ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σπιτικές προτάσεις: Κρεατότουρτες και καλιτσούνια για το Πάσχα!

Πασχαλινά καλιτσούνια ανάμεικτα χανιώτικα

Το ξαναγράφω ‘’Χανιώτικα’’ γιατί τα καλιτσούνια τα δικά μας του Πάσχα γίνονται με λεπτό φύλλο ενώ τα Αποκορωνιώτικα γίνονται με χονδρούτσικο ανεβατό φύλλο. Νόστιμα και τα δύο είδη. Λοιπόν, στην συνταγή μας:
Ζυμάρι: Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο αλάτι, λίγο λάδι, λίγη τσικουδιά. Μπορούμε, αν το κρέας είναι πολύ καλό, να χρησιμοποιήσομε αντί για νερό κρεατόζουμο οπότε παραλείπομε το λάδι. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό όπως και το κρεατόζουμο. Ζυμώνομε πολύ καλά. Αφήνομε το ζυμάρι σκεπασμένο μισή ώρα. Κατόπιν το ανοίγομε φύλλο, είτε με ξυλίκι είτε στην μηχανή. Το ίδιο γίνεται. Αν η μηχανή μας φτάνει μέχρι το 7 το φύλλο για καλιτσούνια φούρνου το ανοίγομε στο 5. Κόβομε μ’ ένα πιατάκι του τσαγιού και βάζομε στη μέση γέμιση και διπλώνομε αντικριστά.
Η γέμιση: Μυζήθρα (περισσότερη η μυζήθρα), αθότυρος, τριμμένη μαλάκα. Τα ανακατεύομε όλα μαζί καλά, τους βάζομε λίγο αλάτι και στο ψυγείο στον αέρα 2-3 μέρες να στραγγίξουν τα υγρά τους.
Βάζομε στα τυριά και δύο αυγά. Ο αθότυρος και τα αυγά κρατούν τα καλιτσούνια να μην σπάνε και να χύνεται έξω η γέμιση.
Έχομε εν τω μεταξύ κόψει περίπου 2 κιλά σπανάκι ανάλογα την ποσότητα των τυριών. Κόβομε και ένα με δύο ματσάκια δυόσμο. Το σπανάκι το αλατίζομε και το τρίβομε πολύ καλά με το αλάτι και το αφήνομε δύο ώρες να μαραθεί. Μετά το ανακατεύομε με τα τυριά. Αυτή είναι η γέμιση.
Όταν τα φτιάξομε τα αλείφομε με χτυπημένο αυγό, τους βάζομε από πάνω σισάμι και τα φουρνίζομε. Προσέχομε να ψηθούν και από κάτω. Τα παρακολουθούμε.

Λυχναράκια (καλτσούνια γλυκά)
150 γρ. λάδι, 150 γρ. ζάχαρη, ένα γιαούρτι, χυμό από μισό πορτοκάλι, ένα αυγό, ένα μπέικιν, αλεύρι περίπου ένα κιλό ίσως και λιγότερο. Όσο σηκώσει. Να μείνει το ζυμάρι μισή ώρα.
Γέμιση: 800 γρ. αθότυρο σουρωμένο (να έχει μείνει μαλαγμένος 2-3 μέρες), 250 γρ. ζάχαρη, ένα αυγό, μαστίχα Χίου, κανέλα.
Ανοίγομε φύλλο μέτριο. Το κόβομε στρογγυλά κομμάτια. Βάζομε γέμιση την οποία την έχομε δουλέψει πολύ καλά και έχει γίνει λεία σαν κρέμα. Τσιμπάμε το φύλλο και το σηκώνομε να γίνουν τα τσιμπήματα σαν πιετάκια όρθια. Βάζομε μόνο στη γέμιση από πάνω αυγό, κανέλα, σισάμι. Ψήνομε μισή ώρα στους 200 βαθμούς.

Κρεατότουρτα Μεσκλιανή

Ζυμάρι: Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μισό κιλό), λίγο λάδι, αλάτι, λίγη τσικουδιά, ένα γιαούρτι των 250 γρ., μισό μπέικιν, ένα αυγό. Ξεκουράζεται μισή ώρα το ζυμάρι.

Γέμιση: Μυζήθρα μισό κιλό για μια τούρτα μεσαίου μεγέθους, μαλάκα, κρέας αρνάκι ή κατσικάκι μικρό, κομμένο μικρά κομματάκια, αλάτι, πιπέρι, κανέλα. Ανοίγομε στρογγυλό φύλλο για μεσαίο ταψί. Το βάζομε στο βουτυρωμένο ταψί να προεξέχει το φύλλο γύρω – γύρω. Βάζομε μυζήθρα με μαλάκα και λίγη κανέλλα. Από πάνω το κρέας άψητο κομμένο μικρά κομματάκια, αλάτι, πιπέρι. Από πάνω μείγμα μυζήθρας, ξανά κρέας αλατοπιπερομένο και σ’ αυτό κανέλα (από λίγη) και ξανά μείγμα μυζήθρα, μαλάκα και τελειώνομε απλώνοντας 250 γρ. στάκα. Κλείνομε με το πάνω φύλλο γυρνώντας τις άκριες που προεξέχουν μέσα κλείνοντας την τούρτα. Αυγώνομε, σισαμώνομε. Ψήνομε δύο ώρες στην αρχή τους 200 βαθμούς και μετά τους 150 βαθμούς. Ίσως χρειαστεί και παραπάνω ψήσιμο. Θα τσιτώσετε στην άκρη να δείτε αν το κρέας είναι ψημένο.

Κρεατότουρτα Χανιώτικη

Φύλλο: ενάμιση κεσεδάκι γιαούρτι, ενάμιση βιτάμ, ένα αυγό, αλάτι, ενάμιση μπέικιν σε λίγο αλεύρι και τα χτυπάμε όλα στο μίξερ. Όσο αλεύρι σηκώσει (1 πακέτο φαρίνα μπλε), ενάμιση κιλό μπούτι αρνί ή κατσίκι. Το βράζομε, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μισό κιλό μαλάκα, ένα κιλό μυζήθρα, 250 γρ. στάκα, 300 γρ. τυρί τοστ.
Φύλλο – τυριά – το κρέας σε ψιλά – ψιλά κομματάκια – τυριά και το τυρί του τοστ με την στάκα τελευταία αυτά τα δύο. Από πάνω το φύλλο. Αλείφομε με αυγό και σισάμι. Ψήσιμο στους 180-200 βαθμούς. Περίπου μια ώρα γιατί το κρέας σ’ αυτήν την συνταγή είναι βρασμένο. Δεν είναι άψητο. Θα δείτε αν χρειάζεται άλλο.

Κρεατότουρτα Σφακιανή

Γέμιση: ένα κιλό κρέας ψαχνό αρνί ή κατσίκι. Ένα κιλό μυζήθρα, τρεις κουταλιές μεγάλες στάκα, τρεις κουταλιές σούπας στακοβούτυρο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, σισάμι.

Ζύμη: ένα κιλό αλεύρι σκληρό, 30 γρ. μαγιά, ένα κρασοπότηρο γάλα, δύο αυγά, λίγο ζωμό απ’ το κρέας, μια κουταλιά σούπας βούτυρο.

Βράζομε το κρέας και κρατάμε το ζωμό. Κόβομε το κρέας σε μικρά κομμάτια και προσθέτομε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λεμόνι. Φτιάχνομε τη ζύμη: Διαλύομε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτομε λίγο αλεύρι και το αφήνομε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει προσθέτομε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνομε καλά. Ανοίγομε δύο φύλλα πάχους μισού εκατοστού και βάζουμε το ένα σε λαδωμένο ταψί. Έπειτα στρώνουμε διαδοχικά μυζήθρα – κρέας – μυζήθρα – κρέας – μυζήθρα. Από πάνω απλώνουμε το βούτυρο και τη στάκα. Στρώνομε από πάνω το δεύτερο φύλλο και κλείνομε την τούρτα γυρνώντας το κάτω φύλλο να κλείνει το πάνω. Αλείφομε με αυγό και πασπαλίζουμε με σισάμι. Ψήνουμε στο φούρνο για μιάμιση ώρα.

Λυχναράκια

(δεύτερη συνταγή)
Δύο βιτάμ μεγάλα, δύο φαρίνες κόκκινες, δύο γιαούρτια, ένα ποτήρι ζάχαρη, αυτά τα υλικά για το φύλλο.
Γέμιση: Μυζήθρα με αθότυρο, δύο αυγά, ζάχαρη, κανέλα.
Στρογγυλά φυλλαράκια, η γέμιση στη μέση και διπλώνομε τις άκριες σαν λυχναράκια.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο αγώνας δρόμου για την κυριαρχία στην αγορά των ανθρωπόμορφων ρομπότ

Η Unitree, μία κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει ανθρωποειδή ρομπότ παρουσίασε το νέο της μοντέλο G1…

17 hours ago

Συμβάσεις χιλιάδων ευρώ μεταξύ Δημοσίου και εταιρειών, που ίδρυσαν γαλάζια παιδιά, μισθοδοτούμενα από την Blue Skies και εργαζόμενα σε ΝΔ – Μαξίμου

«Δεν κατέχουμε θέσεις στο Δημόσιο, ούτε εργαζόμαστε σε γραφεία υπουργών και κυρίως, η εταιρεία που…

17 hours ago

Ουκρανία: Έτοιμος για άνευ όρων εκεχειρία ο Ζελένσκι – Ο Τραμπ απειλεί με κυρώσεις τον Πούτιν

Παρότι μία συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φαινόταν πιο πιθανή από ποτέ – κυρίως,…

17 hours ago

Οι αντιεξουσιαστές προχώρησαν σε επανακατάληψη του κτιρίου του Ευαγγελισμού

Σε νέο επανακατάληψη του κτιρίου του Ευαγγελισμού προχώρησαν αντιεξουσιαστές, λίγα μόλις 24ωρα μετά την κατάληψη…

17 hours ago

Πάπας Φραγκίσκος: Πέρασε στην αιωνιότητα ο «ποιμένας» των φτωχών – Πάνω από 400.000 άνθρωποι στο ύστατο χαίρε

Παγκόσμιοι ηγέτες και πιστοί καθολικοί είπαν σήμερα το ύστατο χαίρε στον «πάπα των φτωχών», σε μια…

17 hours ago

Η φτώχεια και η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζονται με… ελεημοσύνες και φιλοδωρήματα

Του Γιάννη Μυλόπουλου * Αντιμετωπίζεται η φτώχεια και η ακρίβεια που μαστίζουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, με…

20 hours ago