Κοτόπουλο με πατάτες
Σαλάτα ρεπάνι
Ρεπάνι άσπρο τριμμένο, ξινόμηλα ψιλοκομμένα και χοντροκομμένα καρύδια. Περιχύνω με σάλτσα από μουστάρδα, λεμόνι, ξύδι, αλάτι, πιπέρι και λάδι.
Κέικ κανέλας
Μισό βιτάμ, μιάμιση φλιτζάνα, τρία αυγά, τρία κουταλάκια μπέικι, τρία κουταλάκια κανέλα, μια φλιτζάνα γάλα, εκατό γραμμάρια καρύδια, δυόμισι φλιτζάνια αλεύρι.
Πολίτικο
Υλικά: Τρία τέταρτα κούπας, σιμιγδάλι Αλλατίνη, μισή κούπα ζάχαρη, τρία αυγά, μισή κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, ένα κουταλάκι μπέικι, μαστίχα, βανίλια.
Σιρόπι: Δύο κούπες ζάχαρη, δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, μια κούπα νερό. Χτυπάω βούτυρο με ζάχαρη, ρίχνω ένα ένα τα τρία κροκάδια. Ρίχνω σε δόσεις το σιμιγδάλι ανακατεμένο και το μπέικι και τα αμύγδαλα. Χτυπάω τα τρία ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύω απαλά με το μίγμα. Αρωματίζω με τα μυρωδικά. Αδειάζω σε ταψι 23cc. Βράζω πέντε λεπτά το σιρόπι. Βγάζω το γλυκό, το κόβω σε κομμάτια. Περιχύνω με σιρόπι, βάζω σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο και ξαναβάζω σε φούρνο οκτώ λεπτά.
Σάμαλι (2)
Δύο φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό, δυόμισι φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό, ένα φλιτζάνι ζάχαρη, ένα φλιτζάνι νερό, ένα φλιτζάνι πορτοκάλι, ένα κουταλάκι αμμωνία, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μπέικι, μισό κουταλάκι μαστίχα.
Ανακατεύω τα σιμιγδάλια, το πορτοκαλόζουμο με τη ζάχαρη, την μαστίχα με λίγη ζάχαρη, την αμμωνία με μισό νερό, σόδα με το υπόλοιπο, ρίχνω και το μπέικι και ανακατεύω καλά. Όλα μαζί σε ένα ταψί ν=032, ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Το κόβω, το αφήνω να κρυώσει και μετά το περιχύνω με καυτό σιρόπι.
(τρία φλιτζάνια ζάχαρη, δύο νερό)
Κοτόπουλο με μπύρα
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το βάζουμε στο ταψί με το λάδι, ρίγανη, πιπέρι και ένα μπουκάλι μπύρα.
Γαύρος
Τον καθαρίζουμε τραβώ από το κεφάλι το κόκκαλο προς τα κάτω. Τον ξεπλένουμε ελαφρώς και στραγγίζουμε. Μετά βάζουμε σε ένα πιάτο σκόρδο και ένα ματσάκι μαϊντανό.
Αραδιάζουμε γαύρο ανοικτό με κοιλιά προς τα πάνω, αλάτι, μαιντανό, σκόρδο σε σειρές και αφού τελειώσουμε σκεπάζουμε μόνο με ξύδι (λευκό) και στο ψυγείο. Εναλλακτικά βάζουμε και λίγο καρότο σε φέτες, μια πιπεριά καυτερή και λίγο λάδι από πάνω.
Γαυρος με φρέσκο κρεμμυδάκι
Για ενάμιση κιλό γαύρο, δύο ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα, ένα κρεμμύδι μεγάλο ξερό, ρίγανη, αλάτι, καυτερή πιπεριά και μαύρο πιπέρι, Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και όλα τα υλικά συγχρόνως, αραδιάζουμε τον γαύρο από πάνω και μόλις βράσει λίγο ο γαύρος ρίχνουμε δύο λεμόνια και το σκεπάζουμε για να βράσει και να μείνει με το λάδι σε χαλαρή φωτιά.
Τορτίλιες
Κόβουμε πατάτες σε κύβους. Καυτό λάδι και τις τηγανίζουμε. Κόβουμε κρεμμύδι, μαϊντανό, πιπεριά πράσινη και κόκκινη. Μόλις ροδίσουν λίγο οι πατάτες, τα ρίχνουμε στις πατάτες και τα ροδίζουμε ελαφρώς. Σε ένα μπολ κτυπάμε 6-8 αυγά, τρείς με τέσσερεις φέτες κασέρι (κομμένο) και τυρί άσπρο και λίγο πιπέρι, αλάτι. Με το στραγγιστήρι βγάζουμε όλο το λάδι από τις πατάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ένα, ρίχνουμε αυγά και όταν ψηθούν από την μια πλευρά με ένα πιάτο το γυρνάμε από την άλλη.
Σαρλότ Μήλου
Μπισκότα σαβαγιάρ, ένα κιλό μήλα, τρία φύλλα ζελατίνης, τέσσερις κουταλιές ζάχαρη, λίγο γλυκό κρασί άσπρο.
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, κόβουμε σε φέτες, βράζουμε με το χυμό λεμονιού μέχρι να μαλακώσουν και τις περνάμε από το μίξερ να γίνουν χυλός. Όσο είναι ζεστά προσθέτουμε τη ζελατίνη που έχουμε διαλύσει σε κρύο νερό, το κρασί και την ζάχαρη. Στρώνουμε μια γέμιση μέχρι εκεί που τελειώνει το μπισκότο με πουρέ. Αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει και επαναλαμβάνουμε μια φορά ακόμη.
Στρούντελ μήλου
Για τη ζύμη: Τριακόσια πενήντα γραμμάρια άσπρο αλεύρι, 50 γραμμάρια βούτυρο, 1 αυγό, λίγο αλάτι, μισή κουταλιά ζάχαρη.
Γέμιση: 1 κιλό μήλα
120 γραμμάρια σταφίδα, 25 γρ. κουκουνάρι, 2 κουταλιές ψίχα ψωμιού τριμμένη κανέλα, γαρύφαλλο σε σκόνη και ξύσμα λεμονιού.
Βάζουμε μια λεκανίτσα τριακόσια γραμμάρια αλεύρι, ζάχαρη και λίγο αλάτι σε σχήμα λοφίσκου. Στο κέντρο ανοίγουμε ένα βαθούλωμα που αδειάζουμε το αυγό και το βούτυρο σε κομματάκια. Ζυμώνουμε δέκα λεπτά για να αποκτήσει ελαστικότητα κάνοντας μια μπάλα το ζυμάρι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χλιαρό νερό μια ώρα. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Τα βάζουμε σε μπολ με σταφίδα – κουκουνάρια (ή καρύδια) το ξύσμα κανέλλα – γαρύφαλλο. Αφήνουμε το μείγμα για τριάντα λεπτά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα λεπτό τετράγωνο σχήμα. Πασπαλίζουμε με την ψίχα που έχει ροδίσει στο βούτυρο.
Αδειάζουμε στο φύλλο την γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και ψήνουμε στους 180ο για μια ώρα. Σερβίρουμε κρύο πασπαλισμένο με άχνη.
Μόλις το 50% συνολικού ποσού που έπρεπε να λάβουν, είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι…
Το δικό της μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων δίνει- με αφορμή την 1η Νοεμβρίου που…
Δεν πέρασε από τα ραντάρ πολλών που βρέθηκαν την Πέμπτη στην Κάντανο, στην επίσκεψη του…
Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης εκφράζει την αλληλεγγύη της στους μελισσοκόμους του νησιού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν…
Ο Ρωσικός Στρατώνας χώρος, που ανακατασκευάστηκε από τον Δήμο Χανίων με στόχο να φιλοξενεί δράσεις,…
Διακεκριμένοι και με διεθνή αναγνώριση οι ομιλητές του 2ου Συνέδριο «Choose Greece - Choose Crete»…
This website uses cookies.