Πουτίγκα αμυγδάλου
Τριακόσια είκοσι (320) γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, δέκα (10) αβγά, τριακόσια γρ. ζάχαρη, μια κουταλιά σούπας αλεύρι, όψη ενός λεμονιού, λίγο κονιάκ.
Χτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα και τ’ αφήνουμε να περιμένουν. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτοι και βάζομε την όψη. Προσθέτομε εναλλάξ λίγο από το μείγμα ασπραδιών και λίγο από τα αμύγδαλα και βάζομε το μίξερ πολύ χαμηλά. Μετά βάζομε την κουταλιά το αλεύρι και το κονιάκ. Το βάζομε σε φόρμα με τρύπα και πρέπει να θέλει τρία δάχτυλα για να γεμίσει. Ψήνομε σε φούρνο με θερμοκρασία για κέικ. Όταν ψηθεί και κρυώσει ρίχνομε το σιρόπι καυτό (δύο ποτήρια ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό, βανίλια και λίγο λεμόνι). Όταν κρυώσει βάζομε γλάσο σοκολάτας που γίνεται: τρία ασπράδια αβγών, ογδόντα γρ. ζάχαρη κοινή, εκατό πενήντα (150) γρ. κουβερτούρα. Την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί. Χτυπάμε ασπράδια με ζάχαρη σφιχτή μαρέγκα και αρχίζομε να ρίχνομε μαρέγκα από λίγη – λίγη μέσα στο μπεν-μαρί με την σοκολάτα και ανακατεύομε.

Αμυγδαλωτά
Όλο και πιο σπάνια τα βρίσκομε πλέον στα ζαχαροπλαστεία. Γιατί; Είναι τέλειο γλύκισα. Ούτε καριόκες, ούτε εργολάβους βρίσκουμε εύκολα. Λοιπόν η συνταγή μας:
Τρία τέταρτα κιλού αμυγδαλόψιχα, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη ψιλή, τρία ή τέσσερα ασπράδια αβγών, δύο ή τρεις κουταλιές (ανάλογα τ’ αβγά) κοφτές σιμιγδάλι ή φρυγανιά κοπανισμένη, δύο χαρτάκια βανίλιες, λίγο ανθόνερο, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα.
Ασπρίζετε τα αμύγδαλα. Τα βάζετε λίγο στο φούρνο να ξεραθούν και κατόπιν τα κοπανίζετε λίγα – λίγα στο γουδί, όχι στο μίξερ, προσθέτοντας τη ζάχαρη. Τα βάζετε σε μπολ και προσθέτετε τα ασπράδια των αβγών πολύ ελαφρά χτυπημένα. Ρίχνετε και το σιμιγδάλι με τη βανίλια και ζυμώνετε το μείγμα καλά. Παίρνετε λίγη – λίγη μάζα και πλάθετε σε στρογγυλά σχήματα. Βάζετε πάνω από ένα αμύγδαλο ασπρισμένο. Το τοποθετείτε σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 20 λεπτά. Όταν βγουν από το φούρνο τα ραντίζετε με λίγο ανθόνερο, τα τοποθετείτε λίγα – λίγα σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με άχνη την οποία αφήνετε να πέσει από ψιλό συρμάτινο τρυπητό.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Βόμβα στην Hellenic Train: Ανέλαβε την ευθύνη η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα»

Με επιστολή της στο Indymedia, η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις…

15 hours ago

Η στιγμή της ρωσικής επίθεσης στη Σούμι: 31 νεκροί, χτυπήθηκε τρόλεϊ – Άμεση επιβολή παύσης του πυρός ζητά ο Μακρόν

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν μεταξύ τους και 10 παιδιά σε ρωσική πυραυλική…

15 hours ago

Ο Τεμπονέρας κατηγόρησε την “Ομάδα Αλήθειας” ότι χρηματοδοτείται με κρατικό χρήμα, η “Ομάδα Αλήθειας” το παραδέχτηκε και του έκανε μήνυση!

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την αντιπαράθεση του μέλους της Πολιτικής…

15 hours ago

Ρωτήσαμε τον Καζαντζάκη αν τον αφόρισαν

Του Χρήστου Δεμετή, Βιολέτας Φωτιάδη *DISCLAIMER: Το κείμενο αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Το τελευταίο διάστημα το ζήτημα…

15 hours ago

Ηράκλειο: Συλλήψεις για εισαγωγή 1,8 κιλών κάνναβης μέσω ταχυδρομικών δεμάτων από τις ΗΠΑ

Συνελήφθησαν ένας άνδρας και μία γυναίκα – Εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ακολούθησε…

15 hours ago

Μάστιγα οι ζωοκλοπές στην Κρήτη: 12 συλλήψεις και 416 αιγοπρόβατα κατασχέθηκαν πριν το Πάσχα

Σε ανησυχητική παράδοση φαίνεται να εξελίσσεται η ανεξέλεγκτη ζωοκλοπή στην Κρήτη, με τις αρχές να…

15 hours ago

This website uses cookies.