κανέλας.
Καθαρίζομε το περγαμόντο από τις φλούδες. Κοπανίζουμε τις φλούδες μ’ ένα φλυτζάνι ζάχαρη και τις βάζομε σε μια καράφα (μεγάλο γυάλινο μπουκάλι) μαζί με το κονιάκ. Κλείνουμε καλά την γυάλα και αφήνουμε 5-6 ημέρες. Βράζομε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό για λίγα λεπτά, αφού έχομε προσθέσει στην ίδια κατσαρόλα τα γαρύφαλλα και το ξύλο κανέλας. Όταν κρυώσει το ανακατεύομε με το κονιάκ και αφήνομε πάλι 5-6 μέρες και μετά το σουρώνομε δύο φορές και είναι έτοιμο. Έτσι ακριβώς γίνεται και λικέρ λεμόνι, φράπα, κίτρο, μανταρίνι, πορτοκάλι.

Λικέρ τριαντάφυλλο
Ένα τέταρτο του κιλού πέταλα από Μαγιάτικα τριαντάφυλλα. Ένα κιλό ζάχαρη ένα κιλό κονιάκ, 3 ξυλάκια κανέλας, 5-6 γαρύφαλλα.
Βάζομε σε γυάλα τα πέταλα, το κονιάκ, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και αφήνομε 40 ημέρες στον ήλιο. Μετά σε μια κατσαρόλα βάζομε ζάχαρη με δυόμιση ποτήρια νερό να βράσουν και να δέσουν καλά. Πρέπει να γίνει σαν μέλι. Βγάζομε απ’ την γυάλα τα πέταλα τα αφήνομε σε σουρωτήρι να σουρώσουν καλά, αν χρειαστεί τα σφίγγουμε. Σουρώνομε και το κονιάκ. Προσθέτομε στην κατσαρόλα τα πέταλα και το κονιάκ και την δεμένη ζάχαρη. Αν γίνει πολύ παχύρευστο αραιώνομε με κονιάκ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ισπανία: 219 οι νεκροί – 15.000 στρατιώτες και αστυνομικοί στις πλημμυρισμένες περιοχές ψάχνουν για επιζώντες

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι διπλασίασε μέσα σε τρεις ημέρες σε σχεδόν 15.000…

7 hours ago

Παλαιστίνια πρεσβευτής διορίζεται για πρώτη φορά στο Δουβλίνο

Το Δουβλίνο ενέκρινε σήμερα για πρώτη φορά τον διορισμό μιας Παλαιστίνιας πρεσβευτή στην Ιρλανδία, μετά την…

7 hours ago

Φορολογικό νομοσχέδιο: 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία

Δόθηκε πριν από λίγο σε διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ των…

7 hours ago

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια – Αναλυτικά τι ισχύει

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 31-10-2024…

7 hours ago

“Το θέατρο στην περιφέρεια”: Διήμερο διεθνές συνέδριο στα Χανιά

Με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Νεοελληνικού Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του…

7 hours ago

Κι όμως είναι άφθονο το νερό στην Κρήτη!

Μόνο ελάχιστες σταγόνες νερού έχουμε δει να πέφτουν στην Κρήτη, σε σχέση με τις αναμενόμενες βροχές παρότι διανύουμε…

10 hours ago

This website uses cookies.