Λικέρ βύσσινο Κερασούντας
Η Κερασούντα της Μικράς Ασίας κοντά στη Μαύρη Θάλασσα ήταν σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες η πατρίδα του κερασιού. Αλλά και του βύσσινου και του χασιλαμά. Ιδρύθηκε το 756 π.χ.
Ένα κιλό βύσσινα ώριμα ένα κιλό ζάχαρη δύο κιλά κονιάκ πέντε γρ. γαρφύφαλλα καρφιά πέντε γρ κανέλα ξυλάκι ένα μοσχοκάρυδο ένα κομματάκι 5-10 γρ (σε μέγεθος καρυδιού) τζίτζερ πέντε γρ κάρδαμο (κακουλές). Διαλέγομε ώριμα βύσσινα τα πλένομε βγάζομε τα κουκούτσια τα τρυπάμε ένα – ένα με χοντρή βελόνα σε διάφορα σημεία. Τα βάζομε σε γυάλινο βάζο με φαρδύ στόμιο. Ρίχνομε τη ζάχαρη, το κονιάκ και τα μπαχαρικά και κλείνομε αεροστεγώς το δοχείο. Αφήνομε στον ΄ηλιο 40 μέρες. Το κουνάμε πότε – πότε. Το πέρνομε και το αφήνομε κλειστό σε εσωτερικό χώρο άλλες έξι εβδομάδες. Κατόπιν το σουρώνομε.Αφήνομε τα μπαχάρια.
Λικέρ βερύκοκο
Εκατόν πενήντα (150) σπόροι από βερύκοκα καθαρισμένα από τον χονδρό ξύλινο φλοιό. Μόνο 15 από αυτά θα τα κρατήσομε με τον χονδρό φλοιό. Τους βάζομε σεδύο μπουκάλια κονιάκ και τους αφήνομε στον ήλιο δύο μήνες μέρα – νύχτα πολύ καλά κλεισμένα. Όταν είναι έτοιμο το κονιάκ (σε δύο μήνες) βράζομε πέντε ποτήρια ζάχαρη και τέσσερα ποτήρια νερό οκτώ με εννιά λεπτά. Όταν αραιώσουν ρίχνομε ένα φλυτζανάκι τσικουδιά μέσα στο σιρόπι, στραγγίζομε το κονιάκ και τα ανακατεύομε όλα μαζί.
Λικέρ βύσσινο (τσέρυ)
Ένα και ένα τέταρτο (1 1 / 4 ) κιλού βύσσινα ένα και ένα (1 1 / 4 ) τέταρτο κιλού ζάχαρη (όσα βύσσινα τόση ζάχαρη) και το ίδιο κονιάκ δηλαδή ένα και ένα τέταρτο του κιλού (1 1 / 4 ) δύο κομμάτια κανέλας, 3-5 καρφιά γαρύφαλλο. Αγοράζομε ώριμα αλλά γερά βύσσινα, αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα πλένομε και τα βάζομε σε γυάλινο βάζο με πλατύ στόμιο. Προσθέτομε και τη ζάχαρη κλείνομε καλά το βάζο και αφήνμε στον ήλιο επί 25 ημέρες. Προσθέτοε τότε το κονιάκ την κανέλλα τα γαρύφαλλα στραγίζομε και αφήνομε στον ήλιο άλλες 15 ημέρες. Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται και το λικέρ κεράσι.
Βυσσινάδα
Τρία τέταρτα κιλού βύσσινο τρία τέταρτ κιλού ζάχαρη 2 κουταλάκια χυμός λεμονιού. Διαλέγομε ώριμα βύσσινα τα πλένομε αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα στίβομε μέσα σε τρυπητό να βγει ο χυμός τους. Ξεπλένομε τα κοτσάνια και τις φλούδες με λίγο νερό και το ρίχνομε στον χυμό. Βάζομε τον χυμό με την ζάχαρη να βράσει και να δέσει σε σιρόπι όπως το γλυκό των κουταλιών. Όχι πολύ πηχτό. Προσθέτομε τον χυμό λεμονιού αφήνομε να κρυώσει και φυλάμε σε γυάλινα μπουιάλια. Στο νεροπότηρο βάζομε ένα με δύο δάχτυλα βυσσινάδα και γεμίζομε με παγωμένο νερό και δροσιζόμαστε.
Βύσσινο γλυκό
Ένα και ένα τέταρτο κιλού βύσσινα ενάμιση μιλό ζάχαρη (1,5) ένα ποτήρι νερό 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού. Πλένομε και καθαρίζομε τα βύσσινα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια με μια φουρκέτα. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα κατά σειρές, προσθέτοντας και τη ζάχαρη κατά σειρές. Δηλαδή βύσσινα – ζάχαρη, βύσσινα έως να τελειώσουν. Τα αφήνομε 3-4 ώρες. Ρίχνομε το νερό και βράζομε σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζομε, και όταν δέσει προσθέτομε τον χυμό λεμονιού. Αφήνομε να πάρει με το λεμόνι μία με δύο βράσεις και κατεβάζομε.
Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, με ανακοίνωσή του, αναφέρεται στις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες που…
Την Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:00, το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων ανοίγει τις πόρτες του…
Στα χέρια των αστυνομικών του Τμήματος Άμεσης Δράσης Χανίων βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 25…
Του Στέλιου Κουτρουμπά Η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία ενός «προσωρινού» χώρου…
Του Γιάννη Περράκη * Σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε πόλη που καλείται ένας…
Ο Καζαντζάκης το 1943 με τη γατούλα του Σμινθίτσα. Τον είχε σώσει από ασφυξία. Μια…
This website uses cookies.