Πουτίγκα αμυγδάλου
Τριακόσια είκοσι (320) γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, δέκα (10) αβγά, τριακόσια γρ. ζάχαρη, μια κουταλιά σούπας αλεύρι, όψη ενός λεμονιού, λίγο κονιάκ.
Χτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα και τ’ αφήνουμε να περιμένουν. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτοι και βάζομε την όψη. Προσθέτομε εναλλάξ λίγο από το μείγμα ασπραδιών και λίγο από τα αμύγδαλα και βάζομε το μίξερ πολύ χαμηλά. Μετά βάζομε την κουταλιά το αλεύρι και το κονιάκ. Το βάζομε σε φόρμα με τρύπα και πρέπει να θέλει τρία δάχτυλα για να γεμίσει. Ψήνομε σε φούρνο με θερμοκρασία για κέικ. Όταν ψηθεί και κρυώσει ρίχνομε το σιρόπι καυτό (δύο ποτήρια ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό, βανίλια και λίγο λεμόνι). Όταν κρυώσει βάζομε γλάσο σοκολάτας που γίνεται: τρία ασπράδια αβγών, ογδόντα γρ. ζάχαρη κοινή, εκατό πενήντα (150) γρ. κουβερτούρα. Την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί. Χτυπάμε ασπράδια με ζάχαρη σφιχτή μαρέγκα και αρχίζομε να ρίχνομε μαρέγκα από λίγη – λίγη μέσα στο μπεν-μαρί με την σοκολάτα και ανακατεύομε.

Αμυγδαλωτά
Όλο και πιο σπάνια τα βρίσκομε πλέον στα ζαχαροπλαστεία. Γιατί; Είναι τέλειο γλύκισα. Ούτε καριόκες, ούτε εργολάβους βρίσκουμε εύκολα. Λοιπόν η συνταγή μας:
Τρία τέταρτα κιλού αμυγδαλόψιχα, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη ψιλή, τρία ή τέσσερα ασπράδια αβγών, δύο ή τρεις κουταλιές (ανάλογα τ’ αβγά) κοφτές σιμιγδάλι ή φρυγανιά κοπανισμένη, δύο χαρτάκια βανίλιες, λίγο ανθόνερο, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα.
Ασπρίζετε τα αμύγδαλα. Τα βάζετε λίγο στο φούρνο να ξεραθούν και κατόπιν τα κοπανίζετε λίγα – λίγα στο γουδί, όχι στο μίξερ, προσθέτοντας τη ζάχαρη. Τα βάζετε σε μπολ και προσθέτετε τα ασπράδια των αβγών πολύ ελαφρά χτυπημένα. Ρίχνετε και το σιμιγδάλι με τη βανίλια και ζυμώνετε το μείγμα καλά. Παίρνετε λίγη – λίγη μάζα και πλάθετε σε στρογγυλά σχήματα. Βάζετε πάνω από ένα αμύγδαλο ασπρισμένο. Το τοποθετείτε σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 20 λεπτά. Όταν βγουν από το φούρνο τα ραντίζετε με λίγο ανθόνερο, τα τοποθετείτε λίγα – λίγα σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με άχνη την οποία αφήνετε να πέσει από ψιλό συρμάτινο τρυπητό.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

DeepSeek: Σούπερ όπλο στα χέρια κακόβουλων η νέα τεχνολογία ΑΙ αναφέρει διεθνής έκθεση κορυφαίων ειδικών

Συνεχίζονται οι… μετασεισμοί του παγκόσμιου τεχνολογικού, οικονομικού και πολιτικού σοκ που προκάλεσε η εμφάνιση του…

1 hour ago

Σκόνη από προνύμφες Tenebrio molitor στο πιάτο μας με απόφαση Βρυξελλών

«Είστε έτοιμοι για μπάρες πρωτεΐνης από γρύλους;». Η ερώτηση που τέθηκε πριν από μια δεκαετία…

1 hour ago

ΣΕΠΕ Χανίων: Αποφάσεις για Κινητοποιήσεις, Αξιολόγηση, Αντιπολεμικές Δράσεις και Κοπή Πίτας

Σημαντικές αποφάσεις για μια σειρά θεμάτων έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης…

1 hour ago

«Έξυπνη Κρήτη 2030»: 58 Νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες για τους Πολίτες στο gov.gr

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Περιφέρειας Κρήτης προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς 58 νέες ψηφιακές υπηρεσίες…

1 hour ago

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες θα είναι οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για το 2025

Έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου καλούνται από τον ΕΦΚΑ να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κατηγορία…

1 hour ago

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα και γιορτάζει τα γενέθλιά του στα Χανιά

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στις 19:00, ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο…

1 hour ago

This website uses cookies.