ΕΛΛΑΔΑ

Στέφανος Κασσελάκης στο Mega μετά τη νίκη της Αριστεράς στη Γαλλία: «Να ανοίξουμε τη συζήτηση της σύγκλισης – Θα απευθυνθώ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστούμε»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης παραχωρεί συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

O αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε πολλά θέματα της επικαιροτητας. Μεταξυ άλλων είπε:

Για αποτελέσματα στις γαλλικές εκλογές:

Να δούμε τι θα γίνει στο τέλος. Η Αριστερά έχει πλέον τη μεγαλύτερη επιρροή εκεί κι αυτό είναι θετικό. Να υπενθυμίσουμε ποιο ακριβώς είναι το εκλογικό σύστημα στη Γαλλία. Έχουμε τεράστιες διαφορές σε σχέση με την Ελλάδα. Θα είχαμε 89 μονοεδρικές περιφέρειες. Ενδεχομένως να είχαμε και εδώ σύγκλιση των δυνάμεων.

Εμείς έχουμε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών στην Αθήνα, καταφέραμε να κερδίσουμε τον κ. Μπακογιάννη. Η σύγκλιση είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά, στη βάση των προγραμμάτων.

Για το αν είναι ώρα για συγκλίσεις:

Να ανοίξουμε τη συζήτηση της σύγκλισης. Είπα ότι στις επόμενες προτάσεις νόμου, στο ζήτημα των υπερκερδών των τραπεζών, θα απευθυνθώ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστούμε και να τις βελτιώσουμε.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει δουλέψει στην πραγματική οικονομία. Όποιος έχει ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο πρέπει να έχει εμπειρία στην οικονομία. Πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει να παίρνει ρίσκο.

Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στις τράπεζες. Πρέπει να γίνει κάτι.

Για το τι θα έκανε ο ίδιος για τις τράπεζες:

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν ρεκόρ κερδών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να περάσουν το κατώφλι των τραπεζών.

Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Αν το 90% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, τότε δεν ισχύει το αφήγημα περί ανάπτυξης. Είναι ανεπίτρεπτο το χρέος της ΝΔ να αυξάνεται κάθε χρόνο και να χάνονται τόσα σπίτια.

Για τα χρέη του ΣΥΡΙΖΑ:

Έχουμε χρέη σε προμηθευτές, όχι στις τράπεζες. Η ΝΔ γιατί δεν παρουσιάζει τη ρύθμιση των χρεών. Και για τους βουλευτές. Έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία. Η ΝΔ το απορρίπτει.

Για την οικονομική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ:

Εδώ και μήνες το έχουμε βρει μπροστά μας. Γι’ αυτό και δάνεισα για το δώρο Χριστουγέννων. Το πλαίσιο αυτό έχει γίνει ασφυκτικό.

Για την «Αυγή»:

Έχουμε βρει μια επικοινωνία που πρέπει να διέπει αυτή την κατάσταση. Η οικονομική επιτροπή θα παρουσιάσει μια ανάλυση.

Το είχαμε συζητήσει τον Απρίλιο στο Εκτελεστικό Γραφείο. Είναι ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πολλές φορές. Απλά δεν εφαρμόστηκαν οι σκέψεις και οι αποφάσεις από την προηγούμενη ηγεσία.

Κατηγορούμε για ό,τι κάνω ή ό,τι δεν κάνω. Εκπροσωπώ τον βασικό μέτοχο των δύο εταιρειών. Δεν είναι δική μου ευθύνη. Καταλαβαίνω το πολιτικό παράγοντα και τον ανθρώπινο. Θα ξέρουν οι εργαζόμενοι τι θα γίνει. Περιμένω κι από αυτούς προτάσεις.

Για το αν έχει βρει χρήματα που δίνονταν σε τρολ:

Όχι δεν έχω βρει κάτι τέτοιο. Από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά σίγουρα δεν υπάρχουν κονδύλια που πάνε σε τρολ. Δεν έχουμε καλά καλά χρήματα να πληρώσουμε στους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Για την Κεντρική Επιτροπή και το αν είναι απέναντι στην παλιά «φρουρά» του Τσίπρα:

Δεν υπάρχει διαμάχη. Εγώ έκανα τον ερωτηματολόγιο που προκάλεσε αντιδράσεις. Να μην μπερδεύουμε ποια είναι η προσέγγισή μου. Πρέπει να γίνει καταστατικό συνέδριο. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται σκέψη και ανάλυση των ιδεών. Αυτά που είπα στην ομιλία μου ήταν ιδέες. Είπα ότι μπορεί να αλλάξω τη γνώμη μου. Προκάλεσε μια θετική αναστάτωση στην αίθουσα. Στις ευρωεκλογές είχαμε μια μεγάλη αποχή. Στη Γαλλία συμμετείχαν απέναντι στην ακροδεξιά. Μπορεί να ενεργοποιηθεί η κοινωνία.

Για το αν θα υπάρξουν διαγραφές:

Η θέση της ΚΕ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόεδρο με κανονική θητεία. Αν κάποιος λέει ότι ο Χ πρόεδρος δεν πρέπει να είναι πρόεδρος, δεν συνάδει με την απόφαση. Να εκφράσει μια αντίθετη άποψη, αλλά υπάρχει απόφαση από την ΚΕ.

Για κάποια στελέχη που στοχοποιούνται, όπως η κ. Νοτοπούλου και ο κ. Ζαχαριάδης:

Δεν προέρχεται αυτό το κέντρο από μένα. Τον κ. Ζαχαριάδη τον στήριξα και έκανα ό,τι μπορούσα. Τον στηρίζω. Στηρίζω όλα τα στελέχη.

Για τους κ.κ. Γ. Τσίπρα και Θεοχαρόπουλο:

Δεν ισχύουν αυτά που γράφονται. Στην πρώτη περίπτωση ήταν διαδικαστικό θέμα. Στη δεύτερη οι βουλευτές θέλουν να έχουν επιστημονικούς συνεργάτες. Δεν στοχοποιώ κανέναν. Το κάθε μέλος του κόμματος μπορεί να προσφέρει κάτι.

Για το αν τον υπομονεύει ο Αλέξης Τσίπρας:

Δεν υπάρχει ανάγκη να αναφερθώ σε αυτό. Πρέπει όλα τα στελέχη να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί οποιασδήποτε συνεννόησης. Θέλω να μπορούν να κρίνονται όλοι. Δεν θέλω να πω περισσότερες λεπτομέρειες.

Για το αν θα έχει θέση ο Αλέξης Τσίπρας μετά το Συνέδριο:

Προφανώς και έχει θέση. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρόσφερε πάρα πολλά. Μπήκα σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μπήκαμε όχι για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, μπήκαμε να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα δυνατό αυτόνομο κόμμα. Να συνεργαστούμε σε μία αλλαγή νόμου, σε μια τροπολογία. Και τα στελέχη των δύο κομμάτων να πούμε μια συγγνώμη για τα όσα έχουν ειπωθεί εκατέρωθεν από παλιότερες εποχές. Δεν νομίζω ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προσωπικό θέμα μαζί μου. Ο κόσμος που αγωνίζεται στον στίβο της πολιτικής έχει μνήμη. Αυτά πρέπει να τα λύσουμε.

Για το αν θα πουληθεί ή ενοικιαστεί το κτήριο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ:

Όχι δεν ισχύει. Θα κάνουμε πολλά πράγματα από εδώ και πέρα. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που θα στηρίξουνε την οικονομική ανάρρωση του κόμματος. Δεν επιθυμώ να φύγουμε από την Κουμουνδούρου. Μου αρέσει αυτή η ιστορική περιοχή.

Για το ΕΣΥ:

Λέει προτεραιότητα η Υγεία. 5 χρόνια τι κάνει; Το ΕΣΥ είναι μια τεράστια προτεραιότητα.

Για τον επικείμενο γάμο του με τον Τάιλερ ΜακΜπεθ:

Θα έρθουν οι οικογένειές μας από την Αμερική και θα έχουμε μια λιτή τελετή. Δεν θα δούμε στελέχη και βουλευτές. Θα γίνει τέλος Αυγούστου. Θα είναι ένα ευχάριστο και λιτό σαββατοκύριακο.

Τι είχε προηγηθεί

Στη δήλωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη νίκη της Αριστεράς στη Γαλλία, που μιλά για συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων «από κάτω» και όχι με «συμφωνίες κορυφής», με ηγετικό τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε καταρχάς, σε «λαϊκό μέτωπο επιβεβλημένο από την κοινωνία» και μίλησε στη συνέχεια για ιστορική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων. Μία μέρα πριν, πάντως, στην εισηγητική του ομιλία είχε «γειώσει» το γαλλικό «πείραμα» λέγοντας ότι οι «απλές συγκολλήσεις» δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά και δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την ακροδεξιά. «Ακόμη και στη Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%» είπε επιπλέον.

Μετά το αποτέλεσμα έδειξε σχεδόν να προσέρχεται στην άποψη που κατεξοχήν υπερασπίζεται η μειοψηφία του κόμματος, ότι το μοντέλο της Γαλλίας είναι παράδειγμα και για τις εγχώριες προοδευτικές δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του σημείωσε:

«Σήμερα ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο. Στάθηκε απέναντι στο τέρας της Ακροδεξιάς και τον απαξιωμένο νεοφιλελευθερισμό. Με ένα λαϊκό μέτωπο επιβεβλημένο από την κοινωνία για να αντιπαρατεθεί με το μίσος και την οπισθοδρόμηση. Με τη σύγχρονη Αριστερά στην πρώτη γραμμή της Δημοκρατίας. Με την ιστορική τους νίκη, οι προοδευτικές δυνάμεις στη Γαλλία κατάφεραν να εκφράσουν τα «θέλω» του μέσου Γάλλου πολίτη. Παρά τις σοβαρές μεταξύ τους διαφωνίες, οι γαλλικές προοδευτικές δυνάμεις συμφώνησαν σε βασικά ζητήματα που αφορούν την ανάσχεση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης, την προστασία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, και την επίλυση του Παλαιστινιακού. Έτσι κατάφεραν να επικρατήσουν ενάντια στην ατζέντα της μισαλλοδοξίας, του αντιευρωπαϊσμού και του απομονωτισμού της Ακροδεξιάς».

Ακολούθως κάνει παραλληλισμό με τα ελληνικά πράγματα υποστηρίζοντας: «Ταυτόχρονα έδειξαν ότι πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι για να συμφωνήσουμε στην εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η καταστροφή του Ε.Σ.Υ., η μη λειτουργία του κράτους δικαίου. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να παραμερίσουμε τις επιμέρους διαφορές μας».

Κλείνοντας υπογραμμίζει: «Σήμερα οι Γάλλοι πολίτες ‘ουρλιάζουν’. Η Ελπίδα και η Αλλαγή δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα. Να τους ακούσουμε. Και να μην τους απογοητέψουμε στην πράξη από εδώ και πέρα».

Ομοβροντία… πανηγυρισμών

Με χωριστές, δικές τους αναρτήσεις, στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Κώστας Ζαχαριάδης και άλλοι, χαιρέτισαν ενθουσιωδώς το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα που αναδεικνύει είναι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος είναι υπέρ των συγκλίσεων αλλά τηρεί μια πιο ενδιάμεση στάση – γέφυρα με τον Κασσελάκη, χαιρέτισε το αποτέλεσμα: «(…) με την αυτοτέλεια των κομμάτων, με την ώθηση της βάσης, μπορούμε να το κάνουμε κι εδώ» έγραψε μεταξύ άλλων.

Ως επιβεβαίωση είδε το αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε ανάρτησή του μεταξύ άλλων σημείωσε, παραπέμποντας στα όσα είχε πει και στο συνέδριο του Ινστιτούτου του, «όταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το “εγώ” αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το “εμείς” και το “μαζί”, τότε μπορούν». Tο επόμενο μεγάλο βήμα, τόνισε, είναι η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης αλλά αν συνεχίσει να επικρατεί το εμείς και παραμεριστούν τα εγώ, και αυτό είναι εφικτό». Μίλησε τέλος για «γαλλικό μάθημα» το οποίο αφορά και την Ελλάδα.

Πιθανόν η Γαλλία, να προξενήσει και νέο γύρο αντιπαράθεσης καθώς στην Κεντρική Επιτροπή οι διαφωνούντες ανέδειξαν ως κύρια διαχωριστική γραμμή το θέμα της κεντροαριστεράς ζητώντας εσωτερικό δημοψήφισμα εδώ και τώρα, με τον Κασσελάκη να παραπέμπει το θέμα για αποφάσεις στο Συνέδριο, μένοντας στην γραμμή συγκλίσεις από τα κάτω προς τα πάνω με αφετηρία τη Βουλή και την κοινωνία.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γκλέτσος – «Ο Κασσελάκης δεν είχε κάνει ούτε θαλαμοφύλακας και τον βάλαμε στρατηγό»

Την υποψηφιότητα του συνοδευόμενη από 32 υπογραφές κατέθεσε ο Απόστολος Γκλέτσος κατά την διάρκεια της…

14 hours ago

ΠΑΣΟΚ: Ζητείται ελπίς

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν το ζωηρό ενδιαφέρον της κοινωνίας,…

15 hours ago

Τέμπη: Sold out η συναυλία στη μνήμη των θυμάτων

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τη συναυλία της προσεχούς Παρασκευής (11/10) στο Καλλιμάρμαρο που είναι αφιερωμένη στα θύματα της τραγωδίας…

15 hours ago

Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΝΕ Χανίων του ΠΑΣΟΚ τα εκλογικά κέντρα που θα μπορούν να…

15 hours ago

Πολάκης: Να ξεφύγουμε από τη μικροπρέπεια των καταγγελιών και να κάνουμε προγραμματικό διάλογο

«Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί από διάφορους, να…

15 hours ago

Γεωργόπουλος: Ο Κασσελάκης μου ζήτησε να υποθηκεύσω το κτίριο της Κουμουνδούρου

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος ο οποίος μιλώντας στο ATTICA…

15 hours ago

This website uses cookies.