Κατσίκι με μάραθα
Παίρνομε μάραθα, τα γουλάκια από τις καρδούλες, όχι τα γένια γιατί γίνονται σα στουπιά. Βάζομε μια φλυτζάνα λάδι και κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τσιγαρίζομε ελαφρά. Ρίχνομε αλατισμένο και πιπερωμένο το κρέας κομμένο και το τσιγαρίζομε καλά. Ρίχνομε λίγο νερό και ψήνομε λίγο. Ρίχνομε τα μάραθα και αφήνομε να ψηθούν μαζί. Δοκιμάζομε πιπέρι, αλάτι αν χρειαστεί προσθέτομε. Προσθέτομε σιγά – σιγά νερό όσο χρειάζεται για να ψηθούν κρέας και μάραθα. Όταν μείνει με το λάδι το αβγοκόβομε χωρίς κορνφλάουρ στο αβγολέμονο. Μόνο αβγά δύο με λεμόνι και σάλτσα φαγητού.

Γιαούρτι σπιτικό (πολύ ωραίο)
4 λίτρα γάλα πλήρες. Αν πηγαίνετε σε χωριά να το παραγγείλετε σε βοσκό. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.) ζωντανό. Να μην έχει υποστεί επεξεργασίες συντήρησής του. Θα το χρησιμοποιήσομε ως μαγιά. Αν το γάλα είναι αγελαδινό, αγελαδινό και το γιαούρτι. Αν είναι πρόβειο ή κατσικίσιο και το ανάλογο γιαούρτι.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζομε το γάλα μέχρι να φουσκώσει. Το κατεβάζομε και το αφήνομε να κρυώσει ανακατεύοντας πότε-πότε. Βουτάμε το δάχτυλό μας και μετράμε ως το δέκα. Αν αντέξομε τη θερμοκρασία του γάλακτος τότε είναι κατάλληλη η θερμοκρασία για να συνεχίσομε. Σουρώνομε λοιπόν το γάλα σε μια λεπτή σίτα. Πλένομε την κατσαρόλα από τα υπολείμματα και ρίχνομε ξανά το γάλα μέσα. Αφαιρούμε δύο φλυτζάνες γάλα και μέσα σ’ αυτό αναμιγνύομε το γιαούρτι που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το ρίχνομε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύομε καλά.
Σκεπάζομε την κατσαρόλα με μα καθαρή χοντρή πετσέτα και αφήνομε ήσυχο το γιαούρτι για 10 περίπου ώρες. Η διαδικασία αυτή καλό είναι να γίνεται το βράδυ ώστε το πρωί να έχει πήξει το γιαούρτι. Κατόπιν βρέχομε ένα τουλπάνι και το στρώνομε σ’ ένα μεγάλο σουρωτήρι το οποίο έχομε βάλει σε μια λεκάνη για να μαζέψει τον ορό γάλακτος.
Ρίχνομε το γιαούρτι μέσα στο τουλπάνι και το σφίγγομε πολύ καλά σηκώνοντάς το. Το αφήνομε στο ψυγείο να στραγγίσει καλά περίπου 5 ώρες. Στην συνέχεια το αδειάζομε σε γυάλινο σκεύος με καπάκι γυάλινο.

Τυρί κατσικίσιο
Τρία λίτρα κατσικίσιο γάλα (κάνει και απ’ το σούπερ μάρκετ φρέσκο), τρία λεμόνια ή δύο αν είναι μεγάλα.
Βράζομε το γάλα μια βράση, έχομε βάλει αλάτι, ρίχνομε το λεμόνι. Βράζομε 7-8 λεπτά. Σβήνομε. Αφήνομε 20 λεπτά στην φωτιά. Παίρνομε ένα σουρωτό με πόδι. Το βάζομε σε λεκάνη. Βάζομε στο σουρωτό ένα τουλπάνι. Με κουτάλα σιγά-σιγά βάζομε υλικό στο τουλπάνι, μετά ρίχνομε με την κατσαρόλα και το ζουμί (ορός). Ανασηκώνομε το τουλπάνι χωρίς να το σφίξομε. Ο κρατάμε να σουρώσει. Όταν σουρώσει διπλώνομε το τουλπάνι χωρίς πολλές δίπλες γιατί θα βγουν στο τυρί. Παίρνομε μια πέτρα πλακέ, βαριά, την ντύνομε με αλουμινόχαρτο και πατάμε το τουλπάνι με το τυρί. Αφήνομε 6 ώρες και είναι έτοιμο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…

5 hours ago

Ο Τάσος Δούσης για την ταινία “Υπάρχω” και τον Στέλιο Καζαντζίδη: “Αυτά που έπρεπε να ειπωθούν, δεν ειπώθηκαν”

Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…

6 hours ago

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…

6 hours ago

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…

6 hours ago

Κι άλλος επικίνδυνος οδηγός στην Κρήτη: Μπήκε αντίθετα στον μονόδρομο, προκαλώντας τον τρόμο

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…

6 hours ago

Λύνεται το κουβάρι του μυστηρίου με τον τραυματισμό της 60χρονης στο Ρέθυμνο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…

6 hours ago

This website uses cookies.