Πρόκειται για συμβάσεις που αφορούν στην ανάπτυξη δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, τη λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου, την εκμάθηση συνταγών μαγειρικής, αρτοποιίας, τους τρόπους για υγιεινή κρητική διατροφή με ορθή χρήση προϊόντων του Προγράμματος, που θα υλοποιηθεί από το ΕΛΜΕΠΑ μέχρι τις 31/12/2020.
Η δεύτερη σύμβαση, που θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αφορά ενημέρωση για τους κινδύνους της υγείας των ωφελουμένων από την κατανάλωση του οινοπνεύματος, παρεμβάσεις για μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου των ωφελουμένων, ενημέρωση για τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και παρέμβαση για τη μείωσή τους, ενημέρωση για τους κινδύνους του καπνίσματος και παρεμβάσεις για τη μείωση του καπνίσματος.
«Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα μέτρα που θα υλοποιηθούν και πρωτοπόρα σε όλο το πρόγραμμα και αφορούν, όσον αφορά το ΕΛΜΕΠΑ, συμβουλές που έχουν να κάνουν με την ψυχοκοινωνική στήριξη, το κοινωνικό φροντιστήριο, συμβουλές για υγιεινή Κρητική διατροφή, και αξιοποίηση των τροφίμων που θα πάρουν οι ωφελούμενοι από το ΤΕΒΑ», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας-Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.
Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης όπως είπε: «οι δράσεις αυτές έχουν να κάνουν με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, για σημαντικά θέματα υγείας και συγκεκριμένα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, το κάπνισμα και τις συνέπειες του, το αλκοόλ με τις συνέπειες του, και τα χρόνια νοσήματα του πεπτικού συστήματος. Είναι πρωτοπόρα μέτρα στο πλαίσιο υλοποίησης του ΤΕΒΑ στην Ελλάδα με στόχο την προάσπιση της υγείας και αγωγής των ωφελουμένων».
Οι παραπάνω συμβάσεις θα υλοποιηθούν παράλληλα με τη διάθεση προϊόντων που θα γίνονται από την Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης στους ωφελούμενους του Προγράμματος για την περίοδο 2018-2020.
Τα συνοδευτικά μέτρα, τα οποία συμπληρώνουν τη διάθεση τροφίμων και αγαθών στους ωφελούμενους του προγράμματος, συντελούν σύμφωνα με τα στελέχη της περιφέρειας, σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια στήριξης απόρων ατόμων δικαιούχων του προγράμματος έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να έχουν την ανάλογη ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλές για την πρόληψη συνήθεις ασθενειών που προκύπτουν από συγκεκριμένες συμπεριφορές τρόπου ζωής και να τους προτρέψει – ενθαρρύνει να λάβουν αποφάσεις για την υιοθέτηση μιας άλλης συμπεριφοράς με αλλαγές στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής, μέσω ψυχοδραστικών προσεγγίσεων.
Στο μεταξύ στο Ρέθυμνο ξεκίνησε να υλοποιείται πρόγραμμα εκμάθησης γραφής και ανάγνωσης με το σύστημα Braille που αφορά άτομα με αναπηρία όρασης, από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών σε συνεργασία με το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ρεθύμνης. Πρόκειται για πρόγραμμα, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη δυτική Κρήτη στο πλαίσιο υποστήριξης δράσεων από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης που διευκολύνουν την καθημερινότητα και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής ανθρώπων με Αναπηρία. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από το Ρέθυμνο και τα Χανιά και είναι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπαιδευτικοί και άτομα με προβλήματα όρασης.