Σεφταλιά Κύπρου
1 κιλό κιμά χοιρινό, 1 μπόλια (σκέπη) αρνιού, 2 κρεμμύδια τριμμένα, τρεις κουταλιές μεγάλες μαϊντανό ψιλοκομμένο, ένα κουταλάκι λάδι, αλάτι, πιπέρι.
Πλένετε την μπόλια (σκέπη, κνισάρι) και τη βουτάτε σε χλιαρό νερό για να ανοίξει. Βάζετε σε λεκανίτσα τον κιμά, τον πολτό των κρεμμυδιών, τον μαϊντανό και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε πολύ καλά. Πλάθετε σε στενόμακρα μπιφτεκάκια. Κόβετε την μπόλια σε ανάλογα κομμάτια και τυλίγετε κάθε μπιφτέκι σ’ ένα κομμάτι μπόλιας. Ψήνετε σε σχάρα να ψηθούν καλά και από τις δύο μεριές.

Κοντοσούβλι
2 κιλά τρυφερό χοιρινό κρέας από τη νεφραμιά, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο λάδι, λίγο χυμό λεμονιού, 2-3 πιπεριές γλυκιές σε τέταρτα, 2-3 ντομάτες σκληρές σε τέταρτα, ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση και χωρισμένο σε φύλλα.
Κόψτε το κρέας σε κομμάτια 6-7 εκατοστά. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι και λίγο χυμό λεμονιού. Σκεπάστε τα και αφήστε τα να σταθούν στο ψυγείο αρκετές ώρες. Περάστε τα κομμάτια του κρέατος σε σούβλα με την ντομάτα, την πιπεριά και το κρεμμύδι ανάμεσα. Σιγοψήνετε στα κάρβουνα αλείφοντας τα με λάδι ανακατεμένο με χυμό λεμονιού.

Ραβανί (1)
Οκτώ αυγά, επτά φλυτζάνια σιμιγδάλι ή φρυγανιά, πέντε φλυτζάνια ζάχαρη, λίγο μπέικιν, όψη λεμονιού.
Σιρόπι: δυόμιση ποτήρια ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό

Ραβανί (2)
Τρία αβγά, ένα ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι βούτυρο ή ραφινέ, 1 ποτήρι πορτοκάλι, δύο ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό, ένα μπέικιν.
Σιρόπι: δύο ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό.
Ψήσιμο ραβανί μια ώρα περίπου

Τυροπιτάκια κρουασάν
Μια κούπα ραφινέ, ένα κουτί γάλα χλιαρό όπου διαλύω τη μαγιά στο μέγεθος του καρυδιού, ένα αβγό, αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αλεύρι περίπου ένα κιλό παρά μια χούφτα.
Ζυμώνω καλά και αφήνω τη ζύμη περίπου μισή ώρα. Την χωρίζω σε δέκα μπαλάκια και κάθε μπαλάκι το ανοίγω στρογγυλό φύλλο. Το χωρίζω σε σταυρό. Τυλάμε σε κρουασάν το κάθε τρίγωνο. Βάζομε σε αβουτύρωτο ταψί χωρίς να τ’ αυγώσομε και στο ταψί σκορπάμε ένα βιτάμ και φουρνίζομε. Αν θέλετε βάζετε γέμιση τυριά ή μαρμελάδα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

DeepSeek: Σούπερ όπλο στα χέρια κακόβουλων η νέα τεχνολογία ΑΙ αναφέρει διεθνής έκθεση κορυφαίων ειδικών

Συνεχίζονται οι… μετασεισμοί του παγκόσμιου τεχνολογικού, οικονομικού και πολιτικού σοκ που προκάλεσε η εμφάνιση του…

1 hour ago

Σκόνη από προνύμφες Tenebrio molitor στο πιάτο μας με απόφαση Βρυξελλών

«Είστε έτοιμοι για μπάρες πρωτεΐνης από γρύλους;». Η ερώτηση που τέθηκε πριν από μια δεκαετία…

1 hour ago

ΣΕΠΕ Χανίων: Αποφάσεις για Κινητοποιήσεις, Αξιολόγηση, Αντιπολεμικές Δράσεις και Κοπή Πίτας

Σημαντικές αποφάσεις για μια σειρά θεμάτων έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης…

1 hour ago

«Έξυπνη Κρήτη 2030»: 58 Νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες για τους Πολίτες στο gov.gr

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Περιφέρειας Κρήτης προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς 58 νέες ψηφιακές υπηρεσίες…

2 hours ago

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες θα είναι οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για το 2025

Έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου καλούνται από τον ΕΦΚΑ να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κατηγορία…

2 hours ago

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα και γιορτάζει τα γενέθλιά του στα Χανιά

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στις 19:00, ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο…

2 hours ago

This website uses cookies.