Τρίβουμε στον τρίφτη την κολοκύθα από βραδύς. Την τρίβομε με αλάτι και την βάζουμε σε σουρωτό. Την στύβουμε καλά βάζουμε ρύζι, άψητο, περίπου ένα φλιτζάνι του καφέ, ψιλοκόβουμε δυόσμο, βάζουμε την ανάλογη με το μείγμα μυζήθρα ξύνουμε κρεμμύδια προσθέτουμε λάδι και πιπέρι.
Ανοίγουμε φύλλο λεπτό με αλεύρι, αλάτι, νερό χλιαρό και λάδι λίγο. Το κόβουμε σε λωρίδες. Βάζουμε κατά μήκος της λωρίδας μείγμα και το κλείνουμε σε ένα μακρουλό ρολό. Το βάζουμε στο λαδωμένο ταψί αρχίζοντας από την μία μερίδα και τυλίγουμε γύρω – γύρω σαν σαλιγκάρι. Από πάνω αυγώνουμε ή λαδώνουμε, σισαμώνουμε και φουρνίζουμε.
Κατσίκι με μάραθα
Παίρνουμε μάραθα, τα γουλάκια από τις καρδούλες. Όχι τα γένια γιατί γίνονται σαν στουπιά. Βάζουμε λάδι και κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Ρίχνουμε το κρέας κομμένο κομμάτια και το τσιγαρίζουμε λίγο. Ρίχνουμε τα γουλάκια απ’ τα μάραθα να τσιγαριστούν μαζί. Μετά από λίγο προσθέτουμε μια φλιτζάνα νερό και ψήνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να ψηθούν. Δοκιμάζουμε το αλάτι αν χρειάζεται κι άλλο. Βάζουμε πιπέρι.
Όταν ψηθεί ή του ρίχνουμε στο τέλος λεμόνι ή αν μας αρέσει το αυγοκόβουμε όπως το φρικασέ. Αλλά και σκέτο είναι ωραίο.
Χταπόδι πικάντικο
Το βράζω με πολύ λίγο νερό. Μετά το κόβω σε κομματάκια, βάζω σε μία κατσαρόλα λίγο λάδι, κρεμμύδι, το καβουρδίζω, ρίχνω χταπόδι, σάλτσα ντομάτα, καυτερή πράσινη πιπεριά, κόκκινη πιπεριά, ρίγανη μουστάρδα και βράζω.
Μηλόπιτα κέικ
Μία κούπα σπορέλαιο ή ραφινέ, μιάμιση κούπα ζάχαρη. Τρεις κούπες αλεύρι και ένα μπέικι. Τέσσερα αυγά, ένα κουταλάκι κανέλα συν ένα γαρύφαλλο σκόνη, μία κούπα καρύδια χοντροκομμένα, μία κούπα σταφίδες, τέσσερα μήλα κομμένα σε χοντρά κομμάτια και τα ραντίζω με κονιάκ.
Χτυπάω τα υλικά σε κέικ, το αδειάζω σε μία λεκάνη και προσθέτω τα καρύδια, σταφίδες και μήλα. Αδειάζω σε λαδωμένο ταψί, ψήσιμο στους 180 βαθμούς.
Μηλόπιτα
Παντεσπάνι: Τέσσερα αυγά, τρία φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη, τέσσερα φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μία βανίλια. Στον πάτο του ταψιού βάζω τρία τέταρτα του βιτάμ και το βάζω στον φούρνο να λιώσει. Ρίχνω ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Καθαρίζω μήλα τέσσερα και τα κόβω ροδέλα στρογγυλές. Ρίχνω καρύδια, κανέλλα και τρίβω στον ρεντέ άλλα δύο μήλα για να σκεπάσει όλο το ταψί. Ρίχνω δύο κουταλιές κονιάκ και τέλος το παντεσπάνι. Ψήσιμο μία ώρα στους 180 βαθμούς. Όταν κρυώσει το αναποδογυρίζουμε.
Μελιτζανόπιτα
Ένα κιλό μελιτζάνες, μισό κιλό κιμά μαγειρεμένο όπως για τα μακαρόνια. Δεκαπέντε φύλλα μπακλαβά.
Μπεσαμέλ: Δύο κουταλιές σούπας βούτυρο αδιάλυτο, ένα κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, τέσσερα αυγά, μία φλιτζάνα τυρί τριμμένο. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το έξω φλούδι, τις βράζουμε λίγο, τις τραβάμε, τις λιώνουμε με πιρούνι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε τα υλικά (μελιτζάνες – κιμά – μπεσαμέλ).
Βουτυρώνουμε ένα – ένα φύλλο πέντε φύλλα, βάζουμε τη γέμιση και φτιάχνουμε τρία ρολά με τη γέμιση που έχουμε. Τα βάζουμε προσεκτικά στο ταψί και πάλι τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε ελαφρά χωρίς να κοκκινίσει το φύλλο γιατί στο κόψιμο θρυμματίζεται.
Μανιταρόπιτα
Ένα φύλλο σφολιάτα, δέκα φέτες ζαμπόν, εκατόν πενήντα γραμμάρια ένταμ, εκατόν πενήντα γραμμάρια τυρί κασέρι, εκατόν πενήντα γραμμάρια μοτσαρέλα, ένα μεγάλο κουτί μανιτάρια, μία κρέμα γάλακτος μεσαία, δύο κρόκοι αυγών, αλάτι – πιπέρι, λίγο βούτυρο.
Βουτυρώνουμε το πυρέξ και στρώνουμε την σφολιάτα. Από πάνω ζαμπόν, τυρί ξυσμένο, σοτάρουμε τα μανιτάρια δέκα λεπτά περίπου με ένα μικρό μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και με λίγο βούτυρο. Το στρώνουμε πάνω από τα τυριά, χτυπάμε την κρέμα μαζί με τους κρόκους, βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, περιχύνουμε στο πυρέξ και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς 45 λεπτά.
Πρασοτυρόπιτα
Ανοίγουμε φύλλο χονδρούτσικο με αλεύρι, λίγο αλάτι, λίγο λάδι και νερό ή φτιάχνουμε σφολιάτα ή την αγοράζουμε. Πάνω – κάτω φύλλο.
Γέμιση: δύο κιλά πράσα ψιλοκομμένα μέχρι την αρχή του πρασίνου. Ένα ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος. Επτακόσια πενήντα γραμμάρια φέτα τριμμένη. Ένα κουτί γιαούρτι στραγγιστό, 70 γραμμάρια βούτυρο, πέντε αυγά, αλάτι – πιπέρι. Αχνίζουμε τα πράσα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ροδίσουν. Τα στραγγίσουμε καλά προσθέτουμε το βούτυρο, το άνηθο, ανακατώνουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Πάνω – κάτω φύλλο. Λαδώνουμε τα πάνω φύλλα, χαράζουμε, σισαμώνουμε και φουρνίζουμε.
Τυρόπιτα
700 γρ. φέτα, εκατό πενήντα γρ. γραβιέρα, μισή δόση μπεσαμέλ, 5 αυγά, 7-8 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα, ένα – ένα κάτω στη μέση η γέμιση άλλα τόσα φύλλα πάνω. Ραντίζουμε με βούτυρο λιωμένο και λίγες σταγόνες νερό. Χαράζουμε, φουρνίζουμε.
Αυγό, σισάμι.
Εε, σπανακόπιτα δεν σας γράφω, θα ξέρετε όλες να φτιάχνετε.
Πιπερόπιτα
Παίρνομε περίπου δέκα πιπεριές διαφορετικά είδη, τρία κρεμμύδια, ένα με δύο πράσα, τρία αυγά, λίγη μυζήθρα και φέτα, δύο σφολιάτες. Κόβουμε τις πιπεριές και τα πράσα ροδέλες. Τα σοτάρουμε λίγο, τα ανακατεύουμε όλα μαζί, στρώνουμε το φύλλο. Από κάτω ρίχνουμε με τρυπητή κουτάλα, τη γέμιση από πάνω το άλλο φύλλο. Λαδώνουμε, σισάμι και φουρνίζουμε.
Λουκανικόπιτα
Στρώνουμε διπλό τρία φύλλα κρούστας στο πυρέξ.
Βάζουμε κέτσαπ, μουστάρδα, κομμένα λουκάνικα και λίγο ψημένα στο τηγάνι κομματάκια ζαμπόν, τυρί τριμμένο, πιπεριά ντομάτα, από πάνω τυρί του τοστ και δύο φύλλα διπλά. Χτυπάμε τρία τέσσερα αυγά και μιάμιση φλυτζάνα γάλα το περιχύνουμε και το αφήνουμε μιάμιση ώρα να τραβήξει και το φουρνίζουμε.
Εκθεση κεραμικής διοργανώνει, το Κύτταρο Χαλέπας μαζί με το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και το…
Η δημοτική παράταξη “Αλλάζουμε τον Αποκόρωνα” εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για το…
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας έντονα πιέσεις και εκβιασμούς από στελέχη…
Η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, συμμετείχε στην 71η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στο…
Στην παρουσίαση του βιβλίου «Πρώτη φορά Αριστερά - Αντιθέσεις, αντιφάσεις, εσωτερικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1974-1990»…
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…
This website uses cookies.