Η υπόθεση της βίαιης έξωσης της Ιωάννας Κολοβού από το σπίτι της – έχασε την μοναδική της κατοικία για χρέος 15.000 ευρώ σε κάρτες – και η κινητοποίηση που υπήρξε απ όλα τα κόμματα άνοιξε αιφνιδιαστικά για την κυβέρνηση ένα θέμα με πολύ σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.
Με δεδομένο μάλιστα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε να πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τη δημοσιογράφο στο σπίτι της – ανέβασε την ένταση της αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό να επιτίθεται με χαρακτηρισμούς εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι τράπεζες και τα funds ετοιμάζονται να βγάλουν πάνω από 200.000 ακίνητα στο σφυρί (τόσα είναι υποθηκευμένα στα κόκκινα δάνεια) από τα οποία τα μισά αφορούν πρώτες κατοικίες.
Η δημιουργία ενός κινήματος κατά τον πλειστηριασμών την συγκεκριμένη στιγμή σε συνδυασμό με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών προφανώς και θα κάνει την κατάσταση ασφυκτική, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει και πολλές κινήσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες διαψεύδουν τις πληροφορίες που υπάρχουν στον τύπο ότι θα υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ (εφαρμόστηκε την περίοδο του κορωνοϊού), καθώς όπως υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό.
Οι τράπεζες ωστόσο μπροστά στο ενδεχόμενο να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κόκκινα δάνεια εξ αιτίας των αυξήσεων των επιτοκίων πιέζουν την κυβέρνηση να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Όπως ήταν λογικό το θέμα αυτό απασχόλησε και την συνέντευξή τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός στην Πάτρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει ένας άνθρωπος το σπίτι του σε πλειστηριασμό και ανέφερε ότι κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ευαισθησία.
Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στη σπασμένη πόρτα του σπιτιού της Ιωάννας Κολοβού που άνδρες της αστυνομίας την είχαν σπάσει με σιδεροπρίονο, ενώ την απώθησαν με βία όταν πήγε να πάρει τα προσωπικά της αντικείμενα.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα για υποκρισία, αφού όπως είπε, ήταν αγκαλιά με την κ. Κολοβού, ενώ ήταν ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων και επί ημερών του έγιναν 30 χιλιάδες πλειστηριασμοί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμα ότι ο πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση, προσφέρει πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους και ότι οι πλειστηριασμοί παραμένουν μία μικρή εξαίρεση.
«Οι περισσότεροι πολίτες σπεύδουν, ρυθμίζουν και πληρώνουν. Και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους είναι συνεπείς κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε».
Αναφερόμενος και στα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν και οι συνεπείς δανειολήπτες εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων ο πρωθυπουργός είπε ότι «επειδή πράγματι τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού, έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, σε συνεννόηση με τις τράπεζες», αφήνοντας εμμέσως ανοικτό το ενδεχόμενο να αναληφθεί μία κυβερνητική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.