Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης
Ένα πακέτο φύλλο σφολιάτας, ένα φλυτζάνι αλεύρι, τρία τέταρτα φλυτζανιού ζάχαρη, τέσσερα αυγά, μία βανίλια, μισό λίτρο γάλα, ένα φλυτζάνι βούτυρο, κανέλα, άχνη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι.
Αναμειγνύομε καλά το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και τα αυγά. Σε άλλο σκεύος βράζουμε το γάλα, προσθέτοντας τα υλικά της κατσαρόλας και το βαζουμε σε χαμηλή φωτιά έως να πήξει η κρέμα. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και στρώνομε το φύλλο. Ρίχνομε την κρέμα και απλώνομε από πάνω το άλλο φύλλο βουτυρωμένο καλά. Γυρίζομε τις άκρες προς τα μέσα, χαράζομε ελαφρά το γλυκό και το ψήνομε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά. Το πασπαλίζομε με ζάχαρη άχνη και κανέλα

Χαλβάς με νισεστέ
Δύο ποτήρια του νερού νισεστέ, τρία ποτήρια ζάχαρη, πέντε ποτήρια νερό, έξι κουταλιές βούτυρο κατσικίσιο (όχι αγελαδινό), ένα ποτήρι αμύγδαλα χοντροκομμένα και ασπρισμένα.
Διαλύομε το νισεστέ με το νερό. Προσθέτομε τη ζάχαρη και ανακατεύομε καλά. Σ’ ένα μπρίκι ρίχνομε δύο κουταλιές νερό και μισό φλυτζανάκι ζάχαρη και την αφήνομε να λιώσει και να γίνει σαν καραμέλα (να πάρει κοκκινωπό χρώμα). Λιώνομε το βούτυρο και μόλις κάψει ρίχνομε το νισεστέ και ανακατεύομε συνέχεια μέχρι να πήξει. Προσθέτομε την καραμάλα και τα αμύγδαλα. Στρώνομε το μείγμα σ’ ένα πυρέξ και το ψήνομε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνεια.

Ταχινόπιτα
300 γρ. ταχίνι, μιάμιση φλυτζάνα ζάχαρη, τρία φλυτζάνια αλεύρι, δύο κουταλάκια σόδα, ένα φλυτζανάκι κονιάκ, μία κουταλιά κανέλλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι ξύσμα λεμονιού, εκατό γρ. σταφίδες μαύρες, ένα φλυτζάνι καρυδόψυχα χοντροκοπανισμένη, σουσάμι, μισό ποτήρι νερό.
Διαλύομε το ταχίνι και τη ζάχαρη στο νερό. Προσθέτομε την σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, το κονιάκ, το αλεύρι και ανακατεύομε για 15 λεπτά. Προσθέτομε τα καρύδια, τις σταφίδες και ανακατεύομε για ακόμα πέντε λεπτά. Πασπαλίζομε το μείγμα με σισάμι. Βουτυρώνομε ένα ταψί, αδειάζομε το μείγμα, σκεπάζομε με αλουμινόχαρτο και ψήνομε σε μέτριο φούρνο. Ύστερα από 30 λεπτά την τρυπάμε με μαχαίρι. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμη.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές στην Κίσσαμο, μετά από κατολίσθηση που…

8 hours ago

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το βράδυ σε επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,…

8 hours ago

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει τέλος και δεν άφηνε σε ησυχία…

8 hours ago

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι στην Μ. Βρετανία, ωστόσο αποφάσισαν τον…

8 hours ago

Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών στα Χανιά – Ένα μεγάλο σπίτι μακριά από τη βία

Η ιστορία ξεκινάει το 2014… όταν εκείνη την εποχή, αν και ακομη σύμφωνα με τους…

8 hours ago

Εκατοντάδες στην παραδοσιακή εμποροπανήγυρι στις Βρύσες την Κυριακή των Βαΐων | Φωτός

Έχουμε πλέον εισέλθει στην τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα και στις Βρύσες, όπως έχει καθιερωθεί,…

8 hours ago

This website uses cookies.