Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Στα άκρα η κρίση Ιράν – Σαουδικής Αραβίας – Ψυχραιμία ζητούν οι ΗΠΑ

Το Ιράν εκτιμά πως η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη, έπειτα από τις επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών του Ριάντ, δεν θα καταφέρει να κάνει να ξεχαστεί το “μεγάλο λάθος” που είναι η εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

“Αποφασίζοντας να διακόψει τις (διπλωματικές) σχέσεις της, η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κάνει να ξεχαστεί το μεγάλο λάθος της εκτέλεσης ενός θρησκευτικού αξιωματούχου” σιίτη, του Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, δήλωσε ο Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με το Irna.

Πρόσθεσε πως “οι σαουδάραβες διπλωμάτες στην Τεχεράνη και στη Μασάντ (βορειοανατολικό Ιράν) δεν υπέστησαν καμία ζημιά” όταν οργισμένα πλήθη επιτέθηκαν στην πρεσβεία και στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκονται στις δύο πόλεις αντίστοιχα.

Αντιδρώντας σε αυτές τις βιαιότητες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Ιράν. Έδωσε διορία “48 ωρών στα μέλη της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας να εγκαταλείψουν τη χώρα”, ανακοίνωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ Αλ-Τζουμπέιρ.

Για τον Ιρανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών τον οποίο επικαλείται το Irna, “στο παρελθόν, η Σαουδική Αραβία διέπραξε επίσης ένα στρατηγικό λάθος υιοθετώντας βεβιασμένες και απερίσκεπτες αποφάσεις που προκάλεσαν την αβεβαιότητα και την επέκταση της τρομοκρατίας στην περιοχή”.

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ριάντ ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις σε όλη την περιοχή, ιδίως στη Συρία.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία ότι “έπληξε τα συμφέροντα του ίδιου του λαού της και των μουσουλμανικών λαών της περιοχής με τη συνωμοσία για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου”. Το Ιράν υποστηρίζει πως το Ριάντ έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, διατηρώντας την παραγωγή του σε πολύ υψηλό επίπεδο.

“Σήμερα, το νέο στρατηγικό λάθος της Σαουδικής Αραβίας είναι η εκτέλεση του μάρτυρα αγιατολάχ, του σεΐχη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, που ήταν ένας σπουδαίος θρησκευτικός αξιωματούχος ο οποίος ανήκε στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου και όχι μόνο σε μία χώρα”, πρόσθεσε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ ανακοίνωσε νωρίτερα τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

Η Σαουδική Αραβία “θα διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν και απαιτεί την αναχώρηση της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας εντός 48 ωρών”, δήλωσε ο Αντελ αλ-Ζουμπέιρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλοντας “αρνητική και επιθετική ανάμειξη του Ιράν στις αραβικές υποθέσεις που συχνά προκαλούν ζημία και καταστροφές”.

Οι επιθέσεις διαδηλωτών κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και στο προξενείο στην ιρανική πόλη Μασχάντ συνιστούν “κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι δεν έκαναν τίποτε για να τις εμποδίσουν.

Η εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ, σφοδρού επικριτή της δυναστείας των αλ-Σαούντ, κλιμάκωσε την ένταση στη Μέση Ανατολή, και κυρίως στο Ιράν, όπου διαδηλωτές επετέθησαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

“Χωρίς καμία αμφιβολία, το αίμα του μάρτυρα (Νιμρ) που χύθηκε άδικα θα φέρει καρπούς και το θείο χέρι θα εκδικηθεί τους σαουδάραβες ηγέτες”, είχε προειδοποιήσει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Λίγες ώρες αργότερα, εκατοντάδες οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη αφού κατάφεραν να εισβάλουν. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η φωτιά κατέστρεψε το εσωτερικό του κτιρίου. Επίθεση δέχθηκε και το προξενείο στο Μασχάντ. Σαράντα διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Τεχεράνη και τέσσερις στο Μασχάντ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι το προσωπικό της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, που εγκατέλειψε το Ιράν μετά τη χθεσινή επίθεση κατά του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής, έφθασε απόψε στο Ντουμπάι, καθ΄οδόν προς το Ριάντ.

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας ως προς το Ιράν είναι πως έχει φτάσει τα όρια της υπομονής της, είπε μια πηγή ενήμερη με το σκεπτικό της σαουδικής κυβέρνησης, μετά την απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ. “Φτάνει πιά. Ξανά και ξανά, η Τεχεράνη χλευάζει τη Δύση. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους και κανείς δεν κάνει τίποτα γιά αυτό”, είπε η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας. “Τους σαουδάραβες δεν τους νιάζει άν κάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να θυμώσουν”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν ζητώντας προσήλωση στη διπλωματία και καλώντας τους ηγέτες της περιοχής να προχωρήσουν σε θετικά βήματα για την άμβλυνση των εντάσεων.

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έδωσε εντολή για το κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών του Ιράν στο βασίλειο…Πιστεύουμε ότι η προσήλωση στη διπλωματία και οι απευθείας συνομιλίες παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την άμβλυνση των διαφορών και θα συνεχίσουμε να ζητούμε από τους ηγέτες της περιοχής να λάβουν θετικά μέτρα για τον κατευνασμό της κατάστασης», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πώς τα social media γέννησαν μια γενιά εφήβων κοριτσιών με κρέμες αντιγύρανσης

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις…

8 hours ago

Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του

«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης και έθεσαν τις εξαιρετικά σκοτεινές επιθυμίες…

8 hours ago

Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα

Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι κάρτες και οι εφαρμογές στα κινητά…

9 hours ago

“Θαύμα” στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων: Οι γιατροί έσωσαν νέο άνθρωπο στο “παρά πέντε”

Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνει το έμψυχο δυναμικό του, που…

11 hours ago

Στις 20 Γενάρη η δίκη για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη

Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη…

11 hours ago

Έσπασε το καγκουρόμετρο! 4 αυτοκίνητα γεμάτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και κέρατα ταράνδων σεργιανίζουν την πόλη των Χανίων | Βίντεο

Είπαμε, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, να περάσουμε καλά, να κάνουμε και χαβαλέ, αλλά κάποιοι το…

12 hours ago

This website uses cookies.