Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Σταύρος Θεοδωράκης για ιδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων: “Εάν δεν υπάρχει σκάνδαλο, να προχωρήσει” – Όλο το κείμενο της συνέντευξης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην εκλογική του περιφέρεια, τα Χανιά. Ο κ. Θεοδωράκης τάθηκε ξανά υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας μας, ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ αυτών και του αεροδρομίου Χανίων αφού τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων είπε: “Αν δεν υπάρχει σκάνδαλο, ας προχωρήσει”. Τι είπε για την παράνομη οπλοφορία στην Κρήτη αλλά και η πρόταση για συζήτηση με τους πολίτες μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη.

Πιο αναλυτικά, ερωτώμενος για την χθεσινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί «ρήξης», ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: «Μπορώ να κάνω 2 υποθέσεις. Αν ο κύριος Βαρουφάκης λέει ακολουθήστε μας στην ρήξη με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες και με το παλιό σύστημα για να αλλάξουμε τη χώρα τότε εμείς είμαστε μαζί του. Αν εννοεί ακολουθήστε μας στη ρήξη με τους εταίρους μας τότε είναι μόνος του.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων είπε: «Δεν συμφωνώ με τα 14 αεροδρόμια σε μια εταιρεία, σε ένα μεγάλο κολοσσό. Αν ήταν στο χέρι μου και εάν ήμουνα εγώ εκείνη τη στιγμή που θα έπαιρνα τις αποφάσεις, είχα καλύτερες λύσεις και υπάρχουν, μπορώ να σας πω δυο από αυτές. Η μία λύση είναι να χωρίσεις τα αεροδρόμια της χώρας σε δυο κατηγορίες τουλάχιστον. 7 + 7 για να μπορείς να έχεις τον ανταγωνισμό, γιατί ο ελληνικός λαός κερδίζει από τον ανταγωνισμό. Κερδίζει από το ότι υπάρχουν δυο που διεκδικούν κάτι, άρα δίνει ο καθένας παραπάνω λεφτά.

Αυτό είναι μια λύση που θα έπρεπε να γίνει. Μια κυβέρνηση θα έπρεπε να την επιλέξει. Και μια άλλη λύση είναι να δεις ότι κάποια αεροδρόμια έχουν τη δυνατότητα να σταθούν ισχυρά, μόνα τους με κάποιες συνέργειες που μπορούν να είναι τοπικές συνέργειες, μπορεί να είναι εθνικές συνέργειες. Δεν το ξέρω. Και δεν θέλω να πω για κάθε αεροδρόμιο ξεχωριστά. Υπήρχαν λύσεις λοιπόν, δεν προωθήθηκαν.

Επελέγη η λύση των 14 παραχωρήσεων. Τελειώνω. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τις προηγούμενες αποφάσεις. Εάν δεν υπάρχει σκάνδαλο, να προχωρήσει.”

Μίλησε επίσης για το φαινόμενο της οπλοφορίας στην Κρήτης σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

“Δεν πρέπει να φερθούμε δυναμικά απέναντι σε αυτούς τους παλικαράδες, ψευτοπαλικαράδες που προσβάλλουν τη λεβεντιά της Κρήτης; Γιατί οι παππούδες μας, μας έχουν διδάξει άλλη λεβεντιά σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στη φασαρία, στο θυμό υπάρχει άλλη λεβεντιά στην Κρήτη. Όχι αυτή που εμφανίζεται ως πρωτεύουσα αυτή τη στιγμή, όχι το bulling όχι ότι παίρνω μια καραμπίνα και πάω πίσω από ένα δέντρο και πυροβολώ έναν ο οποίος κάνει έλεγχο κάνει τη δουλειά του δουλεύει για την κοινωνία.

Αυτά πρέπει να εκλείψουν στην Κρήτη και εδώ πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο. Ένα μέτωπο σοβαρότητας, καμία ανοχή, σκληρότητα και από την άλλη επανεκπαίδευση των παιδιών μας, τι είναι πραγματική λεβεντιά. Να μην παρασύρονται σε μια φτηνή μαγκιά, να μην τους μεταφέρουμε δηλαδή λάθος πρότυπα, που δεν ήταν τα πρότυπα των παππούδων μας. Δεν ήταν αυτά που διδαχτήκαμε από τους παππούδες μας, αυτή είναι η άποψή μου ότι πρέπει να είμαστε σκληροί.

Και να σου πω και κάτι που το ξέχασα. Πρέπει εσείς κυρίως, επιτρέψτε μου μια υπόδειξη, οι δημοσιογράφοι να είστε πάρα πολύ σκληροί με τους πολιτικούς. Γιατί μαθαίνω ότι κάποιοι πολιτικοί καλύπτουν τους παλικαράδες και τους ξέρουμε και συζητούνται τα ονόματά τους. Αυτοί οι πολιτικοί δεν έχουν θέση στην κρητική κοινωνία. Όχι θέση στην πολιτική, δεν έχουν θέση στην κρητική κοινωνία.”

 

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση:

Για τη δήλωση Βαρουφάκη περί “ρήξης”

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας είδαμε χθες εδώ στην παρέλαση στα Χανιά, στη Μητρόπολη, με τον Υπουργό Οικονομίας τον κ. Βαρουφάκη. Είχατε συνομιλία. Έχει προκύψει ένα θέμα με μια δήλωση περί ρήξης. Θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κι εγώ το έμαθα εκ των υστέρων, ότι ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για ρήξη. Μπορώ να κάνω δυο υποθέσεις. Εάν ο κ. Βαρουφάκης λέει ακολουθήστε μας στη ρήξη με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες, με το παλιό σύστημα για να αλλάξουμε τη χώρα, εμείς είμαστε μαζί του. Αν εννοεί ακολουθήστε μας στη ρήξη με τους εταίρους μας, είναι μόνος του. Κυριολεκτικά μόνος του. Ελάχιστοι Έλληνες θα ακολουθήσουν μια τέτοια πολιτική, μια πολιτική δηλαδή σύγκρουσης με την Ευρώπη. Μια πολιτική σύγκρουσης με τους ανθρώπους, που μέχρι τώρα μας ενισχύουν.

Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να μην έχει προσχωρήσει σε αυτή τη μικρή παρέα των ανόητων της πολιτικής που θεωρούν ότι μπορεί η χώρα να έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη. Για μας είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη και οι μάχες που πρέπει να δίνουμε, είναι για μια πιο δίκαιη Ευρώπη, για μια άλλη Ευρώπη. Αυτό είναι διαφορετικό.

Και γι’ αυτό εμείς ακολουθήσαμε την κυβέρνηση στη σύγκρουσή της για να πετύχει μερικά πράγματα. Το ξέρετε ότι στη μεγάλη διαπραγμάτευση το Ποτάμι ήταν μαζί της. Και όταν λέω ήταν μαζί της, ήταν μαζί της με πολλούς τρόπους. Δεν ήταν μόνο οι δηλώσεις μας εδώ στην Αθήνα. Ήταν και η στάση μας στο εξωτερικό. Είναι αυτά που είπαμε στους ανθρώπους που καθορίζουν τις αποφάσεις στην Ευρώπη, γιατί προσέξτε και θέλω να είμαι ειλικρινής, υπάρχει μια συζήτηση, ότι το Ποτάμι έχει ένα θετικό όνομα στην Ευρώπη. Και όντως έχει ένα θετικό όνομα στην Ευρώπη, γιατί έχει ξεκάθαρες ευρωπαϊκές θέσεις.

Γιατί δεν έχει σχέση με το παλιό σύστημα, γιατί δεν έχει σχέση με συμφέροντα, γιατί δεν καλύπτει αυτούς που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας. Έχει, ας το θεωρήσουμε δεδομένο, ένα καλό όνομα στην Ευρώπη. Όταν έχεις ένα καλό όνομα στην Ευρώπη, περνάει και ο λόγος σου.

Εμάς λοιπόν πέρασε ο λόγος μας. Στηρίξαμε στις διαπραγματεύσεις το ΣΥΡΙΖΑ και το ξέρει ο κ. Τσίπρας και μου το έχει πει. Με αυτά που είπαμε στο Σουλτς, με αυτά που είπαμε στη Σοσιαλιστική Ομάδα, με αυτά που είπαμε στον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, στηρίξαμε τη διαπραγμάτευση της χώρας.

Αλλά στηρίξαμε τη διαπραγμάτευση της χώρας με τη λογική ενός καλύτερου ευρωπαϊκού μέλλοντος. Όχι με τη λογική ότι αν κάτι στραβώσει φεύγουμε, παίρνουμε κάποια λεφτά και πηγαίνουμε στο ευρώ.

Για το θέμα της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται, είναι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Μεταξύ αυτών των ιδιωτικοποιήσεων έχει δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ακόμη. Η θέση του Ποταμιού ποια είναι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πρόβλημα με την κυβέρνηση, που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για κανένα από τα ζητήματα που μας απασχολούν και όχι μόνο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Μάλλον, κάνω λάθος. Υπάρχει κάτι χειρότερο από το να μην παίρνεις θέσεις. Να παίρνεις ταυτόχρονα πολλές θέσεις. Δηλαδή εάν ακούς τους υπουργούς, δεν πρόκειται να καταλάβεις τι θα κάνουν σε ένα θέμα, γιατί ο ένας υπουργός θα πει το ένα, ο άλλος υπουργός θα πει το άλλο και κάποιοι θα παραπέμψουν στο γραφείο του πρωθυπουργού που κάποια στιγμή θα πει κάτι τρίτο.

Σας θυμίζω όλα τα θέματα. Μετανάστευση. Τι λέει σήμερα η κυβέρνηση για τη μετανάστευση; Έχει κανείς μια άποψη για τη μετανάστευση; Άλλα λέει η μία υπουργός, άλλα λέει ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης. Ιδιωτικοποιήσεις. Άλλα λέει ο Τσίπρας στην Ευρώπη και στη Μέρκελ και άλλα λέει ο Λαφαζάνης. Ο Λαφαζάνης λέει άλλα – άλλα. Αλλού ντ’ αλλού. Δηλαδή τελευταία διάβασα μια δήλωσή του ότι αυτά για μας, λέει, είναι εχθρικές λέξεις. Δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση. Δεν υπάρχει παραχώρηση.

Για μας τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα στην οικονομία. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από επενδυτές. Έλληνες και ξένους. Έχει ανάγκη από ξεκάθαρους κανόνες, διάφανους κανόνες, να μην παίρνουν τα έργα οι υμέτεροι. Να μην παίρνουν τα έργα οι αρεστοί στα πολιτικά κόμματα. Να μην παίρνουν τα έργα οι συνήθεις ύποπτοι, αυτά που λέμε διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Αλλά από την άλλη τα έργα πρέπει να γίνουν. Άρα πρέπει να έχουμε σοβαρούς επενδυτές, όπως υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, με σοβαρούς κανόνες που θα διεκδικήσουν κάποια κομμάτια της οικονομίας της ελληνικής. Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια έχουμε μια άποψη, ότι τα πράγματα που έχουν υπογραφεί, τα πράγματα που έχουν προχωρήσει, δεν πιστεύω ότι μια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να τα πάρει πίσω.

Εκτός αν υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης. Δηλαδή εάν η κυβέρνηση έχει στοιχεία ότι η τάδε παραχώρηση, η τάδε ιδιωτικοποίηση έγινε δολίως, έγινε με σημαδεμένα χαρτιά, τότε να φέρει τα σημαδεμένα χαρτιά στην ελληνική κοινωνία και να πει κάνουμε πίσω γι’ αυτό. Αλλά δεν μπορεί ένα κράτος να μην έχει συνέχεια. Όταν μια κυβέρνηση νόμιμη αποφασίζει μια παραχώρηση, η επόμενη κυβέρνηση έχει δικαίωμα να την αναιρέσει, μόνο εάν υπάρχει κάτι σκανδαλώδες. Εάν δεν υπάρχει κάτι σκανδαλώδες, πρέπει να την υλοποιήσει.

Με αυτή την έννοια η παραχώρηση για τα αεροδρόμια, πρέπει να προχωρήσει εάν η κυβέρνηση δεν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο, μια αίσθηση συγκεκριμένη. Αν με ρωτούσατε πώς θα σχεδίαζα εξ αρχής το χάρτη των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων, θα σας έλεγα ότι έχω διαφορετική άποψη από αυτό που έγινε.

Δεν συμφωνώ με τα 14 αεροδρόμια σε μια εταιρεία, σε ένα μεγάλο κολοσσό. Αν ήταν στο χέρι μου και εάν ήμουνα εγώ εκείνη τη στιγμή που θα έπαιρνα τις αποφάσεις, είχα καλύτερες λύσεις και υπάρχουν, μπορώ να σας πω δυο από αυτές. Η μία λύση είναι να χωρίσεις τα αεροδρόμια της χώρας σε δυο κατηγορίες τουλάχιστον. 7 + 7 για να μπορείς να έχεις τον ανταγωνισμό, γιατί ο ελληνικός λαός κερδίζει από τον ανταγωνισμό. Κερδίζει από το ότι υπάρχουν δυο που διεκδικούν κάτι, άρα δίνει ο καθένας παραπάνω λεφτά.

Αυτό είναι μια λύση που θα έπρεπε να γίνει. Μια κυβέρνηση θα έπρεπε να την επιλέξει. Και μια άλλη λύση είναι να δεις ότι κάποια αεροδρόμια έχουν τη δυνατότητα να σταθούν ισχυρά, μόνα τους με κάποιες συνέργειες που μπορούν να είναι τοπικές συνέργειες, μπορεί να είναι εθνικές συνέργειες. Δεν το ξέρω. Και δεν θέλω να πω για κάθε αεροδρόμιο ξεχωριστά. Υπήρχαν λύσεις λοιπόν, δεν προωθήθηκαν.

Επελέγη η λύση των 14 παραχωρήσεων. Τελειώνω. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τις προηγούμενες αποφάσεις. Εάν δεν υπάρχει σκάνδαλο, να προχωρήσει.

Για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες το βράδυ …..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χθες το βράδυ πήγα στο σπίτι του Βαγγέλη. Δεν τους ήξερα τους ανθρώπους, είχα κάποιους φίλους στο περιβάλλον τους και ζήτησα να πάω να δω τη μητέρα, τα παιδιά. Το σπίτι ήταν ανοιχτό, γιατί ξέρεις σαν χθες θα ήταν η γιορτή του και η μάνα είχε ετοιμάσει και διάφορα φιλέματα εκεί για όποιους ερχόντουσαν από το χωριό. Μόνο βέβαια που ερχόντουσαν με μαύρα ρούχα οι περισσότεροι.

Είναι ένα θέμα που ξεπερνά την κρίση. Είναι ένα θέμα που ξεπερνά αυτά που συζητάμε και είναι ένα θέμα που θα μείνει και θα μας βασανίζει εάν δεν το λύσουμε. Το πρόβλημα δηλαδή ότι κάποιοι τσαμπουκάδες σε κάποιους δημόσιους χώρους επιβάλουν κάποιους κανόνες, είναι κάτι πάρα πολύ δηλητηριώδες για την κοινωνία.

Και πρέπει κάτι να κάνουμε. Συζήτησα πολύ και με τη Μαρία, τη μάνα του, και με τους θείους του, και με τον παππού του. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση. Και ξέρεις εμείς πρέπει να δώσουμε μια διπλή απάντηση. Γιατί φαίνεται να ευθυνόμαστε και γι’ αυτό που υπέστη ο Βαγγέλης. Τι εννοώ; Ότι ο Βαγγέλης ήταν θύμα, απ’ ό,τι φαίνεται, μιας παρέας τσαμπουκάδων που είναι και αυτοί από την Κρήτη.

Και γι’ αυτό εμείς πρέπει να απολογηθούμε και πρέπει να πούμε ότι αυτοί οι τσαμπουκάδες δεν έχουν θέση στην Κρήτη. Αυτή η καινούργια λεβεντομαγκιά να πειράζεις αυτόν που εσύ θεωρείς αδύνατο, διαφορετικό, πρέπει να εκλείψει.

Θα σας ανακοινώσω κάτι. Είπα στην Κοινοβουλευτική μου Ομάδα σήμερα να καταθέσει μια πρόταση προς όλα τα κόμματα για μια κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, να συζητήσουμε αυτό που συνέβη στα Γιάννενα, αυτό που συνέβη στο Βαγγέλη και μετά να πάμε σε μια Ολομέλεια. Θα πρέπει η Βουλή, που δεν ασχολείται ξέρετε πάντα με τα σημαντικά, να ασχοληθεί με κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Με αυτή τη συμπεριφορά που μας προσβάλει όλους και να σου πω μόνο κάτι που μου είπε η Μαρία, η μητέρα του. Μου λέει κάποια στιγμή, πολύ φοβάμαι ότι και τώρα που μιλάμε κάποιος άλλος Βαγγέλης βασανίζεται σε ένα άλλο μέρος της Ελλάδας. Ή μια άλλη Βαγγελιώ. Ότι αυτό το πράγμα δηλαδή δεν ήταν κάτι μεμονωμένο που συνέβη άπαξ. Σίγουρα υπάρχει και κάτι άλλο σε ένα άλλο μέρος του κόσμου, σε ένα άλλο μέρος της γης μας.

Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να το συζητήσουμε και να δούμε πώς θα το εξαλείψουμε. Εμείς έχουμε κάποιες απόψεις, ξέρεις πολύ ξεκάθαρες. Πρώτον, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όχι μόνο οι δράστες του εκφοβισμού, αλλά και αυτοί που είχαν γυρίσει την πλάτη. Ο Διευθυντής που είχε γυρίσει την πλάτη σε αυτό τον εκφοβισμό. Οι καθηγητές που ήξεραν και δεν μίλαγαν. Γιατί για τον εκφοβισμό υπάρχουν τρεις. Υπάρχει το θύμα που το ξέρουμε, υπάρχουν οι δράστες που τους ξέρουμε, αλλά αφήνουμε την αστυνομία να μιλήσει πρώτα και υπάρχει και ο χορός. Υπάρχουν δηλαδή αυτοί που παρακολουθούν και δεν κάνουν τίποτα.

Όταν αυτοί μάλιστα είναι δημόσιοι λειτουργοί και αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο, η ευθύνη της πολιτείας είναι τεράστια. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να παυτούν, θα πρέπει να απομακρυνθούν. Παραδειγματικές τιμωρίες λοιπόν σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό θα πρέπει να κάνουμε στη μνήμη του Βαγγέλη, όχι μνημόσυνα και στέφανα. Αυτός ας το κάνουν οι άνθρωποι που τον αγαπούσαν, οι άνθρωποι που ήταν δικοί του. Εμείς πρέπει να έχουμε σαν απόλυτη προτεραιότητα τον παραδειγματισμό, την τιμωρία.

Για τον τραυματισμένο αστυνομικό στα Χανιά Γιώργο Κομματά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου. Η ιστορία που στιγματίζει τους πάντες …. .το ζητούμενο όμως είναι εάν είναι σε αυτή την ιστορία και δεν κάνουμε μια ψηλάφηση όλοι μας σαν κοινωνία. Αυτό που βιώνουμε σήμερα, γιατί η κρίση δεν έφερε μόνο οικονομική δυσπραγία, έφερε και ένα κοινωνικό bulling. Αυτή η αταξία η οποία επικρατεί σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, δεν είναι ένα θέμα προς συζήτηση γιατί …..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω μια διαφωνία σε αυτό που ίσως υπαινίσσεσαι. Δεν ευθύνεται για όλα η κρίση. Κι αυτό είναι ένα άλλοθι κάποιων ερασιτεχνών πολιτικών κοινωνιολόγων που ό,τι και να τους πεις, ακόμη και για ένα βιασμό που έγινε πριν από λίγη ώρα σε μια επαρχιακή πόλη, λέει η κρίση. Η κρίση κάνει τα παιδιά μας βιαστές; Η κρίση κάνει τα παιδιά μας τραμπούκους; Δεν είναι έτσι.

Ας κοιτάξουμε λίγο πιο βαθιά. Μήπως φταίει η παιδεία μας; Που η παιδεία μας είναι προβληματική και προ κρίσης; Μήπως φταίει η διάλυση του οικογενειακού ιστού; Μήπως φταίει ότι έχουμε αλλάξει τις προτεραιότητες σε μια κοινωνία και θεωρούμε ότι είναι μαγκιά να τρομοκρατείς τον πιο αδύνατο;

Χθες το μεσημέρι μετά την παρέλαση πήγα στο Γενικό Νοσοκομείο στα Χανιά να μάθω για την υγεία του Γιώργου Κομματά. Ο Γιώργος Κομματάς είναι ένα παιδί αστυνομικός από τη Θεσσαλονίκη, που υπηρετούσε στα Χανιά, που υπηρετεί και η κοπέλα του δασκάλα τη βρήκα εκεί, και όπως ξέρετε σε ένα έλεγχο που έκανε στις Βρύσες, βρέθηκε ένας παλικαράς με μια καραμπίνα και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Δεν μπορώ να εκδίδω εγώ ιατρικά ανακοινωθέντα, ελπίζουν όλοι να πάει καλά ο Γιώργος. Μίλησα και με τους γιατρούς, έχουν ελπίδες. Είναι ακόμη σε καταστολή αυτά θα τα πουν όμως οι γιατροί, γιατί κάποια σκάγια είναι μέσα στο κεφάλι, μέσα στον εγκέφαλο.

Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και ο Γιώργος να βγει από το Νοσοκομείο και να μπορέσει κάποια στιγμή να γυρίσει στην οικογένειά του. Αλλά και γι’ αυτό δεν πρέπει να δώσουμε μια απάντηση; Ένας άνθρωπος, που έχει δημιουργήσει και στο παρελθόν αντίστοιχα προβλήματα από ό,τι έχω πληροφορηθεί –εσείς τα λέτε, δηλαδή μου το είπαν κάποιοι φίλοι δημοσιογράφοι εδώ- έχει δημιουργήσει προβλήματα και είχε μια ανοχή. Και κόντεψε να σκοτώσει έναν άνθρωπο και τραυμάτισε έναν άλλο, σε ένα τυχαίο έλεγχο.

Δεν πρέπει να φερθούμε δυναμικά απέναντι σε αυτούς τους παλικαράδες, ψευτοπαλικαράδες που προσβάλλουν τη λεβεντιά της Κρήτης; Γιατί οι παππούδες μας, μας έχουν διδάξει άλλη λεβεντιά σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στη φασαρία, στο θυμό υπάρχει άλλη λεβεντιά στην Κρήτη. Όχι αυτή που εμφανίζεται ως πρωτεύουσα αυτή τη στιγμή, όχι το bulling όχι ότι παίρνω μια καραμπίνα και πάω πίσω από ένα δέντρο και πυροβολώ έναν ο οποίος κάνει έλεγχο κάνει τη δουλειά του δουλεύει για την κοινωνία.

Αυτά πρέπει να εκλείψουν στην Κρήτη και εδώ πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο. Ένα μέτωπο σοβαρότητας, καμία ανοχή, σκληρότητα και από την άλλη επανεκπαίδευση των παιδιών μας, τι είναι πραγματική λεβεντιά. Να μην παρασύρονται σε μια φτηνή μαγκιά, να μην τους μεταφέρουμε δηλαδή λάθος πρότυπα, που δεν ήταν τα πρότυπα των παππούδων μας. Δεν ήταν αυτά που διδαχτήκαμε από τους παππούδες μας, αυτή είναι η άποψή μου ότι πρέπει να είμαστε σκληροί.

Και να σου πω και κάτι που το ξέχασα. Πρέπει εσείς κυρίως, επιτρέψτε μου μια υπόδειξη, οι δημοσιογράφοι να είστε πάρα πολύ σκληροί με τους πολιτικούς. Γιατί μαθαίνω ότι κάποιοι πολιτικοί καλύπτουν τους παλικαράδες και τους ξέρουμε και συζητούνται τα ονόματά τους. Αυτοί οι πολιτικοί δεν έχουν θέση στην κρητική κοινωνία. Όχι θέση στην πολιτική, δεν έχουν θέση στην κρητική κοινωνία.

Υπήρξαν πολιτικοί που πήραν τηλέφωνο όχι από τα Χανιά στην υπόθεση του Βαγγέλη και είπαν να μην τα τιμωρήσει τα παιδιά, τότε που είχε καταγγελθεί η κατατρομοκράτησή του. Μην τα τιμωρήσετε τα παιδιά, εντάξει ένα αστείο έκαναν. Με ποιο δικαίωμα ένας πολιτικός παρεμβαίνει σε αυτό το πράγμα; Και ποιος απολογείται τώρα που ο Βαγγέλης χάθηκε;

Και να μην πω και τους ξέρετε για τους άλλους πολιτικούς που καλύπτουν αυτούς τους ψευτομάγκες τους πιστολάδες, πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο. Και εδώ δεν είναι το μέτωπο οι Αριστεροί ή οι Δεξιοί, οι παλιοί ή οι καινούργιοι, δεν είναι αυτό το μέτωπο. Το μέτωπο είναι ένα και συγκεκριμένο: είναι αυτοί που υπερασπίζονται το πολιτισμό της Κρήτης, τη λεβεντιά της Κρήτης και είναι οι άλλοι οι διεφθαρμένοι που προσπαθούν να βάλουν νέα στοιχεία που δεν έχουν σχέση με τη γη της Κρήτης, με τον αέρα της Κρήτης. Αυτό είναι το μέτωπο και είναι ξεκάθαρο.

Πρόταση για ανοιχτή συζήτηση πολιτών παρουσία Θεοδωράκη και Σταθάκη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη, προχθές είχατε μια συνάντηση με τους Δημάρχους της Κρήτης. Θα θέλαμε να μας πείτε λίγο ποια ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής και να επεκτείνω λίγο το ερώτημα, εσείς ως επικεφαλής του Ποταμιού σαφώς έχετε αυξημένες ευθύνες απέναντι σε όλο το Κόμμα. Αυτή τη στιγμή όμως έχετε και το βάρος, αν θέλετε να το πω με απλά λόγια, της αντιπολίτευσης ως βουλευτής της αντιπολίτευσης για το νομό Χανίων, απέναντι σε τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχουν στα Χανιά. Πως θα το διαχειριστείτε αυτό το πράγμα από εδώ και πέρα, το να παρακολουθείτε τα θέματα του νομού δηλαδή, παράλληλα με τις ευθύνες που έχετε ως επικεφαλής του Ποταμιού και με όλη τη δυσκολία που μπορεί να έχει αυτό το πράγμα. Και αν θέλετε να σας πω και ένα παράδειγμα, εμείς είχαμε συνηθίσει στα Χανιά οι βουλευτές των θεμάτων να βρίσκονται εδώ Παρασκευο-Σαββατοκύριακο δηλαδή η παρουσία τους ήταν συχνή και η επαφή τους με τον κόσμο ακόμη πιο συχνή. Πως θα το διαχειριστείτε εσείς;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον θα σας πω για τη συνάντηση με τους Δημάρχους. Το Ποτάμι θεωρεί ότι δεν τα ξέρει όλα και γι’ αυτό καταφεύγει κάθε φορά στους επαΐοντες, άρα σε αυτή τη συνάντηση έπρεπε να δώσω ένα προβάδισμα στους Δημάρχους και στον Αντιπεριφερειάρχη και μιλήσαμε αναλυτικά για τα προβλήματα του νομού: από τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία, μέχρι τα δομικά προβλήματα του νομού. Τα συζητήσαμε, ήταν εκεί οι συνεργάτες μου, τα καταγράψαμε, τα ακούσαμε, τους είπαμε μια πρώτη απάντηση και με μεγάλη χαρά δέχτηκαν κι αυτοί ότι υπάρχει μια πρωτόγνωρη διαδικασία.

Δηλαδή ένας πολιτικός έρχεται, ακούει, καταγράφει και με τους ανθρώπους του μελετά και δίνει μετά απαντήσεις. Γιατί δεν μας ενδιαφέρει να δίνουμε πρόχειρες απαντήσεις, μας ενδιαφέρει να δίνουμε τις σωστές απαντήσεις τις σωστές λύσεις. Αυτό το κάναμε λοιπόν και υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλον ότι θα τα λέμε συχνά.

Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι το Ποτάμι δεν πιστεύει στο παλιό ρόλο του βουλευτή και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δηλαδή σε έναν άνθρωπο που απλώς κυκλοφορεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους του, μαζεύει τις ανάγκες των ψηφοφόρων στο στρατό, στο ΙΚΑ, στην εφορία και προσπαθεί μετά να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες. Αυτό το μοντέλο δεν το πιστεύουμε και δεν θα το υπηρετήσουμε.

Δεν υπάρχουν τοπικοί βουλευτές με αυτή την έννοια, υπάρχουν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου που έρχονται από την Κρήτη, που έρχονται από το Ηράκλειο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και ποια είναι η εντολή μου και απέναντι στους υπόλοιπους βουλευτές;

Προτεραιότητα στην καταγραφή των τοπικών προβλημάτων, τα μελετάμε, προτείνουμε, δεν δίνουμε προσωπικές λύσεις στα προβλήματα, δίνουμε λύσεις για το νομό, δίνουμε λύσεις για τις περιοχές, δίνουμε λύσεις για κατηγορίες πολιτών που έχουν ένα πρόβλημα. Δεν ασχολούμαστε και δεν θα ασχοληθούμε με το ένα πρόβλημα που έχει ένας πολίτης με την κεντρική πολιτεία, ή με τις τοπικές εξουσίες. Αυτός είναι ο ρόλος και πιστεύω ότι μπορούμε να τον παίξουμε.

Να ξέρετε ότι το Ποτάμι στα Χανιά –και το ξέρετε βέβαια- δεν είναι ο Σταύρος. Το Ποτάμι είναι οι υποψήφιοι βουλευτές που έδωσαν αυτό τον αγώνα και είναι παρόντες, εννοώ μιλάμε, μιλάμε συχνά. Είναι τα τοπικά μας στελέχη, οι συντονιστές, είναι άνθρωποι δηλαδή μια ομάδα από 15 στελέχη για να τους βάλω όλους μαζί, που ζουν καθημερινά τον παλμό των Χανίων και μεταφέρουν και σε εμένα αυτά τα προβλήματα.

Και έχουμε σκοπό το επόμενο διάστημα να κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα της περιοχής μας.

Και να σας πω και κάτι. Είμαστε διατεθειμένοι, αν και εσείς το έχετε όρεξη οι δημοσιογράφοι δηλαδή, να οργανώσουμε μια συζήτηση. Δηλαδή ο Θεοδωράκης από το Ποτάμι, ο Σταθάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ να έρθουν εδώ –αυτή είναι η πρόσκλησή μου- χωρίς ατζέντα, χωρίς προγραμματισμένους μονολόγους, να καθίσουν στη μεγάλη αίθουσα, να έρθουν οι κάτοικοι των Χανίων, να έρθουν οι δημοσιογράφοι των Χανίων και να μας κάνουν ερωτήσεις. Να δούμε ποιος έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα, ποιος ξέρει τα προβλήματα και τι λύσεις προτείνει. Κανονίστε το και εγώ είμαι ανοιχτός οποιαδήποτε μέρα και ώρα.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μεσαρά – Λειψυδρία: Αγρότες σε απόγνωση – Το πρόβλημα γιγαντώνεται

Μαρτυρικές ώρες ζει η Μεσαρά λόγω της δραματικής έλλειψης νερού, που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται και πλέον είναι διάχυτη…

3 hours ago

Εξαφάνιση 75χρονης: “Με έχετε βάλει 100 μέτρα κάτω από τη γη” λέει ο ιερέας

"Είμαι αδικημένος, είμαι αθώος" επανέλαβε ο 73χρονος ιερέας στην υπόθεση - θρίλερ με την εξαφάνιση της ηλικιωμένης γυναίκας στον Αλικιανό Χανίων…

3 hours ago

Φυλακές Αγιάς: Κρατούμενοι βοήθησαν ένα ανάπηρο αρνάκι να περπατήσει

«Όταν υπάρχει θέληση για ζωή, όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή!» Αυτό το μήνυμα έστειλαν κρατούμενοι…

4 hours ago

Σε πεντάστερο ξενοδοχείο μετατρέπεται το πρώην Louis Creta Princess στα Χανιά

Σε πεντάστερη μονάδα μετατρέπεται το "Atlantica Ocean Beach Resort", πρώην "Louis Creta Princess", στο Μάλεμε…

4 hours ago

Χανιά: Η Υπουργός Εργασίας παρουσίασε στο συνέδριο του ΟΟΣΑ για το δημογραφικό τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, συμμετείχε στο συνέδριο του ΟΟΣΑ για το…

4 hours ago

Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων: Τα 200 εκατομμυρία ευρώ που προανήγγειλε η Ντόρα στα Χανιά από το Ταμείο Ανάκαμψης θα καταλήξουν σε μία χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες

Σε έντονο ύφος καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για τις πολιτικές που ακολουθούνται…

7 hours ago

This website uses cookies.