Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Η άμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές και λείπει από τη σχετική συζήτηση είναι η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που περνά αθέατη σχεδόν από δίπλα μας εδώ και δεκαετίες, με συνέπειες τόσο ολέθριες για την υγεία που θίγουν και την ίδια την επιβίωσή μας. Αυτές, τις ορατές και μη πλευρές της ιδιωτικοποίησης του νερού, θα αναδείξουμε μέσα από το νέο μας ντοκιμαντέρ.
Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο) θα δούμε ότι ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας. Ο ίδιος ο τίτλος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται ακριβώς στους αγώνες που γίνονται για τις σταγόνες της ζωής.
Γι’ αυτούς και άλλους πολλούς λόγους, η Νέλλη Ψαρρού μαζί με νέους αλλά και παλιούς συνεργάτες από το πρώτο της ντοκιμαντέρ Golfland? επανέρχεται με σκοπό τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης έρευνας γύρω από αυτό που θεωρούν το σημαντικότερο όλων, το νερό. Η στήριξη και ενίσχυσή σας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας καθώς η ομάδα δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους μα ταυτόχρονα δεν επιθυμεί να απευθυνθεί σε έναν χρηματοδότη προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Γι’ αυτό, απευθύνεται σε άτομα, συλλογικότητες και κινήσεις που, με τη στήριξή τους, θα συνεισφέρουν στα έξοδα του ντοκιμαντέρ και στη διάδοση της πληροφορίας.
Έρευνα, σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή: Νέλλη Ψαρρού
Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Είναι πολιτική επιστήμονας, με εξειδίκευση στα ζητήματα του εθνικισμού, της εθνικής ταυτότητας, των ιδεολογιών, του κράτους και της παγκοσμιοποίησης. Έχει διδάξει στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση για έξι χρόνια. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την έρευνα και τη δημοσιογραφία, είτε ανεξάρτητα εκδίδοντας βιβλία και αρθρογραφώντας στην προσωπική της ιστοσελίδα, είτε σε συνεργασία με άλλες ομάδες και έντυπα. Αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Unfollow. Φύση περίεργη, επαγγέλλεται ό,τι της δίνει τη δυνατότητα να δημιουργεί στην επιστήμη που αγαπά, εργάζεται και ζει με γνώμονα την ανθρωπιά και την αλήθεια. Ο χώρος του ντοκιμαντέρ φαίνεται πως την κέρδισε ύστερα από την πρώτη της έρευνα που αποτυπώθηκε οπτικοακουστικά στο “Golfland?“, μια αυθόρμητη προσπάθεια λίγων εθελοντών συνεργατών. Πλέον επανέρχεται στον χώρο αυτόν με μεγαλύτερη οργάνωση και επαγγελματισμό, διατηρώντας παράλληλα τις αξιώσεις της για ανεξαρτησία και ελευθερία στην έρευνα. Αναπόφευκτα, οι χρηματοδότες αυτής της εργασίας δεν μπορεί παρά να είναι οι αποδέκτες της. Η ίδια επιθυμεί να παραμείνει στο χώρο του ντοκιμαντέρ για καιρό ακόμη. Το μέλλον θα δείξει!
www.nellypsarrou.com
Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέλλα Μελιγκουνάκη
Γεννήθηκε το 1978 και μεγάλωσε στην Κρήτη. Αγαπάει τη φωτογραφία από μικρό παιδί. Απέκτησε την πρώτη της φωτογραφική μηχανή (μια τσέπης) στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Το ’07 παρακολούθησε τα σεμινάρια που διοργανώνει η Ε.Φ.Ε. Κρήτης για αρχάριους φωτογράφους και έκτοτε αποτελεί μέλος της. Η παγκόσμια ομοσπονδία καλλιτεχνικής φωτογραφίας (federation internationale de l’ art photographique, F.I.A.P.) ως αναγνώριση της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας στη χώρα της και στο εξωτερικό, το 2012 της απένειμε τον τίτλο E.Fiap (excellent FIAP). Τον Μάιο του 2013 με κίνητρο την ανάγκη της να στηρίξει τους αγώνες της εποχής ξεκίνησε με τη dslr της να βιντεοσκοπεί για το το ντοκιμαντέρ “σταγόνες”….
http://stellameligounaki.wix.com
Μοντάζ: Μιχάλης Αλεξάκης
Λάτρης των χρωματιστών κουμπιών, των οθονών και της κινούμενης εικόνας, έθαψε νωρίς το πτυχίο δημοσιογραφίας που είχε και στράφηκε στον κινηματογράφο και την τηλεόραση από το πόστο του σκηνοθέτη και του μοντέρ. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο του μοντάζ και έχει συνεργαστεί με διάφορους σκηνοθέτες στην Ελλάδα, τόσο στην τηλεόραση όσο και τον κινηματογράφο. Σημαντικές επαγγελματικές στιγμές η συνεργασία στις ταινίες “Poker Face” (Χρήστος Δήμας), “Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι” (Γιάννης Σμαραγδής), “Αν” (Χριστόφορος Παπακαλιάτης), “Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους” (Κωνσταντίνα Βούλγαρη), αλλά και στις εκπομπές “Οξυγόνο” (Βασίλης Κεχαγιάς) και “Μεσόγειος” (Πάνος Καρκανεβάτος) καθώς και στις τηλεοπτικές σειρές “Μπαμπά μην τρέχεις” (Θοδωρής Παπαδουλάκης) και “Μίλα μου βρώμικα” (Μυρτώ Κοντοβά – Βασίλης Κεχαγιάς). Από το καλοκαίρι του 2013 ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και δεν το μετανιώνει καθόλου.
Επικοινωνία, υποστήριξη παραγωγής: Παντελής Παντελόγλου
Γεννήθηκε το 1976 και μεγαλώνει καθημερινά στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκανε εκεί κι ένα μάστερ και μετά στράφηκε σε άλλες δραστηριότητες. Μεταφράζει, υποτιτλίζει, μοντάρει, τραβάει βίντεο, φτιάχνει ιστοσελίδες, γράφει, σβήνει, παίρνει τηλέφωνα, παριστάνει τον ηχολήπτη και τον τεχνικό θεάτρου, οργανώνει προβολές και ονειρεύεται να γίνει αρχισυντάκτης του χρυσού οδηγού της ανταλλακτικής οικονομίας. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας “Τσιριτσάντσουλες” και συνεργάτης του ThePressProject.
Γραφιστικά-Animation: Στάθης Καρυώτης
Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε κοινωνιολογία και γλωσσολογία στο Μπρίστολ, τσίρκο και θέατρο βαριετέ στο Βερολίνο και γραφιστική στη Θεσσαλονίκη. Έχει εργαστεί ως ανιματέρ σε παιδικό σταθμό, ζογκλέρ του δρόμου, ακροβάτης, τεχνικός υπολογιστών, υπεύθυνος επικοινωνίας και marketing, γραφίστας εντύπου και ίντερνετ, κινηματογραφιστής, μοντέρ και visual fx artist μεταξύ άλλων. Συμμετέχει, κινηματογραφεί και εκπέμπει ζωντανά το λαϊκό πανεπιστήμιο κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Μουσικά ξεκίνησε με deathmetal fusion και hardcore στο σχολείο, άρχισε να ψάχνει τα live visuals με τον breakbeat μάστορα (και αδερφό) schizophonix και συνεχίζει με τους MAtE!
Μουσική: Χρήστος Γαρμπιδάκης – Dergar
Γεννήθηκε στα Χανιά το 1968, είναι απόφοιτος του “Ευρωπαϊκού Πολιτισμού” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και έχει σπουδάσει παλιότερα προγραμματισμό Η/Υ και κλασσική κιθάρα. Συνθέτει, ηχογραφεί και παράγει μουσική με το όνομα dergar, χρησιμοποιώντας άφθονα ηλεκτρονικά, ηλεκτροακουστικά και ακουστικά όργανα και φωνητικά. Οι επιρροές του προέρχονται από τα μουσικά είδη art-rock, ambient, classical, neoclassical, soundtrack, ελληνικό έντεχνο, νέο κύμα & ελληνικό ροκ, βυζαντινή μουσική, κρητικά, ριζίτικα και πολλά άλλα. Αφήνει τα συναισθήματα να εκφραστούν ελεύθερα και συνδυάζει με πειραματικό τρόπο πολλούς ήχους, ώστε να δημιουργήσει λυρικά μοτίβα και μακρόσυρτα ατμοσφαιρικά ηχοτοπία… Πληροφορίες για τις μέχρι τώρα κυκλοφορίες του υπάρχουν στο http://dergar.bandcamp.com, ενώ έχει συνεισφέρει και στο “Golfland?”.
Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ ΣΤΑΓΩΝΕΣ, δεν διαθέτουμε πόρους στην παρούσα οικονομική συγκυρία, αλλά και δεν επιθυμούμε να δεσμευτούμε από έναν χρηματοδότη, για προφανείς λόγους. Ως εκ τούτου, απευθυνόμαστε σε σας, στον κόσμο που ενδιαφέρεται για την ανάδειξη αυτού του θέματος, προκειμένου να μας ενισχύσετε. Η στήριξή σας είναι αναγκαία για την πραγματοποίηση αυτού του ντοκιμαντέρ. Απευθυνόμαστε σε όλους, άτομα, συλλογικότητες και κοινωνικές ομάδες, για να ζητήσουμε την οικονομική σας στήριξη καθώς πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να καλύψουμε τα έξοδά μας (κόστη μετακίνησης, εξοπλισμού και εργασίας) από πολλές πηγές και όχι από μία. Αυτή η επιλογή επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία (σε κανέναν δεν περισσεύουν), από την πολιτική συγκυρία (όσοι τους “περισσεύουν” δεν ενδιαφέρονται για μια τέτοια έρευνα ή δεν τους επιτρέπεται να ενδιαφερθούν προκειμένου να συνεχίσουν να τους “περισσεύουν”), αλλά και από την ίδια την έρευνα: η ανεξαρτησία που επιδιώκουμε ως προς την προσέγγιση και τον χειρισμό του θέματός μας μάς επιβάλλει να μην υπάρχει καθοριστική οικονομική δέσμευση προς ένα άτομο ή ομάδα. Θεωρούμε πως όσοι συνεισφέρουν θα το πράξουν με όρους εμπιστοσύνης προς τους συντελεστές και τη δουλειά τους και δεν θα επιδιώξουν να επέμβουν σε αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι η έρευνά μας θα είναι ανεξάρτητη και δεν θα δεχτούμε παρεμβάσεις. Εμείς δεσμευόμαστε αφενός να θέσουμε υψηλό στόχο για την ερευνητική και την καλλιτεχνική αξία του ντοκιμαντέρ, αφετέρου να φέρουμε ένα άρτιο επαγγελματικό αποτέλεσμα.
Η φιλοσοφία της χρηματοδότησης συνοψίζεται στο λίγα από πολλούς, και όχι πολλά από λίγους. Το παραμικρό ποσό είναι πολύτιμο και προσθέτει ένα λιθαράκι στις ανάγκες μας. Απόφασή μας είναι να μην απευθυνθούμε ή δεχτούμε χρήματα από κόμματα, κομματικά ιδρύματα, κρατικούς οργανισμούς ή θεσμικούς φορείς, με μόνη εξαίρεση τους συλλόγους εργαζομένων των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης, οι οποίοι θεωρούμε ότι οφείλουν να εμπλακούν, αν θελήσουν. Η συνεισφορά σας μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά (μέσα από το Paypal), είτε με κατάθεση στην τράπεζα – σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τα περαιτέρω.
Ιδιαίτερα χρήσιμος και ασφαλής τρόπος συγκέντρωσης χρημάτων για την ενίσχυσή μας είναι τόσο οι εκδηλώσεις πριν όσο και οι προβολές αφού πραγματοποιηθεί από ομάδες που το επιθυμούν.
ΣΤΗΡΙΞΗ, ΔΙΑΔΟΣΗ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Φυσικά, εκτός από την οικονομική σας συνεισφορά, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μας βοηθήσετε. Στείλτε μας πληροφορίες, διαδώστε το υλικό μας, οργανώστε προβολές, ενημερώστε τους γύρω σας, πείτε σε φίλους και ομάδες που γνωρίζετε στο εξωτερικό για την έρευνά μας, λειτουργήστε ως ένας κρίκος πληροφόρησης μαζί με μας προκειμένου να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για τους κινδύνους που απειλούν το νερό.
Όταν ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Θερμά σας προτρέπουμε να το δείτε με φίλους σας, να οργανώσετε προβολές, να το προωθήσετε με κάθε τρόπο. Φυσικά, προϋπόθεση γι αυτή την ελεύθερη διαθεσιμότητα είναι ο μη εμπορευματικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων και η έλλειψη εισιτηρίου – μπορεί μόνο να υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά για τη στήριξη του ντοκιμαντέρ. Ενημερώστε μας αν θέλετε γι’ αυτές τις ενέργειες ώστε να τις προωθούμε κι εμείς.
Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες στην Εφημερίδα των Συντακτών, την πρώτη συνεργατική εφημερίδα στην Ελλάδα, το ανεξάρτητο δημοσιογραφικό περιοδικό Unfollow καθώς και τον ενημερωτικό ιστότοπο ThePressProject τόσο για τη βοήθειά τους στην έρευνά μας όσο και για τη βοήθειά τους στην επικοινωνία μας με όλους εσάς. Σε τοπικό επίπεδο, απολαμβάνουμε τη στήριξη της χανιώτικης εφημερίδας Αγώνας της Κρήτης και του ραδιοσταθμού Κρήτη FM 101,5. Ευελπιστούμε να προστεθούν πολλές ακόμη δημοσιογραφικές ομάδες, ιστοσελίδες, εφημερίδες και περιοδικά στη διάδοση της προσπάθειάς μας. Κυρίως όμως ευελπιστούμε να προστεθείτε όλοι εσείς. Διότι, όλοι μας είμαστε φτιαγμένοι από νερό!
Μπορείτε να στηρίξετε οικονομικά τις “Σταγώνες”, πατώντας το DONATE. Η συνεισφορά σας είναι σημαντική. www.stagonesdoc.gr
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…
This website uses cookies.