Ψάρι πλακί
Φαγητό – μου ‘πε ο ξάδελφός μου, που ‘χει καΐκι και ψαράδικο – που το ξέρουν μόνο οι Καστελλιανές. Και ναι, ήταν Καστελλιανή η μάννα μου και η μάννα του και το συνήθιζαν αυτό το φαγητό. Και το ‘φτιαχναν τέλεια.
Απ’ την μάννα μου το ‘μαθα και γω. Και το φτιάχνω, πιστεύω, καλά. Όχι, σαν της μάννας μου. Δεν ξέρω γιατί, της μάννας μου τα φαγητά ήταν όλα πιο νόστιμα. Λοιπόν, στην συνταγή μας:
Αγοράζομε ψάρι, ή μπαρμπούνια χοντρά ή λιθρίνια, ή από μικρό ροφό ή στείρα ή σφυρίδα. Αυτά κάνουν ωραίο πλακί, εκτός των άλλων βέβαια, γίνονται και βραστά, ψητά κ.λ.π.
Βάζομε, ανάλογα την ποσότητα, σε φαρδύ τσικάλι μια με δύο φλυτζάνες ελαιόλαδο. Χοντροκόβομε αρκετές σκελίδες σκόρδο. Κόβομε με το μαχαίρι, ένα με δύο κρεμμύδια ξερά. Αν έχομε και φρέσκα κρεμμύδια, και τα πράσινα φύλλα μπαίνουν στο φαγητό. Τα τσιγαρίζομε λίγο. Ψιλοκόβομε μια με δύο ντομάτες ώριμες και αφήνομε να βγάλουν τα ζουμιά τους, να ψηθούν. Τότε, διαλύομε σε μια φλυτζάνα νερό μια μεγάλη κουταλιά ντοματάδα πελτέ και τη ρίχνομε μέσα, ψιλοκόβομε ένα μάτσο μαϊντανό. Βάζομε αλάτι, πιπέρι και ψήνομε τη σάλτσα μέχρι να δέσει, να μείνει με το λάδι της να μην έχει νερά. Γιατί το ψάρι βγάζει νερό και αν μείνει νερουλή η σάλτσα δεν κάνει τίποτα. Βέβαια, αν είναι χοντρό ψάρι, αν είναι ροφός μεγαλούτσικος, το κρέας του θέλει περισσότερο ψήσιμο. Σ’ αυτόν, βάζομε νερό κατά διαστήματα από λίγο πάντα, μισή φλυτζάνα δηλαδή έως να είναι ψημένος και η σάλτσα να μην είναι νερουλή. Όταν λοιπόν έχει γίνει η σάλτσα ρίχνομε το ψάρι αλατισμένο πιπερωμένο και το ψήνομε όπως γράψαμε παραπάνω.

Μπακαλιάρος παστός στο τηγάνι
Παίρνομε τον μπακαλιάρο τον κόβομε σε μικρά κομμάτια και τον βάζομε σε νερό για 24 ώρες και το αλλάζομε συχνά. Τον τραβάμε απ’ το νερό και τον αφήνομε να στραγγίσει.
Σε μπωλ διαλύομε 250 γρ. αλεύρι σε ανάλογο νερό να γίνει πηκτός χυλός.
Χτυπάμε ένα αυγό καθώς και ένα κουταλάκι μπέικιν και τ’ ανακατεύομε στον χυλό. Βουτάμε ένα – ένα κομμάτι στο χυλό και τηγανίζομε σε μπόλικο καυτό λάδι. Συνοδεύεται με σκορδαλιά και παντζάρια βραστά.

Σκορδαλιά
Μια πατάτα βραστή εντελώς κρύα, δύο χοντρές φέτες χωρίς την κόρα ψωμί άσπρο, προζύμι, μπαγιάτικο, μουλιασμένο καλά στο νερό και στιμμένο. Μια σκορδοκεφαλή ολόκληρη. Αν είναι τα μεγάλα σκόρδα θα βάλετε 5-6 σκόρδα. Θα τα καθαρίσετε και θα τους βγάλετε από κάθε σκελίδα απ’ τη μέση το φίλτρο που έχει. Θα τα κοπανίσετε στο γουδί με αλάτι και θα τα ρίξετε στο μπλέντερ. Θα κοπανίσετε στο γουδί και το ψωμί και την πατάτα και θα τα ρίξετε και αυτά στο μπλέντερ. Μετά θα ρίξετε λάδι και λίγο ξύδι και θα γυρίσετε το μπλέντερ. Θα συνεχίσετε από λίγο μέχρι να γυρίσει η σκορδαλιά. Περίπου μια φλυτζάνα λάδι σηκώνει και ένα σφηνάκι ξύδι. Θα ρίξετε να χτυπηθούν μαζί και μερικές σταγόνες γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή ένα αυγό. Γίνεται έτσι βελουτέ.

Μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες
Ένα και ένα τέταρτο του κιλού μπακαλιάρος παστός, ένα και ένα τέταρτο πατάτες, μιάμιση φλυτζάνα τσαγιού λάδι, 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, τρία τέταρτα κιλού ντομάτες ώριμες, δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μαϊντανός ψιλοκομμένος.
Γλυκαίνομε τον μπακαλιάρο ως συνήθως. Τσιγαρίζομε σε φαρδιά κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το λάδι. Προσθέτομε τις ντομάτες ξυσμένες να τσιγαριστούν και βάζομε και το σκόρδο και τον μαϊντανό και ένα φλυτζάνι νερό και βράζομε επί πέντε λεπτά. Καθαρίζομε τις πατάτες τις κόβομε στα τέσσερα ή και περισσότερο αν είναι μεγάλες. Πάντως, χοντρές φέτες. Τις ρίχνομε στη σάλτσα να βράσουν 20-25 λεπτά. Τοποθετούμε μετά τον μπακαλιάρο πάνω στις πατάτες, προσθέτομε (αν χρειάζεται) λίγο νερό και λίγο αλατοπίπερο σκεπάζομε την κατσαρόλα και αφήνομε να σιγοβράσει επί μισή ώρα περίπου και να μείνει με το λάδι του.

Μπακαλιάρος ντερμπιγιέ
Γλυκαίνουμε τον μπακαλιάρο ως συνήθως και τον κόβομε μικρά κομμάτια. Τσιγαρίζομε μερικές σκελίδες σκόρδο με μια φλιτζάνα λάδι και δύο κρεμμύδια ξερά και 2-3 μάτσα φρέσκα κρεμμύδια μαζί με τα φύλλα τους. Μετά κόβομε ένα μάτσο άνιθο και ρίχνομε πατάτες κομμένες στα τέσσερα. Βάζομε και μια φλυτζάνα νερό και βράζομε λίγο. Ρίχνομε λίγο αλατοπίπερο. Βάζομε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Όταν ψηθούν πατάτες και μπακαλιάρος στίβομε 3-4 λεμόνια και διαλύομε μέσα μια μεγάλη κουταλιά της σούπας αλεύρι και τα ρίχνομε στο φαγητό σε χαμηλή φωτιά κουνώντας το τσικάλι να πήξει η σάλτσα χωρίς να βωλιάσει το αλεύρι.

Για την 25η Μαρτίου. Μαζί με την εθνική μας γιορτή γιορτάζομε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το έθιμο των Ελλήνων λέει αυτή την μέρα τρώμε μπακαλιάρο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ε.Π.Κ. Κρήτης: Νερό = Πηγή Ζωής! Ας μην φθάσουμε να πούμε το νερό νεράκι

Με αφορμή την "Παγκόσμια Ημέρα Νερού", η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κ. Ιωάννα…

42 minutes ago

Οργή λαού στην Τουρκία για τον Ιμάμογλου: Πάνω απο 300.000 διαδηλωτές στη «νύχτα δημοκρατίας», επεισόδια με την αστυνομία – Το σημείωμα του δημάρχου

Δεν φαίνεται να… ιδρώνει το αυτί των χιλιάδων Τούρκων διαδηλωτών για τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης…

14 hours ago

Δείκτης ευτυχίας και Ελλάδα

Του Φώτη Ποντικάκη * Η ευτυχία είναι υποκειμενική, λένε. Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ευτυχίας (World Happiness Report) που…

14 hours ago

«Βόμβα» ΣτΕ: Ακύρωσε Υπουργική Απόφαση που χαρακτηρίζει ασφαλή χώρα την Τουρκία για τους πρόσφυγες – Δεν θα απορρίπτονται τα αιτήματα ασύλου

Το ΣτΕ ακύρωσε ΚΥΑ με την οποία χαρακτηρίζεται η Τουρκία ως «ασφαλής χώρα» λόγω μη επαρκούς τεκμηρίωσης. Συγκεκριμένα, αυτό γίνεται γιατί η Τουρκία δεν δέχεται…

14 hours ago

Μάριος Αθανασίου: Κλήθηκε για εξηγήσεις στη ΓΑΔΑ για σχόλια περί κουκουλοφόρων που έκανε σε τηλεοπτική εκπομπή

Την κλήση του στη ΓΑΔΑ μετά από σχόλια που έκανε σε τηλεοπτική εκπομπή αποκάλυψε ο…

14 hours ago

Σοκ στη γαλλική πολιτική σκηνή – Η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν φέρεται να έχει σχέση με ακροδεξιό παρουσιαστή

Αναστάτωση επικρατεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων από την αποκάλυψη ότι η κόρη της πρώτης κυρίας, Μπριζίτ…

14 hours ago