Πως να φτιάξετε σφολιάτα
(πολύ εύκολη)
Δύο φλυτζάνες τσαγιού με νερό χλιαρό, αλεύρι σκληρό ή για πίτες περίπου πέντε φλυτζάνες, ένα βιτάμ, τρεις κουταλιές σούπας λάδι, ένα κουταλάκι ξύδι, ένα κουταλάκι αλάτι, ένα κουταλάκι ζάχαρη, ένα φακελάκι μαγιά ξηρή.
Βάζομε το νερό, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύομε να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνομε το αλεύρι από λίγο κνισαρίζοντας το και το αλάτι. Το αλάτι δεν μπαίνει μαζί με τη μαγιά γιατί διαφοροποιεί την ενεργοποίησή της. Η ζάχαρη μπαίνει μαζί με τη μαγιά. Ζυμώνομε καλά και το αφήνομε σκεπασμένο σαράντα λεπτά.
Μαλακώνομε το βιτάμ, δεν το λιώνομε. Ζυμώνομε ξανά τη ζύμη, και την χωρίζομε σε δώδεκα ίσες μπαλίτσες. τις σκεπάζομε. Παίρνομε ένα μεγάλο πιάτο περίπου 25εκ. Πιάνομε την άκρη του ρολού της μεμβράνης και καλύπτομε το πιάτο. Βάζομε νισεστέ στον πάγκο και στον πλάστη ή κορνφλάουρ. Παίρνομε το ένα μπαλάκι, το ανοίγομε σε φύλλο που να καλύπτει το πιάτο. Παίρνομε το μαλακωμένο βιτάμ και με το χέρι μας αλείφομε όλο το φύλλο. Επαναλαμβάνομε το ίδιο και με τις έξι μπαλίτσες βάζοντας το ένα φύλλο πάνω στο άλλο αλειμμένα με μαργαρίνη όλα τα φύλλα εκτός του έκτου φύλλου. Τα καλύπτομε πολύ καλά με τη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο. Το ίδιο κάνομε σε άλλο πιάτο με τις άλλες έξι μπαλίτσες ζύμης. Βάζομε και το δεύτερο πιάτο στο ψυγείο και τα αφήνομε δύο ώρες και παραπάνω αν έχομε χρόνο.
Ρίχνομε στον πάγκο νισεστέ. Βγάζομε το πρώτο πιάτο και ρίχνομε λίγο νισεστέ πάνω στο φύλλο. Ανοίγομε με τον πλάστη. Τραβάμε και με το χέρι μας. Ανοίγει πολύ εύκολα, γλιστρά. Άμα γίνει λεπτό και αρκετά μεγάλο καλύπτομε ένα ταψί.
Το ίδιο κάνομε και ανοίγομε και το πάνω φύλλο που σκεπάζει την πίτα. Ό,τι φύλλο περισσεύει το κόβομε, το ζυμώνομε και το φυλάμε σε σακουλίτσα τροφίμων στο ψυγείο. Μπορούμε να κάνομε την άλλη μέρα τυρόψωμο. Λιώνομε φέτα, μυζήθρα, ρίχνομε ένα αυγό και λίγο αλεύρι, ανοίγομε σε πιτούλα στρογγυλή το φύλλο, το γεμίζομε, το κλείνομε, το πιέζομε με τα χέρια μας να λεπτύνει το ζυμάρι και να μεγαλώσει το πιτάκι. Σε ταψάκι μικρό που αγοράζομε τα σιροπιαστά, πασπαλίζομε μόνο αλεύρι, βάζομε το πιτάκι μέσα και το ψήνομε στην χαμηλή θέση φούρνου. Πολύ ωραίο

Ντοματοπελτές λιαστός
Πλένομε τις ντομάτες και τις κόβομε και τις βάζομε σε μια μεγάλη λεκάνη. Όχι πλαστική. Να είναι γυάλινη ή ξύλινη ή πήλινη. Ρίχνομε πάνω στις ντομάτες μια χούφτα θαλασσινό αλάτι. Τις σκεπάζομε και τις αφήνομε μέσα στο σπίτι. Την άλλη μέρα τις ζυμώνομε. Όταν είναι πολύ μαλακιά και φύγει η φλούδα είναι έτοιμη να σουρωθεί. Βάζομε μια λεκάνη από πάνω το σουρωτό και την στύβομε. Το ζουμί το βάζομε για δυο μέρες σε πανί (όχι τουλπάνι γιατί θα φύγει όλο) Στο πανί θα μείνει δυο μέρες έξω από το σπίτι να σουρώσει. Μετά θα τη βάλομε σε πυρέξ ή πήλινο και θα δοκιμάσομε αυτόν τον πελτέ να γίνει αλμυρός. Τον βάζομε στον ήλιο και ανακατεύομε δύο τρεις φορές την μέρα σκεπασμένος μ’ ένα τούλι. Δύο μέρες όσο να δέσει. Τον τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο. Ένα δάχτυλο κάτω πιέζοντας καλά. Πάνω – κάτω ένα δάχτυλο λάδι. Πρέπει πάντα να τον σκεπάζει το λάδι γιατί διαφορετικά θα μουχλιάσει

Σάλτσα ντομάτας
Τρίβομε τη ντομάτα στον ξύστη ή στο μίξερ. Την βάζομε σε κατσαρόλα αλάτι και λίγο λάδι. Βράζομε περίπου μισή ώρα. Όπως είναι καυτή τη βάζω σε βάζα αποστειρωμένα (βρασμένα) με καπάκι μεταλλικό και σφίγγω καλά το καπάκι. Πριν το σφραγίσω την καλύπτω με λίγο λάδι. Γυρνώ το βάζο μέσα σε μια λεκάνη ανάποδα για 24 ώρες και την φυλάμε σε σκοτεινό μέρος. Κρατά χρόνια. Αν αλλοιωθεί λίγο, πετά τη μούχλα και την ξαναβράζεις.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Περισσότεροι από 1.000 Ινδοί ζουν από τη δεκαετία του ’90 στην Κρήτη – Σε ποια χωριά κυριαρχεί το ινδικό στοιχείο

Οι Ινδοί αρχικά μετανάστευσαν στην Κρήτη καθώς μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής αναζητούσαν προσωπικό αλλά…

1 hour ago

Με ελικόπτερο Super Puma διασώθηκε γερμανίδα τουρίστρια στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Μία 51χρονη Γερμανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε σοβαρά το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5) κατά την διάρκεια πεζοπορίας…

1 hour ago

Η σύλληψη των Τούρκων σε βίλα στα Χανιά αποκάλυψε τον αρχηγό συμμορίας, Ramazan Baygara

Συνελήφθη στην Αθήνα ο 29χρονος Ramazan Baygara, Τούρκος αρχηγός διαβόητης συμμορίας από την Τουρκία. Πρόκειται για αρχηγό…

1 hour ago

Αναβλήθηκε για της 15 Οκτωβρίου η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου

Για της 15 Οκτωβρίου 2024 αναβλήθηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει κάτοικοι…

2 hours ago

Δημοσκόπηση MRB: Ανεβάζει ταχύτητα η ΝΔ – Στο 16% ο ΣΥΡΙΖΑ, παγιώνεται τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Αρνητικοί οι πολίτες σε Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο

Καθαρό προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να…

2 hours ago

Γιουράι Τσιντούλα: Ποιος είναι o Σλοβάκος λογοτέχνης και γιατί πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο

Ένας 71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης που οπλοφορούσε νόμιμα, ονόματι Γιουράι Τσιντούλα, είναι ο άνδρας που αποπειράθηκε να σκοτώσει…

2 hours ago

This website uses cookies.