Αντιδρούν οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων και Ρεθύμνου σε αυτό που αντιμετωπίζουν ως προσπάθεια “ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης” και συμπαραστέκονται στους δύο γιατρούς που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως σχετικά με την υπόθεση της Στέλλας Ακουμιανάκη.
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:
Αυτές τις μέρες δικάζονται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων δυο ειδικευόμενοι γιατροί για την υπόθεση της 16χρονης Σ.Α. που βρήκε τραγικό θάνατο μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως. Για το τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου το Μεγάλο Σάββατο του 2011, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπάθειά μας προς την οικογένεια της άτυχης 16χρονης.
Από την άλλη θεωρούμε άδικο να ποινικοποιείται η ιατρική πράξη και να οδηγούνται στο εδώλιο συνάδελφοι που αποδεδειγμένα έκαναν ό,τι κρίνεται επιστημονικά σωστό για να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό οξείας μέθης αφού σκοπίμως δεν είχαν ενημερωθεί για το ιστορικό της άτυχης κοπέλας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί και ειδικά οι ειδικευόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, και ιδίως στο υποβαθμισμένο νοσοκομείο Ρεθύμνου, καταβάλλουν μεγάλο αγώνα όλα αυτά τα χρόνια για να κρατήσουν όρθια την 24ωρη εφημερία με μεγάλο προσωπικό κόστος.
Η αναζήτηση ενόχων μεταξύ των εργαζόμενων στα νοσοκομεία δεν ωφελεί κανένα, πρώτα απ΄όλα τους ίδιους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη πιο πολύ από ποτέ τα δημόσια νοσοκομεία και τους λειτουργούς της Δημόσιας Υγείας.
Η ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης θα οδηγήσει σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας τα νοσηλευτικά ιδρύματα με φοβισμένους γιατρούς και νοσηλευτές και ζημιωμένους ασθενείς.
Για τον λόγο αυτό ζητάμε την αθώωση των δυο συναδέλφων και την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία.
Αποφασίζουμε στάση εργασίας την Πέμπτη 26/2/15 από τις 11 π.μ. εως την λήξη του πρωινού ωραρίου και συγκέντρωση συμπαράστασης στο χώρο του δικαστηρίου στις 12μ.μ.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Το νήμα της ζωής της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη κόπηκε βίαια τη νύχτα της Ανάστασης του 2011, όταν μια αθώα βόλτα με τον 17χρονο κολλητό της κι έναν 23χρονο φίλο του κατέληξε σε ανείπωτη τραγωδία. Οι δύο νεαροί, αφού πρώτα είχαν διασκεδάσει με τη μαθήτρια σε μπαρ του Ρεθύμνου καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, στη συνέχεια φέρεται να την οδήγησαν σε ερημική τοποθεσία όπου κι επιχείρησαν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- να ασελγήσουν σε βάρος της.
Συγκεκριμένα, οι δύο κατηγορούμενοι σε διάστημα μισής ώρας τής έδωσαν να πιει περισσότερο από μισό μπουκάλι ουίσκι και όταν πλέον το κορίτσι ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν σεξουαλικά.
Οταν όμως η κοπέλα έχασε εντελώς τις αισθήσεις της, οι δύο φερόμενοι ως δράστες τη μετέφεραν πανικόβλητοι στο νοσοκομείο.
Καθοριστικό ρόλο στη λάθος διάγνωση των γιατρών που κόστισε τη ζωή της Στέλλας έπαιξε, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «η εγκληματική συμπεριφορά των δύο νεαρών κατηγορουμένων, διότι απέκρυψαν από τον ιατρό που παρέλαβε την ανήλικη ότι η τελευταία είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ εντός ελάχιστων λεπτών κι έπειτα από πολυήμερη αυστηρή νηστεία και του παρουσίασαν το περιστατικό ως ένα σύνηθες συμβάν μέθης, ύστερα από μικρή κατανάλωση οινοπνεύματος, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης της ανήλικης σε νυχτερινά κλαμπ του Ρεθύμνου».
Οπως σημειώνουν οι δικαστές, οι νεαροί, παρά το γεγονός ότι έβλεπαν ότι η κατάσταση της Στέλλας δεν βελτιωνόταν, εξακολουθούσαν επί ώρες να αποκρύπτουν την αλήθεια από τους γιατρούς και από τους νοσηλευτές, ενώ δεν ειδοποίησαν καν τους γονείς της.
«Οι κατηγορούμενοι, στερούμενοι ηθικών αξιών και αναστολών, παρέσυραν με δόλο την άνω ανήλικη και εντέλει συνέβαλαν στον θάνατό της» αναφέρει χαρακτηριστικά το παραπεμπτικό βούλευμα.
Αναφορικά με τις ποινικές ευθύνες των γιατρών, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επισημαίνει -επικαλούμενο την ιατροδικαστική γνωμοδότηση- ότι «στο κορίτσι χορηγήθηκε αρχικά ορός γλυκόζης, χωρίς να ελεγχθούν τα επίπεδα στον οργανισμό του, η οποία προκάλεσε μεταβολική οξέωση, κατάσταση που προϋπήρχε λόγω της αιθανόλης που επιβάρυνε την καρδιακή λειτουργία και το εγκεφαλικό οίδημα».
Μάλιστα, ο ειδικευόμενος γιατρός που ανέλαβε πρώτος το περιστατικό «υποτίμησε το συμβάν, παραβλέποντας τη μικρή ηλικία, το φύλο, το βάρος και σωματότυπο της ασθενούς (σ.σ.: είχε ύψος 1,50 μ. και ζύγιζε 45 κιλά) και το γεγονός ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ με άδειο στομάχι, και το αντιμετώπισε ως περίπτωση μέθης ρουτίνας, τοποθετώντας τη Στέλλα στον διάδρομο».
Για τον δεύτερο γιατρό, το Συμβούλιο έκρινε πως για πρώτη φορά επισκέφθηκε την ασθενή στις 6.05 π.μ., δηλαδή μιάμιση ώρα μετά τη διακομιδή της κοπέλας στο νοσοκομείο και «παρά το γεγονός ότι δεν διαπίστωσε καμία βελτίωση της υγείας της, δεν θορυβήθηκε και δεν κάλεσε την εφημερεύουσα ειδικευμένη και σαφώς πιο έμπειρη ιατρό, παραλείποντας επίσης να ενημερώσει για το ιατρικό περιστατικό την επόμενη εφημερεύουσα ειδικευόμενη ιατρό, αλλά έδωσε την εντολή στη νοσηλεύτρια να χορηγήσει δεύτερο ορό γλυκόζης».
Στην Κρήτη θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, ο Αρχηγός…
Τη συμφωνία για την διάθεση του 20% των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης…
Υλοποιήθηκε από την Τράπεζα Ελλάδας το αίτημα του Δήμου Πλατανιά για την έκδοση Ασημένιου Συλλεκτικού…
Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλος Πολάκης υλοποίησε με επιτυχία χθες Πέμπτη 21 Νοεμβρίου το…
Ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τύχη των…
Η Συνέλευση Αρμένων για τις Πηγές πανηγυρίζει μια σημαντική νίκη. Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών…
This website uses cookies.