Μουσταλευριά παραδοσιακή
Παίρνουμε τον μούστο αμέσως μόλις πατηθούν τα σταφύλια και ρίχνουμε μέσα στάχτη. Περίπου 17 κιλά μούστος 1 κιλό στάχτη.
Τον αφήνουμε με την στάχτη 5-6 ώρες. (Τον κόβουν και με άσπρο χώμα αλλά δεν γίνεται πολύ νόστιμος). Τον βάζομε στη φωτιά και ξαφρίζουμε μια φορά και σε τακτικά διαστήματα τον ανακατεύουμε.
Τον βράζομε μέχρι να γλυκάνει Δοκιμάζομε να μην μας λιγομαριάζει αλλα να μην είναι και ξινός.
Τον σουρώνουμε σε τρυπητό με τουλπάνι, Αφήνομε να κρυώσει εντελώς και ξανά σουρώνουμε σε τρυπητό με βαμβάκι.
Μετράμε 5 μέρη μούστος 1 μέρος αλεύρι. Μέσα στο τσικάλι με τον μετρημένο μούστο βάζομε το τρυπητό και μέσα στο τρυπητό το μετρημένο αλεύρι και με ξύλινη κουτάλα διαλύομε το αλεύρι. Ο μούστος πρέπει να κρυώσει εντελώς για να διαλυθεί το αλεύρι και να μην σβολιάσει. Όταν διαλυθεί ρίχνομε από το τρυπητό το αλεύρι μέσα στο μούστο. Το βάζομε και ψήνομε μέχρι να δέσει. Δύο – τρείς βράσεις πριν το τέλος ρίχνομε μέσα 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα, 1 κουταλιά της σούπας όχι καλά γεμάτη, σχεδόν μισή γαρύφαλλο κοπανισμένο, 1 κουταλάκι του τσαγιού πιπέρι, 1 κουταλάκι του τσαγιού κύμινο κοπανισμένο, 1 κουταλιά κοφτή της σούπας μαστίχα.
Μια βράση πριν το τέλος ρίχνομε μέσα 1 κιλό αμύγδαλα κομμένα στη μέση ξεφλουδισμένα και καβουρντισμένα και μισό κιλό καρύδια χονδρά κομμένα.
Πασπαλίζουμε τις πιατέλες και τα πιάτα (στον πάτο) που θα βάλομε την μουσταλευριά με ελάχιστο πιπέρι , κανέλλα και σησάμι. Ρίχνομε από πάνω την μουσταλευριά και την πασπαλίζομε απ πάνω με κανέλλα και σησάμι. (Πρέπει να ψηθεί τόσο ώστε όταν κρυώσει εντελώς, να ξεκολλά απ’ το πιάτο και να κόβεται με το μαχαίρι)
Τριγωνάκια με αμύγδαλο
Μισό κιλό φύλλο, μισό κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα στο μπλέντερ, μισό κιλό ζάχαρη άχνη. Ένα αυγό μόνο το ασπράδι, μισό κρασοπότηρο νερό, δύο βανίλιες, άχνη για πασπάλισμα.
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα περνάμε από την μηχανή. Κατόπιν ρίχνουμε σε κατσαρόλα τα αμύγδαλα, την ζάχαρη, το ασπράδι, το νερό και τα αφήνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κόβουμε το φύλλο λωρίδες και το τυλίγουμε τριγωνάκι αφού λαδώσουμε πρώτα το φύλλο. Τα τοποθετούμε στο φούρνο. Τα αφήνουμε να ροδίσουν και μόλις τα βγάλουμε όπως είναι ζεστά τους βάζουμε από πάνω άχνη ζάχαρη.
Μανταρινάκι
Τριάντα μανταρίνια το φύλλο (χοντρόφλουδα), μισό κιλό αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα (ασπρισμένα), 750γρ. ζάχαρη (κοινή) τέσσερις κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη.
Ξεβράζουμε δύο φορές τα φύλλα του μανταρινιού (όχι πολύ μη φύγει το χρώμα τους) και μετά τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα αφήνουμε τέσσερις ώρες, μετά τα στραγγίζουμε σε πετσέτα. Τα αφήνουμε πάνω στην πετσέτα αρκετές ώρες. Κατόπιν τα περνάμε από την μηχανή του πουρέ και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την ζάχαρη και γυρίζουμε με το κουτάλι μέχρι να δέσουν ( όπως το χαλβά). Προς το τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα και την φρυγανιά. Τα κάνουμε στρογγυλά με λακκάκι τα κυλάμε στη ζάχαρη και καρφώνουμε φυλλαράκι μυρτιά.
Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα
Θα κόψω κολοκύθα και επειδή δεν καθαρίζεται εύκολα θα τη βράσω με τον εξωτερικό φλοιό αφού βεβαίως πλυθεί. Με ένα πιρούνι θα τσιτώσω την σάρκα της να είναι στητή.
Θα τη σουρώσω, θα τη λιώσω με πιρούνι. Θα προσθέσω μισό κιλό μυζήθρα, μισό κιλό φέτα, ένα τέταρτο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, δύο κουταλιές σούπας βούτυρο, 8 αυγά (εγώ βάζω 4), δυόσμο και 1 κουταλάκι κορν φλάο που θα το χτυπήσω με αυτά. Σφολιάτα πάνω και κάτω.
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.