Καρυδόπιτα
Οκτώ αυγά, 150 γραμμ. καρύδια, ένα ποτήρι (όχι γεμάτο) σιμιγδάλι ψιλό, ένα μπέικη, ένα ποτήρι ζάχαρη.
Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό να δέσει καλά
Κρέμα: Πέντε ποτήρια γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη, δύο αυγά, τέσσερις κουταλιές κορν φλάου, δύο κουταλιές αλεύρι.
Περίπου στο μισό γάλα διαλύομε το κορν φλάου και αλεύρι. Τα αυγά τα ρίχνουμε όταν ζεσταθεί το υπόλοιπο γάλα (ανθόνερο) αναμιγνύουμε. Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα.
Γλυκό μανταρινάκι
30 μανταρίνια το φύλλο (χοντρόφλουδα), μισό κιλό αμύγδαλα χονδροκοπανισμένα, 750 γρ ζάχαρη, 4 κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη. Ξεβράζουμε δύο φορές τα φύλλα του μανταρινιού (όχι πολύ) και μετά τα ρίχνομε σε κρύο νερό και τα αφήνομε τέσσερεις ώρες μετά τα στραγγίζομε σε πετσέτα πάνω. Τα τοποθετούμε σε πετσέτα και τα αφήνομε αρκετές ώρες. Κατόπιν τα περνάμε απ’ την μηχανή του πουρέ και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με την ζάχαρη και γυρίζομε μέχρις ότου δέσουν (όπως τον χαλβά). Προς το τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα και την φρυγανιά. Τα κάνομε στρογγυλά και τα κυλάμε στη ζάχαρη.
Μαρμελάδα κυδώνι
Πλύνομε και ξύνομε στον χονδρό τρίφτη τα κυδώνια. Βάζομε δύο μέρη κυδώνια, ένα μέρος ζάχαρη. Προσθέτομε στο σύνολο του μείγματος ένα – ενάμιση μέρος νερό και βράζομε σε μέτρια φωτιά. Βράζομε περίπου δέκα λεπτά και κλείνομε το μάτι. Την άλλη μέρα ξαναψήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά.
Τούρτα λεμόνι
Πέντε αυγά, μια φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη, μία φλυτζάνα τσαγιού αλεύρι, δύο κουταλιές τσαγιού μπείκιν πάουντερ, 2 φλυτζάνια ζάχαρη, επτά κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι, 4 κουταλιές σούπας κορν φλάου, 3 κρόκοι αυγών, ξύσμα λεμονιού, 1 φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη, μίαμιση φλυτζάνα τσαγιού νερό, μισό λεμόνι χυμό, 400 γρ. κρέμα γάλακτος, ένα ταψί διαμέτρου 27 εκατοστά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί, αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για σαράντα λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει, το αδειάζουμε στον πάγκο της κουζίνας και το κόβουμε στα τρία. Σε κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το κορνφλάου, τα βάζουμε στη φωτιά κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λεμόνι, το ξύσμα και σιγά – σιγά τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμόνι για πέντε λεπτά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ελαφρά σαντιγί. Στρώνουμε σε στρογγυλή πιατέλα το ένα παντεσπάνι βρέχουμε με το σιρόπι, απλώνουμε τη μισή κρέμα και τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι. Βρέχουμε με το σιρόπι, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Τοποθετούμε το 3ο παντεσπάνι, το βρέχουμε με το σιρόπι και το γαρνίρουμε με την κρέμα γάλακτος. Το αφήνουμε μια μέρα στο ψυγείο.
Κέικ ζουμερό
Οκτώ αυγά, ένα βιτάμ, 290 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. αλεύρι, δύο βανίλιες, 250 γρ. κουβερτούρα, μπέικη όσο πιάσει το μαχαίρι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά το βιτάμ, τη ζάχαρη και την κουβερτούρα. Μετά προσθέτουμε τους κρόκους έναν – έναν και τη βανίλια. Όταν ανακατευτούν καλά τα κατεβάζομε από την φωτιά και προσθέτουμε την μαρέγκα χτυπημένη καλά εναλλάξ με αλεύρι και μπέικι. Το ψήνομε μόνο ένα τέταρτο στους 300 βαθμούς.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.