Βουτήματα: Γλυκειά συντροφιά με τον καφέ μας, την μαλοτύρα μας το φασκόμηλό μας
Λαδοκούλουρα
Δύο νεροπότηρα λάδι, ενάμιση νεροπότηρο ζάχαρη, ένα κρασοπότηρο πορτοκαλόζουμο, ένα κουταλάκι κανέλλα, ένα κουταλάκι κοπανισμένο γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι σόδα, ένα μπέικι, αλεύρι ένα κιλό και κάτι μαλακό, εκατό γρ. σισάμι.
Λάδι με ζάχαρη να χτυπηθούν καλά μετά κανελογαρύφαλα μετά πορτοκαλόζουμο, σόδα διαλύομε στον χυμό ενός λεμονιού, μπέικι με το αλεύρι και σουσάμι. Ζύμη κανονική πλάθομε όπως μας αρέσει.
Κρασοκούλουρα
Τρία νεροπότηρα λάδι ενάμιση νεροπότηρο κρασί δύο νεροπότηρα ζάχαρη δύο μπέικι δύο κουταλάκια σόδα σε χυμό λεμονιού μισό κρασοπότηρο κονιά ένα νεροπότηρο σισάμι όσο αλεύρι σηκάσωουν. Τα πλάθομε όπως μας αρέσει. Στρογγυλά, μπαστουνάκια, σίγμα τελικό.
Μπισκότα γεμιστά
Μισό κιλό φυτίνη τέσσερα αυγά δύο ποτήρια ζάχαρη ένα μπέικι μια βανίλια λίγο κονιάκ ένα πακέτο αλεύρι μαλακό μισό κιλό μαρκελάδα. Δουλεύομε τη φυτίνη με τη ζάχαρη καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα ρίχνομε τους κρόνους στο βούτυρο με τη ζάχαρη εν συνεχεία ρίχνομε στη μαρέγκα το κονιά τη βανίλια και σιγά – σιγά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικι. Η ζύμη κανονική. Τα κόβομε με κουπ-πατ. Μέτριος φούρνος. Τα φυλάμε σε τάπερ και όταν είναι να τα χρησιμοποιήσομε τα αλείφομε με μαρμελάδα και τα κολλάμε ανά δύο. έτσι διατηρούνται πάνω από μήνα. διαφορετικά, αν βάλομε αμέσως τη μαρμελάδα αναπαλιάζουν και δεν είναι τραγανά.
Καρύδες
Δώδεκα αυγά, ένα κιλό καρύδα ένα κιλό ζάχαρη άχνη, σιμιγδάλι ψιλό ένα κρασοπότηρο, ανθόνερο όσο χρειαστεί για να πλάθονται. Λαδόκολα στο ταψι. Κροκάδια με ζάχαρη ασπράδια μαρέγκα. Τα αναμιγνύομε όλα μαζί. Τα πλάθομε στρογγυλά. Τα βάζομε στην λαδόκολλα μέτριος φούρνος. Τα ξεκολάμε σχεδόν ζεστά. Αν δεν ξεκολούν, μ’ ένα καθαρό βρεγμένο σφουγκαράκι κουζίνας περνάμε την λαδόκολλα από κάτω.
Παστιτσάκια με σοκολάτα
Τριακόσια γρ. βούτυρο, ένα νεροπότηρο ζάχαρη, δύο αυγά, δύο κουταλάκια μπέικι, δύο βανίλιες, ανθόνερο αλεύρι όσο σηκώσουν. Ζύμη πολύ σφικτή. Διακόσια ογδόντα γρ. ζαχαρούχο γάλα εκαντόν πενήντα γρ. νερό μισό κιλό κουβερτούρα. Κάνομε την ζύμη ως συνήθως την βάζομε στα φορμάκια και προσπαθούμε να γίνει μένα μεγάλο λακάκι στη μέση. Τα ψήνομε μέχρι να ροδίσουν. Μερικές ώρες πριν, κάνομε το μείγμα με τη σοκολάτα: Λιώνομε την κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί προσθέτομε το γάλα που έχομε διαλύσει με νερό και βάζομε στο ψυγείο να παγώσει. Όταν παγώσει το βάζομε στα πατσιτσάκια.
Παστιτσάκια με μαρέγκα
Ζύμη όπως η πάνω. Μαρέγκα: εκατόν είκοσι πέντε (125) δράμια καρύδια, εκατό δράμια ζάχαρη, πέντε ασπράδια, βανίλια, ανθόνερο. Χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτομε τα καρύδια αλεσμένα την βανίλια, το ανθόνερο. Αυτά ψήνονται μαζί με την ζύμη σε μέτριο φούρνο (από πάνω μπαίνει όπως κάναμε με τη σοκολάτα)
Καρυδάτα
Δύο ποτήρια βούτυρο τρία ποτήρια καρύδια κοπανισμένα δύο κρόκοι ένα ποτηράκι κονιάκ μια κουταλιά κανελογαρύφαλλα ένα ποτήρι ζάχαρη αλεύρι όσο σηκώσουν. Ζύμη σφικτή, μέτρια θερμοκρασία. Σε λαδόκολλα. Όταν τα βγάλομε τα ενώνομε με βούτυρο φρέσκο Μπαλαντίνος (είναι φοβερό) και μαρμελάδα και τα κυλάμε σε άχνη ζάχαρη.
Εύκολα κουλουράκια
1 κρόκο αυγού, 1 φλυτζάνα ζάχαρη, μισή φλυτζάνα γάλα, ένα βιτάμ, 1 μπέικι, 2-3 βανίλιες, όσο αλεύρι σηκώσουν. Τα αλείφομε με το ασπράδι του αυγού χτυπημένο και τα φουρνίζομε.
Φορμάκια
Ένα ποτήρι βούτυρο ένα ποτήρι ζάχαρη, δύο αυγά ένα μπέικι όσο αλεύρι σηκώσουν. Όταν τα βάλομε στα φορμάκια βάζομε πάνω λίγη μαρμελάδα. Φουρνίζομε.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.