Πιτσούνια (μικρά περιστέρια) με κρεμμυδάκια
Έξι πιτσούνια μισό φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη δύο τρίτα κιλού κρεμμύδια για στιφάδο (μικρά ολόκληρα) μισό φλυτζάνι τσαγιού μπέϊκον κομμένο σε κομματάκια αλάτι, πιπέρι. Αποκεφαλίζομε, καθαρίζομε και πλένομε τα πιτσούνια. Τα αλατοπιπερώνομε. Βάζομε το βούτυρο σε πλατειά κατσαρόλα να κάψει και ροδίζομε ένα – ένα τα πιτσούνια απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζομε. Ρίχνομε στο βούτυρο τα κρεμμυδάκια και τα ροδίζομε ελαφρά. Τα αλατοπιπερώνομε. Τα τραβάμε. Βάζομε το μπέϊκον να ροδοψηθεί. Ξαναβάζομε στην κατσαρόλα τα πιτσούνια τα κρεμμυδάκια με το μπέϊκον και προσθέτομε και ένα φλυτζάνι τσαγιού καφτό νερό και αφήνομε το φαγητό να βράσει σκεπασμένο σε σιγανή φωτιά γύρω στα 45 λεπτά με μίαν ώρα. Σερβίρομε στο κέντρο της πιατέλας και γύρω γύρω κρεμμυδάκια και τηγανητές πατάτες.

Πιτσούνια ατζέμ πιλάφι
Αγαπημένο φαγητό της Μικράς Ασίας. Η γιαγιά μου τα μαγεύρευε συχνά και είχε μάθει και η μαμά μου. Είναι πιλάφι κόκκινο με ντομάτα. Δεν θυμάμαι την συνταγή θα ψάξω στα παλιά τετράδια μαγειρικής, ίσως την βρω. Θυμάμαι όμως το σπίτι της γιαγιάς εδώ, όταν ήρθε από τη Σμύρνη.
Ήταν με κεραμμύδια. Κάτω από τα κεραμμύδια και κατά μήκος τους, είχε βάλει ένα μάστορα και της τοποθέτησε μια σανίδα. Κάτω από τη σανίδα αφήνοντας απόσταση είχε καρφώσει μια άλλη παράλληλη σανίδα και ανάμεσα στις δύο σανίδες κατά διαστήματα χωριζόταν με κάθετα σανιδάκια. Δηλαδή, σα μικρά διαμερισματάκια. Βάζαν και λίγα άχυρα και ήταν οι φωλίτσες των περιστεριών. Τα περιστέρα ζούσαν ανά ζευγάρι με τα πιτσούνια τους. Ο μπαμπάς είχε φτιάξει και στο σπίτι μας που ήταν με κεραμίδια αλά η μαμά δεν θα θελε και τα βγάλαμε. Μαγειρεύαμε από τα πιτσούνια της γιαγιάς.
Θυμάμαι, πως τ’ αγαπούσα και τα ‘παιζα και δεν ήθελα όταν τα στραγγάλιζαν και τ’ αποκεφάλιζαν. Αλλά η γιαγιά μου και η μαμά μου μου έλεγαν πως κάνω αμαρτία να μην τα τρώγω γιατί ο Θεός στέλνει τα ζώα για να τα τρώμε. Και έτσι ενώ τα έπαιζα και τα λυπόμουν μετά τα έτρωγα χωρίς ενοχές!
Στη Μικρά Ασία ήταν εκλεκτός μεζές. Σχεδόν όλα τα Μικρασιάτικα σπίτια είχαν και τα παράσπιτα τους και κάτω από τις στέγες τους φτιάχναν τις φωλίτσες των περιστεριών.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Silent beauty»: Γιατί έκανα ταινία την σεξουαλική κακοποίηση από τον ιερέα παππού μου

Έπεσε στα χέρια της μια φωτογραφία. Ήταν ο ιερέας παππούς της με τις ανιψιές της.…

5 mins ago

Ιατρείο μνήμης αποκτά ο δήμος Αθηναίων

Στη διάθεση των δημοτών τέθηκε το πρώτο Ιατρείο Μνήμης από τον Δήμο Αθηναίων, σε συνεργασία με…

23 mins ago

Λιομάζωμα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη: Θέρος, τρύγος, πόλεμος, αποσταμό δεν έχουν

Της Ρούλας Μουτσέλου «Δε φανταζόμουνα έτσι τη θλίψη και το θάνατο... Τη νύχτα πάνω στην…

36 mins ago

Μητσοτάκης για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Στόχος μέχρι το 2027 η αναμονή να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ανάρτηση για την έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε ο Κυριάκος…

46 mins ago

Δε δηλώνουν την ιδιοκτησία τους στο Κτηματολόγιο επειδή φοβούνται νέους φόρους!

Μην αμφιβάλλεται για αυτό, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες που με αυτή τη φορομπηχτική κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβάται…

1 hour ago

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ θα τιμωρήσουν το ΔΠΔ για τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε σήμερα ότι εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα τιμωρήσουν…

1 hour ago

This website uses cookies.