Χταπόδι στα κάρβουνα μαριναρισμένο
Σιγοβράστε το χταπόδι χωρίς νερό γυρίζοντάς το συχνά. Θα βγάλει τα υγρά του. Μόλις κοκκινίσει κόψτε τα πλοκάμια. Τη φούσκα θα την γδάρετε και θα την κόψετε λωρίδες. Φτιάξτε τη μαρινάδα ανακατεύοντας 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, μισή φλυτζάνα λάδι, 3-4 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο, 3-4 κουταλιές μουστάρδα, μισή φλυτζάνα κόκκινο κρασί, πιπέρι και δύο κουταλιές σούπας ξηρό θυμάρι. Βάλτε το χταπόδι στη μαρινάδα και ανακατέψτε το καλά. Σκεπάστε και βάλτε στο ψυγείο το λιγότερο για μια νύχτα. Ετοιμάζετε τα κάρβουνα, το στραγγίζετε και το ψήνετε 10 λεπτά από κάθε μεριά. Σερβίρεται με την υπόλοιπη μαρινάδα σε μπώλ σαν σάλτσα.

Σαλάτα κοτόπουλο με φινόκιο κ.λπ.
Ανακατέψτε δύο κουταλιές σούπας ξύδι βαλσάμικο, δύο κουταλιές γλυκού μουστάρδα, μία κουταλιά γλυκού φρέσκο τριμμένο τζίτζερ, 4 κουταλιές λάδι, ένα κουταλάκι λεμόνι και το ξύσμα του, αλάτι, πιπέρι. Χτυπήστε τα υλικά με το σύρμα και δοκιμάστε. Πρέπει να έχει η σάλτσα έντονη γεύση. Αν θέλετε βάλτε και άλλο λεμόνι. Σε μεγάλη σαλατιέρα κόψτε σε ψιλά φετάκια δύο μικρές τρυφερές μαραθόριζες (φινόκιο) τρία μέτρα καρότα κομμένα στον κόφτη, μερικά φύλλα μαρούλι χοντροκομμένα ή σε λωρίδες, μισή φλυτζάνα μαϊντανό ψιλοκομμένο, 5-6 φύλλα φρέσκο δυόσμο ή μέντα κομμένα σε λεπτά λουριδάκια (με το ψαλίδι) τέσσερα φλυτζάνια ψαχνό από ψητό ή και βραστό κοτόπουλο κομμένο λουριδάκια, μισό φλυτζάνι αλατισμένα αράπικα φυστίκια χοντροκοπανισμένα. Περιχύστε με την σάλτσα που έχομε φτιάξει, ανακατέψτε καλά και πασπαλίστε με φυστίκια.

Κολιοί ριγανάτοι ή και ζαργάνες
Περίπου ένα κιλό κολιοί καθαρισμένοι, πλυμένοι και καλά στραγγισμένοι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μισό φλυτζανάκι λευκό κρασί ή νερό, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, χυμό από ένα λεμόνι, 1 κουταλιά σούπας αλεύρι, τρία τέταρτα φλυτζανιού λάδι, ρίγανη. Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε πυρέξ βάζομε τα ψάρια αφού τα αλατίσομε και βάλομε μπόλικο πιπέρι εξωτερικά και στην κοιλιά. Το ένα ψάρι δίπλα στ’ άλλο. Όχι από πάνω. Πασπαλίζομε με το σκόρδο, βάζομε και στην κοιλιά τους. Προσθέτομε το κρασί ή το νερό, στο χυμό λεμονιού διαλύομε το αλεύρι. Ανακατεύομε με το λάδι και τη ρίγανη και περιχύνομε τα ψάρια. Περίπου δέκα λεπτά ψήσιμο.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται μόνο γρηγορότερη προσβολή των πύρινων…

13 mins ago

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα τη νύχτα. Ο…

2 hours ago

Ουκρανία: Αρθρο-κόλαφος πρώην αξιωματούχου των ΗΠΑ για τους «αέναους πολέμους μας»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος αντιπροσώπων που δικαιολογείται ως μια προσπάθεια «αποδυνάμωσης και απομόνωσης» της…

2 hours ago

Έγραψε τον λειτουργικό ορισμό του “αντισημιτισμού” – Τώρα λέει ότι ο όρος εργαλοποιείται

Ο δικηγόρος Kenneth Stern έγραψε τον λειτουργικό ορισμό του "αντισημιτισμού", ο οποίος τώρα πιστεύει ότι…

2 hours ago

Γερμανική Κατοχή: Ο «Ποντικοβασίλης» – Κάμποι Κυδωνίας, 7 Μαΐου 1944

Του Μιχαήλ Κατσανεβάκη * Θα δανειστούμε μερικούς στοίχους από το ιστορικό δημοτικό τραγούδι, του Ποντικάκη…

3 hours ago

“… μα φέρανε τους Γερμανούς οι προδότες”: Τα γεγονότα της 8 Μαίου 1944 και η εκτέλεση 37 αγωνιστών από τους Κάμπους Κεραμιών

Τα γεγονότα στους Κάμπους στις 8 Μάη του 1941 είχε καταγράψει και ο Νίκος Καζαντζάκης…

3 hours ago

This website uses cookies.