Αρνάκι ή κατσικάκι με άγρια μάραθα
Στις Μαργαρίτες (Άνοιξη) είναι πολλά μάραθα. Φτιάχνουν πολλά φαγητά με τα μάραθα αλλά το κατσικάκι ή αρνάκι με τα μάραθα είναι τρέλα.
Λοιπόν όπως μου την έδωσαν.
Βάζομε μόνο το δροσερό πάνω μέρος τους. Όχι τα γένεια. Γίνονται σα στουπιά τα γένεια – μου ‘παν συγκεκριμένα.
Τσιγαρίζομε το κρέας κομμένο σε κομμάτια με μια φλυτζάνα λάδι κι ένα κρεμμύδι ξερό. Ρίχνομε κατά διαστήματα από λίγο νερό μέχρι τα μισά του ψησίματος.
Έχομε καθαρίσει τα μάραθα και έχομε κόψει το δροσερό τους πάνω μέρος δύο δάχτυλα περίπου. Τα ρίχνομε στο φαγητό και ψήνονται μαζί με το κρέας. Έχομε ρίξει αλάτι και πιπέρι ν’ ακούγεται.
Δεν βάζομε ντομάτα ή πελτέ. Είναι άσπρο αυτό το φαγητό. Ρίχνομε από λίγο νερό κατά διαστήματα μέχρι να ψηθεί και να μείνει με το λάδι του.
Όταν μείνει με το λάδι του αν θέλομε το αυγοκόβομε ή του ρίχνομε μόνο από πάνω πολύ – πολύ χυμό λεμονιού.
Τσουρέκια (πολύ ωραία)
Αυτή την συνταγή μου την έδωσε η αδελφή μου που την έμαθε από την πεθερά της που λεγόταν Δέσποινα Ευστρατίου και ήταν Πολίτισσα και Θεσσαλονικιά. Είναι πολύ καλή συνταγή. Δεν θα σας γράψω άλλες συνταγές τσουρεκιών. Αυτή είναι η καλλίτερη. Λοιπόν:
Τέσσερα κιλά αλεύρι, 10 αυγά, τα δύο από αυτά για άλλειμα, ένα κιλό γάλα, ένα κιλό και ένα τέταρτο ζάχαρη, δύο φακελάκια μαχλέπι, ένα φακελάκι μαστίχα Χίου, δύο φακελάκια κακουλέ (και ένα να βάλετε, γιατί είναι δύσκολα στο καθάρισμα, ακούγεται η υπέροχη μυρωδιά του). Ο κακουλές είναι το κάρδαμο. Θυμίζει κολοκυθόσπορο. Το ανοίγετε και μέσα έχει σποράκια μαύρα.
Αυτά κοπανίζετε και τα βάζετε. Επίσης βάζετε και λίγο κόλιαντρο. Όλα αυτά υπάρχουν και κοπανισμένα. Αλλά δεν μυρίζουν το ίδιο. Προτιμότερο ακοπάνιστα και τα κάνετε εσείς σκόνη είτε στο μίξερ είτε στο ειδικό εξάρτημα του πολυμίξερ είτε στο γουδί. Διακόσια πενήντα γρ. μαγιά μπύρας φρέσκια (την παραγγέλνετε στον φούρναρή σας), επτακόσια γρ. φυτίνη, σισάμι.
Ετοιμάζομε πρώτα τη μαγιά. Σ’ ένα σκεύος βάζομε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και μια πρέζα ζάχαρη ή μια κουταλιά μέλι. Επίσης όσο αλεύρι σηκώσει να γίνει πηκτός χυλός. Σε μια λεκάνη ρίχνω τρία κιλά αλεύρι συν δύο χούφτες αλεύρι και τα μυρωδικά. Ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη, αφήνω να γίνει χλιαρό γιατί αν είναι πολύ ζεστό θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσουν και το ρίχνω στο αλεύρι. Χτυπώ και τα 8 αυγά και τα ρίχνω στο αλεύρι. Εν τω μεταξύ έχει φουσκώσει και η μαγιά και την ρίχνομε μέσα. Ζεσταίνομε το βούτυρο (κι αυτό να μην είναι πολύ ζεστό) και ρίχνω λίγο – λίγο πλάθοντας την ζύμη από κάτω προς τα πάνω με κινήσεις ελαφρές, όχι ζύμωμα. Αφήνομε κατά μέρος λίγο βούτυρο.
Αφήνομε σκεπασμένη τη ζύμη σε ζεστό δωμάτιο να φουσκώσει. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το δωμάτιο ζεστό, στην ανάγκη ανάβομε σόμπα ηλεκτρική και δεν ανοιγοκλείνομε πόρτες να μπαίνει ρεύμα αέρος. Όταν φουσκώσει ξαναζυμώνομε, βουτώντας τα χέρια μας στο βούτυρο, από κάτω προς τα πάνω πάντα.
Πλάθομε τα τσουρέκια ή με τρία κορδόνια το καθένα σε πλεξούδα ή με πέντε κορδόνια. Κάθε τσουρέκι εξακόσια γρ. να είναι. Αφήνομε να φουσκώσουν. Τα περνάμε από πάνω απαλά, μετά που θα φουσκώσουν, με χτυπημένο αυγό και σισάμι και φουρνίζομε για μισή ώρα στους 160-170 βαθμούς. Να είναι ψημένο το τσουρέκι να μην είναι ζύμη στα διπλώματα, αλλά να μην είναι και τελείως στεγνό. Να έχει μια σχετική υγρασία.
Τα τσουρέκια της μαμάς μου ήταν έργα τέχνης. Τα έκανε ζυμωτά με πολύ ζύμωμα. Στρογγυλά. Γύρω – γύρω κορδόνι ζύμης. Στη μέση σ’ όλη την επιφάνεια ένας μεγάλος σταυρός που χώριζε το τσουρέκι σε τέταρτα. Κόκκινα αυγά στο κέντρο και στις άκρες. Με καλλιγραφικά γράμματα ζύμης έβαζε στην μια μεριά ένα μεγάλο ‘’Χ’’, δηλαδή ‘’Χριστός’’ και απέναντι ένα μεγάλο ‘’Α’’ δηλαδή ‘’Ανέστη’’. Στα άλλα δύο τέταρτα έκανε τζαμπιά με σταφύλια. Ένα κομμάτι ζύμης σε κορδόνι που πάνω – πάνω γύριζε σαν τζαμπί. Κολλούσε μετά τρία βολαράκια ζύμης δεξιά και αριστερά άλλα τρία κολλητά του κορδονιού και κατέβαινε λιγοστεύοντας τα βολαράκια και σχηματίζονταν έτσι το σταφύλι. Επίσης πρόσθετε πουλιά. Τρελλαινόμουν να τα βλέπω. Το Πάσχα χωρίς τους γονείς μας είναι πιο λίγο.
Κουλουράκια Πασχαλινά
Εξακόσια σαράντα γρ. φυτίνη, 800 γρ. ζάχαρη, ένα νεροπότηρο φρέσκο γάλα, έξι κρόκοι αυγών, δύο ασπράδια, ένα φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ, μια κουταλιά σούπας κοφτή αμμωνία και πέντε βανίλιες ή ξύσμα πορτοκάλι διαλυμένες στο κονιάκ και δύο κιλά αλεύρι Αλατίνη.
Τα αυγώνω με το ασπράδι και τα βουτάω στη ζάχαρη.
Κουλουράκια 2
Δέκα αυγά, πεντακόσια γρ. βιτάμ, μια φλυτζάνα γάλα, ένα πορτοκάλι ξύσμα και χυμό, δύο βανίλιες, δύο αμμωνίες, τέσσερα ποτήρια ζάχαρη, αλεύρι όσο σηκώσει για μέτρια ζύμη.
Χτυπάω αυγά βούτυρο και ζάχαρη, μαζί την αμμωνία που την διαλύω σε ζεστό γάλα. Ξύσμα, χυμό, βανίλιες και αλεύρι.
Κουλουράκια 3
Έξι αυγά, διακόσια είκοσι πέντε γρ. βούτυρο, τετρακόσια πενήντα γρ. ζάχαρη, μισό φλυτζανάκι χυμό λεμονιού, ένα κουταλάκι γλυκού σόδα, τριάντα γρ. αμμωνία, βανίλια, μια φλυτζάνα γάλα, αλεύρι μαλακό Αλατίνη.
Βάζω λαδόκολλα, ψήνω στους διακόσιους βαθμούς
Κουλουράκια 4
Τριακόσια είκοσι γρ. ζάχαρη, διακόσια γρ. βούτυρο, τριάντα γρ. αμμωνία, πέντε αυγά, μισή φλυτζάνα γάλα, βανίλιες, ξύσμα λεμονιού, αλεύρι.
Χτυπάμε ασπράδια μαρέγκα, τη μισή ζάχαρη με το βούτυρο, την άλλη μισή με τα κροκάδια, την αμμωνία στο γάλα και ως συνήθως. Όσο αλεύρι σηκώσουν.
Η Unitree, μία κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει ανθρωποειδή ρομπότ παρουσίασε το νέο της μοντέλο G1…
«Δεν κατέχουμε θέσεις στο Δημόσιο, ούτε εργαζόμαστε σε γραφεία υπουργών και κυρίως, η εταιρεία που…
Παρότι μία συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φαινόταν πιο πιθανή από ποτέ – κυρίως,…
Σε νέο επανακατάληψη του κτιρίου του Ευαγγελισμού προχώρησαν αντιεξουσιαστές, λίγα μόλις 24ωρα μετά την κατάληψη…
Παγκόσμιοι ηγέτες και πιστοί καθολικοί είπαν σήμερα το ύστατο χαίρε στον «πάπα των φτωχών», σε μια…
Του Γιάννη Μυλόπουλου * Αντιμετωπίζεται η φτώχεια και η ακρίβεια που μαστίζουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, με…
This website uses cookies.