Κανταΐφι με καρύδια
Μισό κιλό φύλλο κανταΐφι, δύο φλυτζάνια καρυδόψυχα, δύο φλυτζάνια βούτυρο, δύο κουταλιές ζάχαρη, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο.
Σιρόπι: Ενάμιση κιλό ζάχαρη, έξι ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγα γαρύφαλλα, 1 ξυλάκι κανέλα.
Χτυπάμε στο γουδί τα καρύδια, προσθέτουμε δύο κουταλιές ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο. Τα ζυμώνομε όλα μαζί. Παίρνομε λίγο φύλλο κανταΐφι και το ξένομε. Βάζομε μέσα λίγη γέμιση, κλείνομε μέσα τις άκρες και τυλάμε ρολάκια. Τα βάζομε σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, λιώνομε το βούτυρο και μ’ ένα κουτάλι το ρίχνομε σε όλα τα κομμάτια. Ψήνομε για 40-50 λεπτά προσέχοντας να μην καεί από πάνω. Βράζομε το σιρόπι και κρύο σιρόπι, μόλις βγει το γλυκό ζεστό, το σιροπιάζομε. Το σκεπάζομε για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζομε και αφήνομε να κρυώσει. Πολύ ωραίο, παλιά, όπως ο μπακλαβάς και το γαλακτομπούρεκο και το σάμαλι συνηθιζόταν πολύ. Σερβίρεται σκέτο ή με παγωτό καϊμάκι.
Μπακλαβάς
Μισό κιλό φύλλο κρούστας, 250 γρ. καρυδόψυχα χοντροκομμένη, 250 γρ αμύγδαλα χοντροκομμενα, ένα φλυτζάνι βούτυρο φρέσκο (ή μισό φρέσκο μισό μαργαρίνη) ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι κανέλα, λίγο κοπανισμένο σισάμι (μισή φλυτζάνα)
Σιρόπι: Δύο φλυτζάνια ζάχαρη, δύο φλυτζάνια νερό, μία φλυτζάνα μέλι, τρεις κουταλιές γλυκόζη, μία βανίλια, λίγο χυμό λεμονιού
Λιώνομε το βούτυρο. Ανακατεύομε την καρυδόψυχα, τα αμύγδαλα και κανελογαρύφαλλα. Αλείφομε με βούτυρο ένα ταψί, στρώνομε τέσσερα φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα. Βάζομε λίγη γέμιση και συνεχίζομε έτσι μέχρι να μείνουν τέσσερα φύλλα. Τα βουτυρώνομε, τα στρώνομε και περιχύνομε και περιχύνομε από πάνω με βούτυρο. Χαράζομε διαγώνια με μυτερό μαχαίρι. Ψήνομε 45 λεπτά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά. Βράζομε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 15 λεπτά να δέσει. Όταν κρυώσει ο μπακλαβάς σιροπιάζομε με καυτό σιρόπι και χωρίς να το σκεπάσομε το αφήνομε να κρυώσει.
Σάμαλι
Μισό κιλό σιμιγδάλι χονδρό, δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη, τρία κουταλάκια μπέικι, μιάμιση φλυτζάνα γάλα, εκατό γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο, ξύσμα λεμονιού.
Σιρόπι: Τρία φλυτζάνια ζάχαρη, τέσσερα φλυτζάνια νερό, ένα λεμόνι το χυμό, ένα φακελάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη.
Ανακατεύομε όλα τα υλικά. Τα αδειάζομε και τα απλώνομε ομοιόμορφα σε βουτυρωμένο ταψί και το αφήνομε 20 λεπτά να ξεκουραστεί. το βάζομε κατόπιν στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.
Σιρόπι: Βράζομε τη ζάχαρη με τη μαστίχα και προς το τέλος ρίχνομε τον χυμό λεμονιού. Χαράζομε ελαφρά το γλυκό και το σιροπιάζομε. Πρέπει να ρουφήξει το σιρόπι γι’ αυτό το κόβομε την επόμενη μέρα.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.