Χοιρινό με το σέλινο

Παίρνομε το σέλινο ολόκληρο με τη ρίζα του. Η συνταγή είναι παραδοσιακή. Όχι γκουρμέ που βάζουν μόνο τις φούντες του σέλινου. Το πλένομε. Καθαρίζομε τη ρίζα όπως την πατάτα. Την κόβομε στα τέσσερα. Καθαρίζομε το σέλινο από τα ξερά φύλλα. Κόβομε σε 10 πόντους περίπου μήκος. Το πιάνομε και το σπάμε καλά – καλά. Το στραπατσάρομε. Το βράζομε, το σουρώνομε, το αλατίζομε. Πλένομε το κρέας, χοιρινό, που το κόβομε σε κομμάτια. Το βάζομε στο τσικάλι με μια φλυτζάνα ελαιόλαδο. Το αλατίζομε, το πιπερώνομε. Το τσιγαρίζομε καλά, καλά. Ψιλοκόβομε μέσα στο κρέας ένα κρεμμύδι. Όταν τσιγαριστεί και το κρεμμύδι ψιλοκόβομε 2-3 ώριμες ντομάτες. Αφήνομε να ψηθούν. Κατόπιν βάζομε μια κουταλιά ντοματοπελτέ που τον έχομε διαλύσει σε μια φλυτζάνα νερό. Το ρίχνομε στο κρέας. Ψήνομε το κρέας ρίχνοντας από λίγο νερό όταν χρειάζεται. Όταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο και η σάλτσα έχει μείνει με το λάδι, χωρίς υγρά, γιατί το σέλινο αφήνει, βάζομε μέσα το σέλινο και ψήνομε μαζί με το κρέας. Όταν πιει τα υγρά η σάλτσα και μείνει ξανά με το λάδι είναι έτοιμο το φαγητό.
Πολύ νόστιμο. Γίνεται και χωρίς ντομάτα, αυγολέμονο, συνηθισμένο. Γίνεται και με αυγολέμονο πηχτό.
Στη Σμύρνη τα Χριστούγεννα είχαν απαραιτήτως χοιρινό με το σέλινο. Αγαπημένο φαγητό της γιαγιάς μου της Σμυρνιάς, και του μπαμπά μου. Αλλά και της μαμάς μου που ήταν βέρα Κρητικιά.
Το έφτιαχναν και στην Μικρά Ασία και εδώ. Και μη μας πουν οι Τούρκοι πως είναι κι αυτό δικό τους φαγητό, γιατί αυτοί δεν τρώνε χοιρινό.
Τώρα να γελάσομε λίγο. Μου θυμίζουν τα κακομαθημένα παιδάκια που όταν έβλεπαν κάτι στα άλλα παιδάκια και δεν το είχαν αυτά, τους το βουτούσαν και έλεγαν βλοσυρά: «… κό μου είναι… κό μου». Έτσι και οι Τούρκοι: Όλα δικά τους είναι. Ακόμα και τα φαγητά μας.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι πρώτες δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναξεκινάει. Θα χτίσουμε το σπίτι μας από την αρχή”

Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…

1 hour ago

Συντριπτική νίκη Πολάκη σε όλες τις κάλπες στα Χανιά – 100% στα Σφακιά – Αναλυτικά τα αποτελέσματα με ποσοστά

Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…

1 hour ago

Η πρώτη δήλωση Πολάκη: “Σήμερα είναι μια μέρα χαράς για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί το σχέδιο ρευστοποίησης από την ολιγαρχία απέτυχε”

Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…

2 hours ago

ΟΟΣΑ: Ξεζουμίζει τα νοικοκυριά η έμμεση φορολόγηση – Πρωταθλητές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…

2 hours ago

Οι Αποκορωνιώτες ενώνουν τον αγώνα τους με τους κατοίκους των Κεραμειών ενάντια στους πυλώνες

Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…

2 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…

2 hours ago

This website uses cookies.