Σπιτικές προτάσεις

Κοτόπουλο με πατάτες

Στις πατάτες βάζω μουστάρδα και μαγιονέζα και ένα ποτήρι νερό χωριστά από το κοτόπουλο. Στο κοτόπουλο βάζω αλάτι και πιπέρι, μέσα στην κότα σκόρδο και κεφαλοτύρι, την αλείφω με μαγιονέζα και ψήσιμο στη γάστρα χωρίς λάδι και νερό.

Σαλάτα ρεπάνι

Ρεπάνι άσπρο τριμμένο, ξινόμηλα ψιλοκομμένα και χοντροκομμένα καρύδια. Περιχύνω με σάλτσα από μουστάρδα, λεμόνι, ξύδι, αλάτι, πιπέρι και λάδι.

Κέικ κανέλας

Μισό βιτάμ, μιάμιση φλιτζάνα, τρία αυγά, τρία κουταλάκια μπέικι, τρία κουταλάκια κανέλα, μια φλιτζάνα γάλα, εκατό γραμμάρια καρύδια, δυόμισι φλιτζάνια αλεύρι.

Πολίτικο

Υλικά: Τρία τέταρτα κούπας, σιμιγδάλι Αλλατίνη, μισή κούπα ζάχαρη, τρία αυγά, μισή κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, ένα κουταλάκι μπέικι, μαστίχα, βανίλια.

Σιρόπι: Δύο κούπες ζάχαρη, δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, μια κούπα νερό. Χτυπάω βούτυρο με ζάχαρη, ρίχνω ένα ένα τα τρία κροκάδια. Ρίχνω σε δόσεις το σιμιγδάλι ανακατεμένο και το μπέικι και τα αμύγδαλα. Χτυπάω τα τρία ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύω απαλά με το μίγμα. Αρωματίζω με τα μυρωδικά. Αδειάζω σε ταψι 23cc. Βράζω πέντε λεπτά το σιρόπι. Βγάζω το γλυκό, το κόβω σε κομμάτια. Περιχύνω με σιρόπι, βάζω σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο και ξαναβάζω σε φούρνο οκτώ λεπτά.

Σάμαλι (2)

Δύο  φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό, δυόμισι φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό, ένα φλιτζάνι ζάχαρη, ένα φλιτζάνι νερό, ένα φλιτζάνι πορτοκάλι, ένα κουταλάκι αμμωνία, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μπέικι, μισό κουταλάκι μαστίχα.

Ανακατεύω τα σιμιγδάλια, το πορτοκαλόζουμο με τη ζάχαρη, την μαστίχα με λίγη ζάχαρη, την αμμωνία με μισό νερό, σόδα με το υπόλοιπο, ρίχνω και το μπέικι και ανακατεύω καλά. Όλα μαζί σε ένα ταψί ν=032, ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Το κόβω, το αφήνω να κρυώσει και μετά το περιχύνω με καυτό σιρόπι.

(τρία φλιτζάνια ζάχαρη, δύο νερό)

Κοτόπουλο με μπύρα

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το βάζουμε στο ταψί με το λάδι, ρίγανη, πιπέρι και ένα μπουκάλι μπύρα.

Γαύρος

Τον καθαρίζουμε τραβώ από το κεφάλι το κόκκαλο προς τα κάτω. Τον ξεπλένουμε ελαφρώς και στραγγίζουμε. Μετά βάζουμε σε ένα πιάτο σκόρδο και ένα ματσάκι μαϊντανό.

Αραδιάζουμε γαύρο ανοικτό με κοιλιά προς τα πάνω, αλάτι, μαιντανό, σκόρδο σε σειρές και αφού τελειώσουμε σκεπάζουμε μόνο με ξύδι (λευκό) και στο ψυγείο. Εναλλακτικά βάζουμε και λίγο καρότο σε φέτες, μια πιπεριά καυτερή και λίγο λάδι από πάνω.

Γαυρος με φρέσκο κρεμμυδάκι

Για ενάμιση κιλό γαύρο, δύο ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα, ένα κρεμμύδι μεγάλο ξερό, ρίγανη, αλάτι, καυτερή πιπεριά και μαύρο πιπέρι, Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και όλα τα υλικά συγχρόνως, αραδιάζουμε τον γαύρο από πάνω και μόλις βράσει λίγο ο γαύρος ρίχνουμε δύο λεμόνια και το σκεπάζουμε για να βράσει και να μείνει με το λάδι σε χαλαρή φωτιά.

Τορτίλιες

Κόβουμε πατάτες σε κύβους. Καυτό λάδι και τις τηγανίζουμε. Κόβουμε κρεμμύδι, μαϊντανό, πιπεριά πράσινη και κόκκινη. Μόλις ροδίσουν λίγο οι πατάτες, τα ρίχνουμε στις πατάτες και τα ροδίζουμε ελαφρώς. Σε ένα μπολ κτυπάμε 6-8 αυγά, τρείς με τέσσερεις φέτες κασέρι (κομμένο) και τυρί άσπρο και λίγο πιπέρι, αλάτι. Με το στραγγιστήρι βγάζουμε όλο το λάδι από τις πατάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ένα, ρίχνουμε αυγά και όταν ψηθούν από την μια πλευρά με ένα πιάτο το γυρνάμε από την άλλη.

Σαρλότ Μήλου

Μπισκότα σαβαγιάρ, ένα κιλό μήλα, τρία φύλλα ζελατίνης, τέσσερις κουταλιές ζάχαρη, λίγο γλυκό κρασί άσπρο.

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, κόβουμε σε φέτες, βράζουμε με το χυμό λεμονιού μέχρι να μαλακώσουν και τις περνάμε από το μίξερ να γίνουν χυλός. Όσο είναι ζεστά προσθέτουμε τη ζελατίνη που έχουμε διαλύσει σε κρύο νερό, το κρασί και την ζάχαρη. Στρώνουμε μια γέμιση μέχρι εκεί που τελειώνει το μπισκότο με πουρέ. Αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει και επαναλαμβάνουμε μια φορά ακόμη.

Στρούντελ μήλου

Για τη ζύμη: Τριακόσια πενήντα γραμμάρια άσπρο αλεύρι, 50 γραμμάρια βούτυρο, 1 αυγό, λίγο αλάτι, μισή κουταλιά ζάχαρη.

Γέμιση: 1 κιλό μήλα

120 γραμμάρια σταφίδα, 25 γρ. κουκουνάρι, 2 κουταλιές ψίχα ψωμιού τριμμένη κανέλα, γαρύφαλλο σε σκόνη και ξύσμα λεμονιού.

Βάζουμε μια λεκανίτσα τριακόσια γραμμάρια αλεύρι, ζάχαρη και λίγο αλάτι σε σχήμα λοφίσκου. Στο κέντρο ανοίγουμε ένα βαθούλωμα που αδειάζουμε το αυγό και το βούτυρο σε κομματάκια. Ζυμώνουμε δέκα λεπτά για να αποκτήσει ελαστικότητα κάνοντας μια μπάλα το ζυμάρι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χλιαρό νερό μια ώρα. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

Τα βάζουμε σε μπολ με σταφίδα – κουκουνάρια (ή καρύδια) το ξύσμα κανέλλα – γαρύφαλλο. Αφήνουμε το μείγμα για τριάντα λεπτά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα λεπτό τετράγωνο σχήμα. Πασπαλίζουμε με την ψίχα που έχει ροδίσει στο βούτυρο.

Αδειάζουμε στο φύλλο την γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και ψήνουμε στους 180ο για μια ώρα. Σερβίρουμε κρύο πασπαλισμένο με άχνη.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κρήτη – επιδοτήσεις: Τεράστιο “πετσόκομα” – Μόνο το 50% είδαν οι δικαιούχοι στο νησί

Μόλις το 50% συνολικού ποσού που έπρεπε να λάβουν, είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι…

2 mins ago

Δωρεά οργάνων: Μήνυμα από μια νέα γυναίκα που ζει χάρη σε 54χρονη γυναίκα που απεβίωσε στην Κρήτη

Το δικό της μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων δίνει- με αφορμή την 1η Νοεμβρίου που…

4 mins ago

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι του νησιού

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης εκφράζει την αλληλεγγύη της στους μελισσοκόμους του νησιού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν…

42 mins ago

Παιδικό εργαστήριο για το επάγγελμα του καραβομαραγκού στον Ρωσικό Στρατώνα του Δήμου Χανίων

Ο Ρωσικός Στρατώνας χώρος, που ανακατασκευάστηκε από τον Δήμο Χανίων με στόχο να φιλοξενεί δράσεις,…

49 mins ago

Διακεκριμένοι και με διεθνή αναγνώριση οι ομιλητές του CHOOSE GREECE – CHOOSE CRETE

Διακεκριμένοι και με διεθνή αναγνώριση οι ομιλητές του 2ου Συνέδριο «Choose Greece - Choose Crete»…

51 mins ago

This website uses cookies.