Λαγάνα
(γίνονται δύο λαγάνες)
(πολύ εύκολη, γίνεται τέλεια)
Δύο φακελάκια μαγιά, 700 γρ. νερό χλιαρό, 1-2 κουταλιές λάδι, ένα κουταλάκι μέλι, ένα κιλό αλεύρι σκληρό, μια κουταλιά αλάτι.
Την μαγιά την διαλύω με τα υγρά και το μέλι. Την αφήνω δέκα λεπτά. Το αλάτι το αναμειγνύομε με το αλεύρι (ποτέ το αλάτι δεν μπαίνει με την μαγιά γιατί την απενεργοποιεί. Το μέλι ή η ζάχαρη ενεργοποιεί τη μαγιά). Περίπου ένα κιλό αλεύρι. Μαλακή ζύμη, αναμειγνύονται, μετά τα δέκα λεπτά τα υγρά με το αλεύρι. Ζυμώνομε αρκετά και με γροθιές ή με τον γάντζο στο μίξερ. Την αφήνομε να φουσκώσει επί 40 λεπτά περίπου. Την ξαναζυμώνομε. Απλώνομε λαδόκολλα σε στενόμακρο ταψί. Λαδώνομε την λαδόκολλα. Ρίχνομε πολύ σησάμι. Στο κέντρο περισσότερο σησάμι. Την απλώνομε ομοιόμορφα να έχει μισό πόντο πάχος. Ρίχνομε στο ζυμάρι 3-4 κουταλιές λάδι. Την περνάμε με νερό και ζάχαρη και πολύ – πολύ σησάμι. Πιέζομε το σησάμι με την παλάμη μας να καρφωθεί στην ζύμη και πιέζομε με το δάχτυλό μας μέχρι τον πάτο του ταψιού όλη τη λαγάνα.
Ψήνομε στον αέρα τους 180 βαθμούς περίπου μισή ώρα.
Όταν πιέσομε τη λαγάνα με το δάχτυλο και η τρύπα γυρνά πάνω θέλει να την αφήσομε να φουσκώσει.

Χταπόδι στιφάδο
Δύο κιλά χταπόδι, ένα κιλό κρεμμύδια ξερά μικρά απ’ τ’ άσπρα (αν δεν βρείτε κάνουν και τ’ άλλα), ένα ποτήρι του κρασιού κρασί κόκκινο, 8-10 σκελίδες σκόρδο, τέσσερα φύλλα δάφνης, 15 κόκκοι μπαχάρι, πιπέρι μαύρο τριμμένο, λάδι.
Βράζομε το χταπόδι σκέτο ως συνήθως. Σε αρκετό λάδι τηγανίζομε τα κρεμμύδια έως να ροδίσουν. Πετάμε το λάδι. Ρίχνομε στο τσικάλι τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και όλα τα υπόλοιπα καθώς και καινούργιο λάδι. Κόβομε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια και το τοποθετούμε πάνω στα κρεμμύδια, ρίχνομε και το ζωμό και βράζομε σε χαμηλή φωτιά. Αν ο ζωμός είναι πολύς (αρκετά χταπόδια βγάζουν πολλά υγρά) κρατάμε αρκετό και τον έχομε δίπλα. Μπορεί να χρειαστεί. Όταν ‘’μελώσει’’ το φαγητό ρίχνομε το κρασί, προς το τέλος για να μη σφίξει το χταπόδι. Σερβίρομε με τηγανητές πατάτες.

Χταπόδι με άγρια χόρτα
2-3 κιλά χταπόδι χοντρό, 2-3 κιλά χόρτα άγρια (λάπαθα, καυκαλήθρες, σέσκουλα, μαϊντανά κ.τ.λ.), 4 λεμόνια, λάδι, πιπέρι τριμμένο, 4 κρεμμύδια.
Βράζομε το χταπόδι ολόκληρο σε σιγανή φωτιά σκέτο. Όταν μαλακώσει το κατεβάζομε. Έχομε βράσει ελαφρά και σουρώσει τα άγρια χόρτα. Τρίβομε και σοτάρομε τα κρεμμύδια στο λάδι. Ρίχνομε το ζωμό του χταποδιού και το χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Αφού βράσουν λίγο με το κρεμμύδι ρίχνομε τα χόρτα, τον χυμό λεμονιού και το πιπέρι. Μόλις πιούν τα υγρά κατεβάζομε απ’ την φωτιά. Μπορούμε να βάλομε και ντομάτα με λίγο πελτέ να γίνουν κόκκινα.

Χταπόδι με πατάτες
Ένα κιλό χταπόδι, ένα κιλό πατάτες, 4 ντομάτες ώριμες, δύο μεγάλα κρεμμύδια, 4-5 σκελίδες σκόρδο, λάδι, πιπέρι, μπαχάρι ολόκληρη, 2 φύλλα δάφνης.
Βράζομε το χταπόδι ως συνήθως. Κατόπιν το κόβομε σε μέτρια τεμάχια. Σοτάρομε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο λάδι. Ρίχνομε την ντομάτα, πιπέρι, δάφνη, μπαχάρι και το χταπόδι με το ζωμό του σε φαρδύ τσικάλι. Ρίχνομε και λίγο νερό για τις πατάτες. Κόβομε τις πατάτες στη μέση και ξανά στη μέση, αλατίζομε και τις ρίχνομε μέσα. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες και η σάλτσα δεν έχει νερό, κατεβάζομε.

Χταπόδι φούρνου
Ένα μεγάλο χταπόδι, τρία τέταρτα φλυτζανιού ξύδι, λίγο λάδι, λίγο σκόρδο, ρίγανη, πιπέρι.
Καθαρίζομε το χταπόδι και το βάζομε σε βαθιά λεκάνη. Το περιχύνομε με το ξύδι και το αφήνομε για μια ώρα προτού το μαγειρέψουμε. Παίρνομε μια λαδόκολλα και βάζομε στο κέντρο το χταπόδι. Προσθέτομε το σκόρδο, πιπέρι, ρίγανη και περιχύνομε με το λάδι. Κλείνομε το χαρτί και βάζομε στο φούρνο. Το ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

M. Χνάρης: Ορατός ο κίνδυνος απώλειας ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για χιλιάδες πολίτες

Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν της 30ης/11/2024, φέρνει στη Βουλή των…

1 hour ago

Συμβουλές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για την Black Friday

Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων της Black Friday και της…

1 hour ago

ΓΙΑΒΟΛ ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

Από το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά "Αίμα, λήθη και υποτέλεια - Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία...":…

1 hour ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση…

1 hour ago

Σπύρος Γραμμένος: Ένα τραγούδι για τον Ρωμανό και τον Γρηγορόπουλο

Το Σάββατο το βράδυ ήμουν στον Σταυρό του Νότου, όπου εμφανίστηκαν οι Σπύρος Γραμμένος και…

1 hour ago

Σπιτικές προτάσεις: Πίτες γλυκές

Φίλες και φίλοι, σας γράφω σήμερα πίτες γλυκές που έχω φτιάξει και έχουν πάντα επιτυχία.…

1 hour ago

This website uses cookies.