Μια δικαστική απόφαση, την οποία το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) Τμήμα Δυτικής Κρήτης χαρακτηρίζει «φασόν» και στερούμενη νομικής βάσης, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον τεχνικό κόσμο των Χανίων. Η απόφαση αυτή, που εκπορεύεται από δικηγορικά γραφεία των Αθηνών, έχει οδηγήσει σε μια σειρά εφόδων σε γραφεία μηχανικών για ελέγχους λογισμικού, πυροδοτώντας την οργή των επαγγελματιών.
Συγκεκριμένα, με βάση μια προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Χανίων, οι ελεγκτές δικαιολογούν τις εισβολές τους με το αιτιολογικό ότι «υπάρχουν ενδείξεις για χρήση παράνομου λογισμικού», χωρίς ωστόσο να προσκομίζουν συγκεκριμένα στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες διαταγές έχουν εκδοθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Το πρωί της Τρίτης, μέλη του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια των Χανίων.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Βασίλης Κοντεζάκης, μαζί με μια αντιπροσωπεία, κατέθεσαν υπόμνημα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ζητώντας την ακύρωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων και την τροποποίηση της διαδικασίας έκδοσης και εκτέλεσης των προσωρινών διαταγών. Οι μηχανικοί καταγγέλλουν την αυθαιρεσία των ελεγκτών και τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων, τονίζοντας ότι δεν αντιτίθενται στους ελέγχους για παράνομο λογισμικό, αλλά απαιτούν να διεξάγονται με νόμιμο και διαφανή τρόπο.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κοντεζάκης, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των μηχανικών και με τρόπο που παραβιάζει τα προσωπικά τους δεδομένα. Οι εισβολές, σύμφωνα με τον κ. Κοντεζάκη, συνοδεύονται από φωτογραφίσεις των υπολογιστών χωρίς την τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών προστασίας δεδομένων.
Το ΤΕΕ καταγγέλλει ότι οι έλεγχοι αυτοί γίνονται με βάση ασφαλιστικά μέτρα που εκδόθηκαν εκ των προτέρων, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί για χρήση παράνομου λογισμικού βασίζονται σε “ισχυρές υποψίες” και όχι σε αποδείξεις.
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κοντεζάκης είπε τα εξής:
Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, ειρηνικά και με σκοπό να καταθέσουμε ένα υπόμνημα διαμαρτυρίας, ουσιαστικά προς τις δικαστικές αρχές των Χανίων. Διότι τον τελευταίο καιρό έχουν συμβεί διάφορα πράγματα πρωτόγνωρα για μας.
Εισέβαλε συγκεκριμένη δικαστική επιμελήτρια στα γραφεία των μελών μας, εν αγνοία τους, μην επιδεικνύοντας ουσιαστικά ούτε την ταυτότητά της και αποφεύγοντας να επιδείξει χαρτιά για το λόγο που εισβάλλει και προχωράει σε ελέγχους ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ε προφανώς, και όπως μάθαμε αργότερα, είναι για παράνομο λογισμικό. Φυσικά, σε αυτό εμείς δεν αντιδράμε και είμαστε κατά του παράνομου λογισμικού.
Ως Τεχνικό Επιμελητήριο και φορείς των μηχανικών, όμως, διαμαρτυρόμαστε όχι για το παράνομο λογισμικό, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο έχει ληφθεί η απόφαση που δίνει το δικαίωμα στη δικαστική επιμελήτρια να εισβάλλει στα γραφεία μας. Τι εννοώ με αυτό; Έχουν ληφθεί κάποια ασφαλιστικά μέτρα, εκδικάστηκαν εκ των προτέρων, χωρίς να ειδοποιηθούν τα μέλη μας. Αυτό, όσο και μας ακούγεται παράξενο, κατά παράβαση του νόμου, είναι δυνατόν να γίνει. Χωρίς να ειδοποιηθούν τα μέλη μας και χωρίς ουσιαστικά να μπορούν να απολογηθούν και να καταθέσουν την άποψή τους, ενώ ουσιαστικά είναι κατηγορούμενοι.
Η μόνη δικαιολογία που αναγράφει το δικόγραφο, το οποίο πήραμε με το ζόρι και λίγο δύσκολα στα χέρια μας, είναι ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες για χρήση παράνομου λογισμικού. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Απλά έχουν το επιχείρημα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, ισχυρές ενδείξεις για την ακρίβεια και όχι αποδείξεις φυσικά.
Λοιπόν, διαμαρτυρόμαστε κατά πρώτο λόγο για αυτό το δεδομένο. Έρχεται ουσιαστικά να βάλει βόμβα στα γραφεία μας, όλων των μηχανικών. Διότι δεν ξέρουμε σήμερα πόσα γραφεία έχουν ελεγχθεί, μέχρι στιγμής έξι, εφτά, αν δεν κάνω λάθος, ή οχτώ, δεν είμαι σίγουρος. Και έρχονται και άλλα. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν εκφράζουμε την αντίδρασή μας.
Και επίσης, ο δεύτερος λόγος που εκφράζουμε την αντίδρασή μας είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η συλλογή αυτών των δεδομένων. Διότι μπαίνει στα γραφεία η δικαστική επιμελήτρια με έναν τεχνικό, χωρίς να επιδεικνύουν ταυτότητα, αλλά και χωρίς να τηρούν τις βασικές προδιαγραφές προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ανοίγουν τον υπολογιστή, φωτογραφίζουν, δεν ξέρει κανείς τι φωτογραφίζουν, και αυτό φυσικά είναι προφανέστατα παράτυπο, για να μην πω παράνομο.
Οπότε, απευθυνόμαστε σε αυτούς που μπορούν να κρίνουν τη διαδικασία αυτή, πώς έχει γίνει, και να δούμε πού θα οδηγήσει αυτό και αν μπορεί να συνεχιστεί ο έλεγχος με τον τρόπο με τον τον οποίο γίνεται.
Εντάξει, όπως ξέρετε, σε κάθε θέμα, ένας μεγάλος όγκος κόσμου κουβεντιάζει ό,τι θέλει. Εμείς, σαν Τεχνικό Επιμελητήριο, το ξεκαθαρίζουμε αυτό, ως Τεχνικό Επιμελητήριο και ως κλαδικοί φορείς, είμαστε κάθετα αντίθετοι στη χρήση παράνομου λογισμικού, κάθετα και οριζόντια. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, δεν συζητάμε για χρήση παράνομου λογισμικού, δεν το συζητάμε, δεν είναι η βάση της συζήτησής μας, ούτε σήμερα ούτε καν στη συγκέντρωση που έγινε στην αυθόρμητη συγκέντρωση που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στο ΟΤΕ.
Υπάρχει προφανώς διαφορετικός τρόπος να γίνει ο έλεγχος, διότι πλέον, έτσι όπως έχει προχωρήσει η τεχνολογία, δηλαδή μας περιέγραψε και συνάδελφός μας προχθές στη συγκέντρωση, ότι μέσω του IP έγινε διασταύρωση της διεύθυνσής του, του έστειλε μήνυμα η εταιρεία: “Αγαπητέ, έχετε κάνει αυτό. Πολιτισμένα και ήρεμα, ένα email, ελάτε προς προσέλθετε στο ταμείο να πληρώσετε, αυτό είναι το πρόστιμο σας”.
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, μάλιστα, το λάθος του ήταν όχι ότι ο άνθρωπος είχε παράνομο λογισμικό, απλά το είχε βάλλει σε παραπάνω από έναν υπολογιστές, γιατί είναι και η θέση της εργασίας.
Ο άνθρωπος πήγε πολιτισμένα, εξόφλησε το πρόστιμό του κτλ. και δεν έγινε όλο αυτό με σκηνικά και κουβέντες και προσβολές.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών, Γιάννης Βόρδος επισημαίνει την ευθύνη των εταιρειών που πωλούν λογισμικό σε χαμηλές τιμές μέσω διαδικτύου, υπονοώντας ότι πολλοί μηχανικοί μπορεί να παρασύρθηκαν αγοράζοντας παράνομα προϊόντα.
Ο κ. Βόρδος αναρωτιέται αν έχουν γίνει έλεγχοι σε αυτές τις εταιρείες και τονίζει ότι η Autodesk, η εταιρεία που παράγει το δημοφιλές λογισμικό AutoCAD, δίνει άδεια χρήσης για τρεις υπολογιστές, κάτι που δεν ελέγχεται επαρκώς.
Πιο αναλυτικά είπε:
Θέλω να κάνω μια αναφορά στο γεγονός ότι αν μπει κανείς σήμερα στο διαδίκτυο και ψάξει για πωλήσεις AutoCAD, θα δει πάρα πολλές εταιρείες που πουλάνε επίσημα, μέσω του internet, AutoCAD σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Υπάρχουν, λοιπόν, συνάδελφοι που τα αγόρασαν, γιατί βρήκαν προφανώς πιο οικονομικές λύσεις, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν από άλλες πηγές. Και ξαφνικά διαπιστώνουν ότι αυτά που αγόρασαν είναι πιθανόν, ή και σίγουρα – δεν το ξέρουμε αυτό με βεβαιότητα – παράνομα.
Η ερώτηση που προκύπτει είναι: Έχει κάνει κανείς έλεγχο σε αυτές τις εταιρείες οι οποίες διαφημίζονται στο διαδίκτυο και πιθανόν κάποιοι συνάδελφοι παρασύρθηκαν και αγόρασαν από αυτές;
Και επίσης, κάτι άλλο για τον έλεγχο: Η Autodesk επίσημα δίνει μία άδεια χρήσης για τρεις υπολογιστές, όχι ταυτόχρονα. Ποιος ελέγχει όμως αυτό; Δηλαδή, πιστεύουμε πέρα από όσα είπε ο πρόεδρος, ότι υπάρχουν θέματα που θέλουν να τα ψάξουμε πιο διεξοδικά.